hirdetés

Amerikai drótszőrű macska fajtaleírás: ennek a különleges ritkaságnak még a bajsza is göndörödik

László Enikő

2022. április 10 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: American Wirehair

A különleges bundájáról ismert amerikai drótszőrű egy spontán mutáció eredménye. Bár kétségtelenül egyedi fajta, az Amerikai Egyesült Államokon kívül rendkívül ritka.

hirdetés

Az amerikai drótszőrű macska nyugodt és toleráns házi kedvenc, aki könnyen alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez, és nem problémázik szinte semmin. Kedvenc hobbija a napsütötte ablakpárkányról való madárles. A különleges bundájú cica legalább annyira szeret gazdája ölében pihenni, mint egy nagyot játszani.

Eredete

Az amerikai drótszőrű macska spontán mutáció által jött létre 1966-ban, New York államban. Egy vernoni gyárban született alomban hat cica látta meg a napvilágot, egyikőjük, egy vörös-fehér kandúr pedig különleges, vastag és drótos szőrzettel rendelkezett. Megjelenése jóval eltért testvéreitől, hiszen bundája egy birkájéhoz hasonló volt. Tulajdonosa azonnal hívta a helyi rex-tenyésztőt, Joan O’Sheát, aki megállapította, hogy minden bizonnyal egy új fajtával van dolga. Így hát megvásárolta ötven dollárért a Council Rock Farm Adam of Hi-Fi (röviden csak Adam) névre hallgató, különleges cicát nőstény testvérével, Tip-Toppal együtt.

Ezek után Joan keresztezte a két macskát, akiknek négy kölykéből kettő is drótszőrrel rendelkezett. A következő alom alapján pedig bizonyossá vált, hogy domináns génről van szó. Azaz, ha csak az egyik szülő is drótszőrű, a kölykök fele is az lesz. A későbbiek során, hogy elkerüljék a beltenyészetet, amerikai rövidszőrű példányokkal keresztezték a különleges bundájú egyedeket. Az amerikai drótszőrűt tizenkét évvel az első kölyök megszületése után, 1978-ban ismerték el hivatalos fajtaként. Az amerikai drótszőrű igen ritka Európában, ugyanis nagyon kevés példány él az Egyesült Államokon kívül.

Fajtastandard

Az amerikai drótszőrű egy közepes nagyságú, körülbelül 3,5-7 kg testtömegű macska. Testfelépítése izmos, arányos és zömök. Szemei egymástól távol ülnek, nagyok és kerekek. Színük általában aranyszínű, de mindig összhangban van a bunda színével. Fülei közepesen nagyok, végük lekerekített. Lábai közepesen hosszúak, arányosak a testtel. Mancsai zártak és oválisak. Szőrzete drótszőrű, tapintása kemény, rugalmas. A különleges bunda egyes cicáknál születésüktől jelen van, másoknál csak néhány hónappal később alakul ki. Az ideális szőrzet rövid, sűrű és tömött, a fejen, a háton és a farok tövénél durvább. A szőrszálak vége kampószerűen visszahajlik. Bajusza és fülszőre jellegzetesen göndörödik. Színe lehet kétszínű: ezüsttabby (cirmos), cameotabby (barna tigriscirmos), kalikó, csincsilla, teknőctarka; illetve egyszínű: fekete, fehér, krémszínű, kék, vörös. Várható élettartama 7-12 év.

Jelleme

Az amerikai drótszőrű személyisége nagymértékben hasonlít amerikai rövidszőrű rokonához: alkalmazkodó, jó természetű, ragaszkodó és játékos cica, aki szeret mókázni. Sportos, atletikus macska, közepes aktivitási szinttel. Ugyanúgy élvezi a játékidőt, mint ahogyan a gazdája ölében való pihenést is. Szívesen játszik intelligencia játékokkal és másokkal is, ugyanis társaságkedvelő cica. Azonban szereti megőrizni függetlenségét, és olykor szívesen elvonul, ha egy kis magányra vágyik. Nagyon barátságos, ha vendégek érkeznek, rögtön ott terem és üdvözli őket. Hangját viszonylag ritkán hallatja.

Ideális környezet

A könnyed, de játékos amerikai drótszőrű tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák számára. Tud trükköket tanulni, valamint szereti a figyelmet, amit a gyerekektől kap, és igen toleráns is velük. Nagyszerű játszótárs, de fontos, hogy biztosítva legyen számára egy külön hely, ahová elvonulhat, ha magányra vágyik. Több cicás háztartásba is ideális választás, hiszen igen szociális természet.

Ápolás

A különleges, drótos szőrzetet egyszerű karbantartani. A bundát elegendő heti egy alkalommal átkefélni, majd egy erősebb fésűvel kifésülni. A túl gyakori gondozás azonban árthat a szőrzetnek, ezért nem érdemes vele túlzásba esni, leginkább csak a vedlési időszakban igényli a gondozást. Fürdetés után körülbelül egy hét kell ahhoz, hogy a bunda eredeti formájára álljon vissza. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. A fülek tisztaságát hetente ellenőrizni kell. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Mivel minden macska kényes alma tisztaságára, így az amerikai drótszőrűnél is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

Az amerikai drótszőrű általában egészséges, de mivel keresztezhető az amerikai rövidszőrűvel, előfordulhat, hogy olyan problémák jelentkeznek nála, amelyek ezt a fajtát érintik, beleértve a csípőízületi diszpláziát és a hipertrófiás kardiomiopátiát. Utóbbi a szívbetegség leggyakoribb formája a macskákban, és a szívizom megnagyobbodását (hipertrófiáját) okozza. A betegség örökletes. A csípődiszplázia a csípőüreg szintén örökletes hibája. A probléma a fájdalommentes állapottól egészen súlyos sántaságig terjedhet. A csípődiszpláziában szenvedő amerikai drótszőrűek jellemzően lassan, óvatosan mozognak és nem ugrálnak. Az állapot súlyosságától függően fogyás, gyógyszeres kezelés vagy műtét segíthet a fájdalom enyhítésében.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska, The Complete Cat Breed Book)

amerikai drótszőrű macska fajtaleírás rövid szőrű macska
hirdetés

További cikkeink