hirdetés

5 észrevétlen veszély a macskára a lakásban: a fogselyem és díszzacskó is a listán

Ványik Dóra

2023. augusztus 13 - Forrás: Getty Images Hungary

Nem is gondolnád, hogy az orrát mindenbe beleütő, kíváncsi cicád milyen nagy bajba sodorhatja magát. És ezért még csak ki sem kell tennie a lábát a lakásból.

hirdetés

Amikor pici gyermek érkezik a családba, igyekszünk az otthonunkat gyermekbiztossá tenni. Az asztal sarkára puha védő kerül, a konnektorokba vakdugó, lépcső elé rács. Azonban érdemes ugyanígy átnéznünk, hogy a lakásban milyen veszély leselkedhet a macskára. Dobos Annamáriát, a szolnoki Kéz a Mancsért Egyesület macskaszakértőjét kérdeztük.

1. Nyílászáró, bukóra nyitva

Néhány hete került fel a világhálóra egy borzalmas fotó; egy cica szó szerint felakasztotta magát a bukóra nyíló ablak résében.
„A cicákat vonzza a külvilág, ezért meg kell tenni minden óvintézkedést, hogy nehogy bajba sodorják magukat – magyarázza Dobos Annamária. „Az igazi veszélyt azt jelenti, hogy a szélesebbre tárt részen akár át is férhetne, viszont nincs hol megkapaszkodnia, és ha lecsúszik a szűkebb szakaszra, onnan nem tudja magát kiszabadítani.
Az állatfelszerelés boltokban kapható olyan rács, amit éppen az ablak felső részére szerelhetünk, hogy biztonságban tudjuk kis kedvencünket.


„Érdemes az ablakra és az erkélyre is szerelni macskahálót, mert a külvilágból érkező ingerek – például egy madár -, arra késztetheti a cicát, hogy gondolkodás nélkül utána vesse magát, aminek akár tragédia is lehet a vége.”

2. Veszély a macskára: a villanytűzhely

A finom kis mancsokon súlyos sérülést okozhatnak a villanytűzhely forró főzőlapjai.
„Hogy megelőzzük a bajt, edénybe tegyünk egy kis vizet és azt helyezzük a még meleg lapra, így megelőzhetjük, hogy a felugró cica megégesse a lábát – javasolja a szakértő. „Azonban – főleg az újabb kiviteleknél -, a kapcsolók is nagyon érzékenyek. Akár a felugró macska véletlenül is működésbe hozhatja és így saját magát sodorhatja komoly galibába. Hogy ezt megelőzzük – és ha megoldható -, zárjuk ki a konyhából a macskát, ha nincs felügyelet alatt, vagy áramtalanítsuk a készüléket, amíg távol vagyunk.”

A macska veszélybe sodorhatja magát a konyhapulton

3. Zsinórfüggöny és fogselyem

Ha macska van a háznál, bármennyire is tetszik, de inkább felejtsd el a zsinórfüggönyt az ablakra.
„Sajnos mind a függöny, mind a fürdőszobában elől felejtett fogselyem komoly veszedelmet jelenthet – mondja Dobos Annamária. – A cica ugyanis mindkettőt örömmel rágcsálja, ám ha lenyeli, nem tudja megemészteni. Többször hallottunk már olyan esetet, amikor a zsinór megakadt a nyelvcsapon és bekerült a nyelőcsőbe és a bélbe is. Sajnos, gyakran az ultrahang sem mutatja ki, mi okozza a problémát, ezért hosszú távon olyan súlyos gyulladást okozhat, hogy a cica menthetetlen lesz.”

4. Zsugorfólia és zacskó

Óhatatlanul is előfordulhat, hogy a bevásárlás után elérhető helyen marad egy zsugorfólia vagy – miután megtörtént az ajándékozás – nem tesszük el a díszzacskókat. Pedig ezzel halálos veszedelembe sodorhatjuk kis kedvencünket.

Ki gondolná, hogy egy papírzacskó is komoly galibát okozhat?

„A zsugorfóliát örömmel rágcsálják és sajnos le is nyelhetik, ami könnyen bélelzáródást okozhat – figyelmeztet a macskaszakértő. – Az ajándékzacskó esetében a fülek jelenthetik a problémát, ugyanis a cica könnyen belebújhat, ám deréktájon – főleg a testesebb példányoknál -, megakadhat a zsineg, amitől a macska pánikba eshet és akár kárt is okozhat magában. Azt javaslom, hogy ezeket a tasakokat tegyük olyan helyre, ahol a kedvencünk nem érheti el, vagy vágjuk el a tasak fülét, hogy ne akadjon bele.”

5. Mérgező növények

Gyakran ismételt veszélyforrás, de nem lehet elégszer elmondani: vannak olyan növények, amelyek halálos veszedelmet jelentenek a macskákra, ha megrágcsálják.

A lakásban a macskára az egyik legnagyobb veszély, ha megrágcsál néhány növényt, mert sok kedvelt dísznövényünk mérgező

„Többek között a mikulásvirág, a philodendron, a liliomfélék és az azálea elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat. De kerüljük a kaktusszal való dekorálást is, ha cicánk van, ugyanis, ha felsérti a bőrét, az csúnyán elfertőződhet. Ezeket a növényeket inkább ajándékozzuk el, ha cica kerül a házhoz, illetve érdemes beszerezni macskafüvet, mert így kevésbé fogja őt izgatni a számára veszélyes növények rágcsálása.”

 

biztonságos otthon cicabarát otthon otthoni veszély
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink