hirdetés

Ez a 8 jel arra utal, hogy macskád túlsúllyal küzd

Kálmán Szonja

2023. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

Garfield, a túlsúlyos macska sokak kedvence, de a valóságban sok probléma adódhat abból, ha a macskádra nagy mennyiségben rakódnak fel extra dekák, ne adj’ Isten kilók. De honnan tudhatod, hogy cicád elhízott?

hirdetés

Macskák esetében túlsúlyról akkor beszélünk, ha ideális tömegüknél 10-20 százalékkal nehezebbek, elhízásról pedig akkor, ha ez a felesleg a 20 százalékot is meghaladja. A jóléti államokban élő emberek mellett bizony a jóléti államokban élő macskákra is igencsak jellemző az, hogy súlyuk magasabb, mint ami egészséges lenne: a nyugati államokban tartott cicák 63 százalékára igaz ez! És a túlsúly egy macska esetében sem egészséges.

A túlsúly egy macska esetében sem egészséges

Ez a baj a túlsúllyal

Attól, hogy ilyen elterjedt a jelenség, még van vele gond, nem is kevés. A túlsúlyos vagy elhízott cica immunrendszere gyengébben muzsikál, mint egészséges súlyú társaié, de endokrin és anyagcserezavarok, szív- és érrendszeri betegségek és ízületi gyulladás is érintheti a testesebb állatokat. A középkorú – azaz 8-12 éves -, ivartalanított, kizárólag benti vagy elsősorban benti macskák hajlamosabbak az elhízásra. Azon túl, hogy igyekszel játék útján elegendő testmozgást biztosítani az állatnak, táplálására is oda kell figyelned, hogy megtarthassa versenysúlyát.

Íme, nyolc jel, amely arra utal, hogy egy macska elhízott

Ha nem vagy biztos abban, hogy a te cicád elhízott-e, a következő nyolc jelet érdemes figyelned:

  • Nehezen ugrik vagy lépcsőzik
  • A korábbinál szívesebben üldögél és fekszik, nem tudod mozgásra motiválni
  • Kikerekedik
  • A bordákat és a csípőcsontot nehezen tapintod ki
  • A cica háta laposnak tűnik
  • Koszos, rendetlen, ápolatlan szőrzet
  • A nyakörve egyre szorosabbá válik
  • Kevesebbszer van széklete, gyakrabban puffadnak belei

A túlsúly így kezelhető

Érdemes megvizsgálni, vajon mi vezethet a macska súlynövekedéséhez. A középkorú állatok mellett veszélyeztetettek a benti tartású macskák, illetve azok az állatok is, amelyeknek van valamilyen alapbetegsége. Gondot jelenthet az is, ha túleteted a macskád, túl sok jutalomfalatot kap, csak száraz eledelt eszik, vagy habzsolja a táplálékot.

Ha az állatorvossal is konzultálva valóban úgy tűnik, hogy a macskád túlsúlyos, diétáztatásában is kérd segítségét. Könnyen lehet, hogy szárazról konzerv ételre kell váltanod, kalóriacsökkentett finomságokat kell az állatnak beszerezned, esetleg speciális tápra kell váltanod. Az is lehet, hogy le kell cserélned macskád etetőtálját, és fontos egyeztetned arról is, adhatsz-e neki jutalomfalatot, és ha igen, milyet. Elsőre ezek nehéz feladatnak tűnhetnek, de a túlsúly éveket vehet el cicád életéből, ezért fontos komolyan venni.

egészséges táplálkozás kövér macska macska egészség túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink