hirdetés

Irritábilis bél szindróma (IBS) a macskáknál: a puffadás és a hasmenés a legárulkodóbb jelek

Hangai Lilla

2023. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az irritábilis bél szindróma, vagyis az IBS a macskáknál és az embereknél is megjelenő betegség, amely jellemzően hirtelen és súlyos mértékben fellépő gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. Ilyen a hasfájás, a puffadás, a hasmenés vagy akár a székrekedés is.

hirdetés

Ezek az úgynevezett IBS-epizódok a macskáknál gyakran stresszes eseményre, a macska étrendjének valamely összetevőjével szembeni intoleranciára, allergiára, vagy a vastagbél normál működésének megváltozására reagálnak. Soroljuk máris, mit érdemes tudni a macskák esetében megjelenő IBS-ről.

Ha a macska hasa sűrűn fel van puffadva, és étvágytalan, lehetséges, hogy IBS okozza a tüneteket.

Mi a különbség a macskák esetében az IBS és az IBD között?

Nagyon fontos kérdés, amit még az elején érdemes tisztázni. Az IBD-ről, vagyis a gyulladásos bélbetegségről itt írtunk már korábban.

Az IBS a gyomor-bél traktus súlyos és hirtelen kialakuló gyulladása, addig az IBD egy olyan szindróma, amelyet a bélrendszer nyálkahártyájának krónikus gyulladása jellemez. Az IBD általában egy mögöttes betegség hatására alakul ki. Ilyen lehet a bakteriális egyensúly felborulása, az ételallergia vagy ételintolerancia, esetleg egyéb genetikai tényezők. Pontos diagnosztizálásához biopszia szükséges, amit végezhetnek feltáró műtéttel vagy endoszkópiával is. A megvastagodott bélfal biztosan jelzi, hogy ezzel a betegséggel állunk szemben, míg az IBS-től szenvedő macskák biopsziája nem mutatja ki ezt a tünetet.

Az IBS tünetei

Az IBS okai

A macskák esetében az IBS stresszes esemény hatására reagál leginkább az ételallergia- és intolerancia vagy egyéb genetikai tényezők mellet. Ilyen stresszes események lehetnek a következők:

  • utazás (legyen az repülőgéppel, autóval, vonattal, busszal, stb.);
  • trauma, sérülés;
  • kórházi ápolás;
  • a napi rutin megváltozása költözés, új családtag érkezése vagy egy haláleset miatt.

Az IBS diagnosztizálása és kezelése

A folyamatra összességében jellemző, hogy ha az állatorvos biztosra szeretne menni, akkurátusan ki kell zárnia más lehetőségeket, így számos teszt és vizsgálat elvégzésére lehet szükség. Ezek közé tartozik például a hasüregi röntgen, az ultrahang, a bélsárvizsgálat, a vizeletvizsgálat, a vérvétel vagy a FeLV és FIV tesztek. A diagnózis felállításához szükség lehet biopsziára is annak érdekében, hogy teljes bizonyossággal kizárhassanak minden más szóba jöhető betegséget.

A kezelés tekintetében a hasmenés és a hasi fájdalom megállítása, valamint csillapítása az elsődleges cél. Ennek érdekében az orvos adhat a cicának intravénás folyadékot, hasmenés elleni gyógyszert, székletlágyítót a székrekedés megszüntetésére, illetve görcsöldót is. Súlyos IBS esetén egyes macskák számára előnyös lehet a kortikoszteroid-kezelés, melyet antibiotikummal valamint pre- és probiotikummal egészítenek ki.

Hosszú távon a speciális étrend, a stresszkezelés és az orvosi beavatkozás hozhatja meg a felépülést.

A diagnosztizáláshoz általában ultrahangot is használnak.

Mit értünk pontosan a speciális étrenden és a stresszkezelésen?

Az IBS-ben szenvedő macskáknak könnyen emészthető, rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú étrendet kell kínálni. Egyes esetekben a probiotikumok állandó alkalmazását is javasolják az egészséges bélflóra érdekében. Az IBS-ben szenvedő macskák a hipoallergén étrendre való áttérés után gyakran szinte azonnal jobban lesznek, vagy teljesen megszűnnek a panaszaik.

A stresszkezelés azonban akkor sem elhanyagolható, ha a macska az új étrend hatására jobban lesz. A szorongást segítő gyógyszerek, a feromonos sprayk vagy diffúzorok, továbbá a stresszes esemény előtt az eledelhez adott probiotikus készítmények mind csökkenthetik a stressz okozta tünetek súlyosságát és időtartamát. A rutin és az érzelemi biztonság kialakítása, valamint támogatása kulcsfontosságú a cica támogatásában!

Ne feledd, hogy az IBS rendkívül fájdalmas, teljes mértékben képes megkeseríteni a cica életét. Ha a fentebb leírt tüneteket tapasztalod, ne késlekedj, azonnal kérj egy időpontot az állatorvoshoz!

bélflóra beteg a macska ételallergia macskáknál ételintolerancia étvágytalanság hányás hasmenés IBS irritábilis bél szindróma macska emésztőrendszere macska fogyása puffad a macska speciális eledel stressz stresszcsökkentés trauma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink