hirdetés

Hogyan gondozd beteg cicusod? Ezekre érdemes mindenképpen odafigyelni

Ferenczi Deborah, 2022. november 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egy beteg cica ápolása valójában korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolnák. Ugyanis nagyon sok mindenre szükséges odafigyelni annak érdekében, hogy a macska a lehető leghamarabb képes legyen felépülni az adott betegségből. Továbbá nem elfeledhető, hogy az ápolás mellett arra is igencsak nagy hangsúlyt kell fordítani, hogy ne romoljon kedvenced állapota, ha pedig erre leszel figyelmes, akkor azonnal fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb betegségeket, melyeket elkaphat a macskád, illetve ezeknek a leghatékonyabb kezelését is igyekezünk bemutatni annak érdekében, hogy mihamarabb felépüljön az állatod.

Általános ápolás

Amennyiben beteg a macska, elengedhetetlen a nagyon alapos odafigyelés, ugyanis állapotromlás esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

  • Éppen ezért a nap folyamán is folyamatosan nézz rá, lehetőleg rossz állapotban ne hagyd egyedül.
  • Ellenőrizd, hogy az esetlegesen állatorvos által felírt gyógyszereket rendszeresen beadod-e neki, és gondosan kövesd az állatorvos utasításait.
  • A betegség ideje alatt érdemesebb csendesebb, nyugodtabb helyre tenni kedvenced fekhelyét, így nyugodtan kipihenheti a fáradalmait.
  • Továbbá rendszeresen ellenőrizd a székletét és a vizeletét, bármilyen elváltozást vélsz felfedezni, azonnal fordulj állatorvoshoz
  • Ügyelj, hogy napi minimum háromszor, de inkább ötször étkezzen az állat, amennyiben egy nap is elmarad, az már nagyon komoly probléma.
  • A rendszeres vízfogyasztásra is ügyelj, nagyon hamar kiszáradhat a cica.

Amennyiben ezekre odafigyelsz, akkor nagyon valószínű, hogy még időben sikerül észrevenned, ha komoly probléma keletkezett.

Hasmenés, illetve hányás

Fontos tudni, hogy a nagyon fiatal és az idős macskáknál sokkal nagyobb a kiszáradás kockázata, és nem utolsó sorban a hasi panaszok is nagyon veszélyesek lehetnek. Így amennyiben 24 óra alatt nem múlt el az adott kór, akkor érdemes a lehető leghamarabb állatorvoshoz fordulni. Ha kedvenced képtelen megemészteni az elfogyasztott táplálékot, akkor megpróbálhatod kihagyni az étkezést, de a víz pótlásra folyamatosan ügyelj. Majd a következő étkezés során próbálj meg fokozatosan adni számára táplálékot, ezek pedig mindig nagyon könnyen emészthetőek legyenek. Abban az esetben, ha nem hányja ki a táplálékot azonnal, és legalább két óráig a gyomrában marad, akkor érdemes lehet két óra elteltével újabb adagot adni. Fontos, hogy abban az esetben, ha már jobban van, még néhány napig tartsd a diétát, és fokozatosan keverd össze a diétás fogást a normál étellel. Azonban, ha egy napon keresztül semmit nem tud megemészteni, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Macskainfluenza esetén

A macskainfluenza egy vírusos betegség, melynek tünetei hasonlóak a megfázáshoz. Fontos tudni, hogy a vírussal fertőzött cicák egyik legjellemzőbb tünete, hogy könnyedén szájfekélyeket kaphatnak, amelyek megnehezítik az evést, de ezentúl a szem területén is kialakulhatnak elváltozások. Amennyiben bármely helyen fekély jelentkezését véled felfedezni, mindenképpen fordulj állatorvoshoz. Továbbá jellemző tünet a bedugult orr náthás váladékozása. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis kizárólag a gyógyszeres kezelés szünteti meg a problémát.

Bőrproblémák

Amennyiben bőrproblémák jelentkeztek az állaton, akkor elsősorban szakembernek érdemes megítélnie, hogy pontosan mi okozza az elváltozásokat, és milyen gyógyszerrel, kenőccsel érdemes azokat kezelni. Amire kiemelkedően fontos ügyelnie a gazdinak, hogy ne engedje a macskának, hogy nyalogassa a sebét, így érdemes lehet egy gallért tenni a nyakára annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen. Továbbá szintén hasznos tipp lehet, ha zoknit teszel a lábára, amit rögzítesz is, ezzel megakadályozva azt, hogy elvakarja az ottlévő sebét.

Mit tegyek, ha nem eszik az állat?

Az evés elmulasztása vagy jelentős fájdalomra, vagy mentális zavarra utalhat, de ha 24 óránál tovább tart, tanácsos állatorvoshoz fordulni. Annak érdekében pedig, hogy meghozd az állat kedvét az ételhez, érdemes lehet felmelegíteni azt, hogy minél csábítóbb illata legyen. Amennyiben pedig ez sem használ, ajánlott apró darabokra törni azt, hiszen lehet, hogy nyelési nehézségei vannak az állatnak.

Rendkívül fontos, hogy bármilyen romlást tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz, ugyanis életveszélyes is lehet, ha például keveset iszik vagy alig eszik a macska. Így érdemes minden egyes komolyabb változásnál szakértő segítségét kikérni.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon