Így gondozd a macskádat hideg időben: nem minden cicának kell növelni az ételadagját!

Ferenczi Deborah, 2022. december 8 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy gondolják, hogy a macskáknak nincsen szükségük kifejezetten az adott évszakra vonatkozó ápolásra. Nos, valójában a téli időszakban érdemes nagy hangsúlyt fektetni az ápolási rutin fontosságára. Ennek oka abban keresendő, hogy bizonyos bőrproblémák kifejezetten a hidegben jelentkeznek.

This post is also available in: English

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb ápolási rutinban történő változtatásokat, melyeket érdemes ismerned abban az esetben, ha cicusodnak szeretnéd a lehető legprofesszionálisabb gondoskodást nyújtani.

A téli bunda ápolása

Az egészséges macskák nyári bundájukat ősszel cserélik le, annak melegebb, téli változatára. Azonban előfordulhat, hogy az állat képtelen megfelelően kordában tartani az új bundáját, így extra segítségre van szüksége ahhoz, hogy mindig ápolt legyen a szőrzete. Ennek érdekében a téli időszakban fokozottan ajánlott megfelelő kefével, illetve fésűvel hetente minimum kétszer, de inkább háromszor átfésülni az állatot. Erre azért van nagy szükség, mert így egyrészt megelőzhetőek a szőrben keletkező csomók, illetve a felesleges mennyiséget is el lehet távolítani anélkül, hogy azt a macska a lakásban hullajtaná szét. Azonban fontos tudni, hogy a hosszú szőrű macskák esetében viszont napi szinten kell ápolni a bundájukat ahhoz, hogy az jó állapotban maradjon. Ezentúl fontos, hogy amennyiben fürdeted a cicát, mindenképpen szárítsd meg alaposan a bundáját, ugyanis nagyon könnyedén megfázhat.

Mancsok megfelelő ápolása

Ahogy az időjárás egyre csapadékosabb lesz, annál valószínűbb, hogy a kinti macskák tappancsa sáros lesz. Éppen ezért, amennyiben kint is mozog kedvenced, ügyelj arra, hogy rendszeresen törölgesd meg a mancsait, hiszen a sár tele van számos olyan szennyeződéssel, melyek például tisztálkodás során veszélyessé válhatnak az állat számára. Továbbá érdemes mindig alaposan átvizsgálni a tappancsokat, ugyanis könnyedén kerülhetnek kavicsok, kődarabok a talppárnák közé, melyek minden egyes lépésnél fájdalmat okozhatnak kedvencednek.

Ezentúl az egyik, macskák tappancsaira leselkedő legnagyobb téli veszély az útszóró só, ami könnyedén kimarhatja az állat talpát, és fájdalmas sebeket okozhat. Így amikor a havazás folytán felsózzák az utakat, érdemes lehet kedvencedet bezárni a lakásba.

Száraz bőr és korpásodás télen

Az egyik leggyakoribb probléma, mely télen jelentkezik a cicáknál, az a fűtés következtében kialakuló száraz levegőnek köszönhető. A macskák esetében különösen nehéz lehet felismerni a kiszáradt bőrt, hiszen vastag szőrréteg borítja. Azonban, ha a bunda elkezd korpásodni, az egyértelmű jel arra vonatkozóan, hogy nagyon kiszáradt a cica bőre. Ilyenkor hasznos lehet egy párásító vásárlása, hiszen ennek segítségével a levegő nedvesebb lesz. Továbbá érdemes az omega-3 mennyiségét is növelni az étrendben.

Ételadag növelése

Amikor beköszönt a hidegebb idő, érdemes lehet az állat ételadagját is növelni, hiszen a hidegben több kalóriát éget el, mint a meleg nyári napokon. Azonban ez kiváltképpen azokra a macskákra vonatkozik, akik kint sokat tartózkodnak a szabadban, ugyanis a benti macskáknak a fűtés mellett hasonló ételadagok elegendőek, mint más évszakokban.

Ízületi gyulladások elkerülése, és a benti mozgatás fontossága

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a cicák sokkal hajlamosabbak az ízületi gyulladásokra hideg időben. Így ügyelni kell arra, hogy nincsenek-e arra vonatkozó jelek, hogy az állat ilyen problémával küzd, mint például a tépett bunda, mely arra utalhat, hogy a fájdalmai miatt gondja akad az ápolással, vagy éppen lassú, darabos mozdulatokat tesz, esetleg sántít. Amennyiben gyanítod, hogy cicád szenved, azonnal fordulj állatorvoshoz. 

Továbbá szintén elengedhetetlenül fontos odafigyelni arra, hogy rendesen mozgatva legyen az állat, még a hideg, bekuckózós időben is. Érdemes lehet vele olyan interaktív játékokat játszani, melyek egyaránt fárasztják le fizikailag és szellemileg is.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon