hirdetés

Miért jelölget meg mindent a macskám? Így kezelhető a bűzös, kellemetlen szokás

Ferenczi Deborah

2022. október 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az ivarérett macskáknak az egyik legfőbb szokásuk, hogy előszeretettel jelölgetnek tulajdonképpen mindenhol, hiszen számukra ez létfontosságú, mivel így jelölik meg területüket. Azonban a gazdiknak ez olykor kifejezetten idegesítő lehet, hiszen sok esetben nemcsak az állukat dörzsölve jelölgetnek, hanem bizony komoly nyomot is hagynak, méghozzá spriccelés formájában. Az alábbiakban ennek a a szokásnak fogunk utánajárni.

hirdetés

A macskák területmegjelölése valójában rendkívül sokrétű lehet. Általában vagy az illatmirigyeik dörzsölésével, vagy éppen azzal a bizonyos spricceléssel jelzik azt, hogy az a terület bizony a sajátjuknak van nyilvánítva. Azáltal, hogy valamilyen jellegű szagot bocsátanak ki, közlik a társaikkal azt, hogy az ő tulajdonuk az adott dolog vagy terület, melyet megjelöltek. Ezentúl a jelölés egyfajta önreklámozásnak is bizonyul, ugyanis ezzel azt is mutatják, hogy éppen ivarérettek és fogékonyak a párosodásra.

Mikor jelölgetnek a macskák?

A macskák elsősorban a tulajdonjogukat kívánják a jelölés segítségével érvényesíteni, azonban ez nem minden. Sok esetben ezen túlmutatóan, ahogyan a fentiekben is említettük, az ivarérettségüket is jelzik. Továbbá abban az esetben, ha veszélyben vagy stresszesen érzik magukat, akkor is gyakorta jelölgetnek meg bizonyos területeket. Akkor jellemző a leginkább ez a viselkedés, ha több macskát éreznek a közelben, melyek veszélyt jelentenek saját birtokukra. De szintén hasonló reakciót válthat ki, ha a macska körül olyan változások történnek, melyek feszültséget okoznak számára. Ilyen lehet egy közeli hozzátartozó halála, költözés, esetleg szeparációs szorongás.

Hol szoktak jelölni a macskák?

Amennyiben spriccelő jelölésről van szó, akkor a cél általában az, hogy minél láthatóbb helyen legyen ez a fajta tulajdonjogot biztosító jel. Tehát nem kell megdöbbeni, ha éppen a föld közepén találod vagy esetleg az ajtóban, netalán ablakokban, ahol a kívül tartózkodó állatok is könnyedén meg tudják érezni annak szagát. De az is előfordulhat, hogy olyan tárgyakat jelöl meg, melyektől kifejezetten fél. Ilyen lehet a porszívó vagy éppen valami olyan új tárgy, mely kapcsán úgy érzi, hogy konfliktust okoz közte és a gazdája között. Esetleg ennek hatására kevesebbet foglalkozik vele a tulajdonos, és ezért úgy véli, hogy ha megjelöli, akkor azzal megoldja a problémát.

Miért jelölnek vizelettel a cicák?

Ez általában mind a nőstény, mind a hím macskákra jellemző lehet, azonban többször alkalmazzák azok, akik nincsenek ivartalanítva. Ilyenkor egyrészt eltűnik a jellegzetes csípős szaga ennek a vizeletnek, másrészt pedig, egyes kutatások úgy tarják, hogy az ivartalanított kandúrok körülbelül 10%-a és az ivartalanított nőstények 5%-a folytatja a permetezést. Illetve a több macskás háztartásokban ez szintén sokkal valószínűbben jelentkező probléma, mint azoknál, ahol egyedül él a cica.

Az adott kutatás azt is kimutatta, hogy ezen ivartanított cicák sokkal nagyobb százalékban teljesen elhagyják a vizelettel történő jelölgetést, és inkább csak az arcmirigyeikkel jelölik meg a kívánt tárgyakat, területeket. Így nemcsak az egészségügyi okok, illetve a tudatos állattartás miatt érdemes ivartalanítani az állatokat, hanem a nem kívánt jelölgetés megelőzése érdekében is hasznos.

fél a macska furcsa macskaviselkedés illatmirigyek jelölget a macska macskák összeszoktatása miért permetezés vizelet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink