hirdetés

Mire figyelj feltétlen, ha cicával költözöl? Így fogja kevésbé megviselni macskádat a változás!

Tóth Eszter

2022. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

Felmerülhet a kérdés, hogy egy olyan nehéz esetben, mint a költözés, vajon mire érdemes odafigyelned akkor, ha háziállatod van. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, melyek segítségével jelentősen megkönnyíted cicád számára a folyamatot.

hirdetés

A költözés mindenkinek stresszes időszak, de kedvenceink számára különösen. Ha követed egyszerű tanácsainkat, cicád könnyebben átvészeli majd ezt a jelentős a változást.

Előkészületek

Rengeteg apróság van, amelyre már a költözés előtt érdemes odafigyelni! Ha saját otthont vásárolsz vagy építkezel, a dolog egyszerűbb, de ha bérelt lakásba költöznél, az szűkítheti lehetőségeidet. A kijárós cicákra megint más szabályok vonatkoznak! Ha macskád a legtöbb idejét a szabadban tölti, inkább a földszinti lakásokat részesítsd előnyben, egy csendesebb környéken.

Felkészülés a macskával való költözésre

Ha az új lakóhely messze van, valószínűleg egy egész hétvégét kell majd szánnod a költözésre. Ha azonban az új otthon a közelben van, sokan hajlamosak apránként áthurcolni a dolgaikat, így hagyva, hogy a költözés elhúzódjon. Ha dobozokba pakolod dolgaidat, az a lehető legjobb szórakozás lehet cicádnak! Viszont a pakolásnál ügyelj arra, hogy semmi éleset, sérülést okozó tárgyat ne hagyj elől, ahol a macska ezeket megtalálhatja! Ide tartoznak a falnak támasztott tükrök vagy a varróeszközök, amelyek normális esetben elrejtve, például a szekrényben találhatók. A legjobb, ha a „macskabútort” a költözés napjáig a helyén hagyod. Addig az összes rutint a megszokott módon tartsd be. Ez megnyugtatja kis társadat a költözés stresszes időszakában. Ezután a cica számára már biztonságosan rendezd be az új lakást vagy házat. Az erkélyt lehetőleg macskavédő hálóval kell ellátnod (ehhez a tulajdonos beleegyezése is szükséges). Ügyelj a lehetséges veszélyforrásokra, nézd át többször új lakhelyed! Ha valakihez költözöl, akinek macskája van, akkor a két kisállat takaróját cserélgetve könnyebben megismerhetik majd a másik állat illatát.

Hogyan vészeljétek át az extrém stresszt?

A költözés egy komoly stresszforrás a macska számára, ez kétségtelen. Készülj fel arra, hogy kifejezetten ideges lehet. Egyes cicák járkálnak, gyakrabban nyávognak, mások az ajtókat karmolhatják. Viszont te próbálj nyugodt maradni. Ha feszültnek tűnsz, azt kedvenced észre fogja venni. Néhány macskastresszoldó kütyü megkönnyítheti a költözési időszakot. Ide tartoznak a plug-in feromon diffúzorok, szobaspray-k. Ezen kívül speciális macskakrémek és stresszoldó paszták segíthetik a költözést. Pár héttel a nagy kaland megkezdése előtt érdemes kikérni az állatorvos véleményét!

A nagy napon

A költözés napja valószínűleg mozgalmas lesz. Sokan ki-be jönnek, kiürül a lakás. Előfordulhat zajos fúrás és csavarozás is. Hagyd a macskát a lehető legcsendesebb helyiségben, itt helyezd el a takaróját, lehetőség szerint a macskafáját, az almát és a tálakat. Ha a költözés két napig tart, hagyhatod, hogy a cica szobát váltson és hogy a régi lakásban töltse az éjszakát. Csak akkor helyezd őt és holmiját az autóba, ha a régi otthon üres. Használj biztonságos szállítódobozt! Azonban soha ne utaztasd kedvencedet a mozgó teherautó rakterében! Sokkal nyugodtabb lesz, ha a közelében maradsz.

A költözés után

Ügyelj arra, hogy a macskabútorokat, például a kaparófát, hasonló helyre tedd, mint korábban. Ha a nappaliban volt, akkor az új szálláson is ott legyen, például az ablak közelében. A macskaalom-dobozt csendes helyen kell elhelyezni, és a tálaknak bizonyos távolságra kell lenniük tőle. Másrészt célszerű legalább két vizestálat, de más-más helyen elhelyezni. Lépésről lépésre kis társad majd felfedezheti új otthonát. Egyes macskák néhány napig rejtőzködhetnek, elbújhatnak a szekrényben vagy az ágy alatt. Ez teljesen normális! Ne erőltesd, hagyd, hogy maga döntse el, mikor akarja felfedezni új környezetét. Az idősebb macskáknak gyakran több időre van szükségük, hogy megszokják a változást. Ez különösen igaz, ha érzékszerveik gyengülnek, kevésbé hallanak és látnak. Adj több időt macskádnak, ő pedig hamarosan önbizalmat nyer!

biztonságos otthon élet kijárós macska költözés költözés macskával macska szokásai
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink