hirdetés

6 változás a macskák viselkedésében, ami problémát jelezhet: a megváltozott tisztálkodási rutin aggodalomra adhat okot

Ferenczi Deborah

2022. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Bizony előfordulhat, hogy macskád eddig teljesen normálisan viselkedett, azonban egyik pillanatról a másikra szinte teljesen megváltozik. Ez a viselkedésváltozás számos területen előfordulhat, akár az étkezési szokások tekintetében, akár mentális területen, de olykor még emésztési zavarok is jelentkezhetnek. Az alábbiakban utánajártunk ezek okának.

hirdetés

Fontos tudni, hogy egyes viselkedésbeli változások mögött gyakran egészségügyi vagy szociális problémák húzódnak meg. Míg mások egyszerűen személyiségbeli furcsaságokat jelentenek, amelyek a macska öregedésével jelentkeznek.

Hangulati változások

Rendkívül gyakori jelenség a hangulati változások jelentkezése. Ez különösen igaz hirtelen agresszív viselkedésre való váltásnál. Tehát, ha a cicád eddig nyugodt volt, most pedig meglehetősen agresszív, azt valószínűsíthetően valamilyen jellegű mögöttes probléma válthatta ki. Ennek hátterében sokszor komoly fájdalom állhat, illetve mentális tekintetben pedig félelem. Az agresszív viselkedés feloldása jelentheti a fájdalom vagy félelem okának megszűnését, valamint a macska megnyugvását. Ilyenkor mindig a kiváltó okot kell keresni annak érdekében, hogy megfelelően kezelni tudd a problémát.

Étkezésben történő változások

Előfordulhat, hogy ugyan hangulati változásokat nem tapasztalsz az állaton, de az étvágya jelentősen megváltozik. Nos, ez megint csak arra utalhat, hogy valami komoly stressz, vagy éppen betegség állhat a háttérben. A leggyakoribb okok a következők:

Amennyiben drasztikus változást tapasztalsz az állat étkezési szokásaiban, akkor érdemes lehet azonnal állatorvoshoz fordulnod.

Ha elmegy a játéktól való kedve

Szintén aggodalomra adhat okot, ha az eddig játékos macska nem keresi a társaságodat, sokkal visszahúzódóbb lett, és már a játékossága sem a régi. Ugyanis, ha a cica rosszul érzi magát, esetleg beteg, akkor könnyedén elmehet a kedve a mókától. Ebben az esetben érdemes napokon keresztül figyelned, és ha nem jön vissza az életkedve, feltétlen fordulj szakemberhez.

Az emésztési gondok jelentkezése

Amennyiben a cicád, aki az addigiakban maximálisan szobatiszta volt, elkezd vizelet- vagy székletürítési problémákkal küzdeni, akkor bizony komoly probléma állhat a háttérben. Ezek általában a fokozott stresszel, félelemmel, és a megfelelő kezelés hiányával összefüggő problémák. Gyakran előfordul, hogy ezzel üzenni szeretnének valamit irányodba, esetleg több figyelmet szeretnének igényelni.

Alvási szokások megváltozása

Azok a macskák, akik nem érzik elég jól magukat, és a szokásosnál többet alszanak, gyakorta teljesen megváltozott alvási szokásokat mutatnak. Jellemző lehet rájuk a túlzott érdektelenség, és minden addigi számukra fontos dolog elhagyása. Amennyiben ezt tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Az tisztálkodási rutin változásai

Az ápolás a macska természetes tevékenysége, sőt mondhatni létszükséglete, így amennyiben ennek elhanyagolását észleled, mindenképpen fordulj szakemberhez. A szőrhullás, szőrtépés, esetlegesen más bőrproblémák jelentkezése komoly egészségügyi, illetve mentális problémát jelezhet.

beteg a macska betegség tünetei egészségügyi probléma macska mentális betegség macska viselkedése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink