hirdetés

Vajon a túlsúlyos embereknek a macskáik is kövérek? Egy nemrégiben született tanulmány szerint egyértelmű összefüggés van

Ferenczi Deborah

2022. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy sokan rajonganak a kövér, húsos macskákért, fontos tudni, hogy ez az állatnak abszolút nem egészséges, és nagyon nagy mértékben hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásához, illetve ízületi gyulladásokhoz. Egy új tanulmány szerint az amerikai háziállatok több mint fele elhízott, ami még az emberek elhízásának országos arányát is meghaladja: 34,9 százalékos. Valószínűsíthetően ez a magyar átlagban is valahogyan így mozoghat, hiszen sokan szobacicaként tartják őket, és nem arányos annak a mértéke, ahogyan etetik azzal, amennyit lemozog a macska. Ez pedig előbb-utóbb komoly elhízáshoz vezethet.

hirdetés

A házi kedvencek elhízása önmagában is probléma, de sok mindent elárulhat a nemzet egészségéről, illetve annak hiányáról is. Miután az emberek igencsak nagy része küzd a túlsúllyal, így nem csoda, hogy ez az állatokat is érinti. Egy tanulmány kimutatta, hogy nagyobb eséllyel van kövér macskája azoknak az embereknek, akiknek maguknak is súlyproblémájuk van.

A gazdi és a macska súlya egyenes összefüggést mutat?

Egy tanulmány szerint a kutyák 52,6 százaléka és a macskák 57,6 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Bár a kutatás nem vizsgálta a háziállatok és gazdáik közötti kapcsolatot, vannak olyan adatok, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos tendenciák léteznek, melyek összegfüggésben állnak azzal, hogy milyen életmódot folytat a gazdi. Egy 2006-os tanulmány, amely a The Journal of Nutrition folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy a háziállatok elhízása párhuzamosan nőtt az gazdák elhízásának mértékével. A tanulmány szerzője, Dr. Alexander German, a Liverpooli Egyetem Öregedési és Krónikus Betegségek Intézetének munkatársa ezzel kapcsolatosan több komoly problémát is megemlített. Véleménye szerint a legnagyobb gond, hogy aki a saját étrendjét nem képes határokhoz szabni, az kedvencéét sem fogja tudni koordinálni. Sőt, előfordulhat, hogy ahányszor kapcsolatba akar lépni vele, ételt kínál neki, ez pedig nyilvánvalóan nagyon hamar elhízáshoz vezethet.

Milyen betegségek járhatnak az elhízással?

Nem csupán esztétikailag jelent problémát az elhízás, hanem számos komoly betegséget is képes magával hozni. Ezekkel mind az emberek, mind az állatok szembesülhetnek. Ugyanis fokozottan fennáll a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség és bizonyos típusú rákok – nevezetesen a mell-, petefészek- és prosztatarák – kialakulásának kockázata. Ezentúl a háziállatoknál még számos ortopédiai betegség is megfigyelhető, továbbá jelentkezhetnek légzőszervi betegségek, húgyúti és szaporodási rendellenességek is. Emellett mind az emberek, mind a háziállatok esetében az elhízás magában hordozza a korai halál kockázatát is.

Hogyan lehet megakadályozni az állatok elhízását?

Tulajdonképpen nagyon hasonló tanácsokat lehet ebben az esetben adni, mint az embereknél. Elhízás esetén csökkenteni kell az ételadagokat és az étkezések számát. Illetve érdemes minőségi eledelt adni az állatnak, hiszen a táplálék minősége is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a cica milyen egészségben van. Továbbá mindenképpen mozgasd elegendőt az állatot, legyen meg a napi fizikai aktivitása, így elkerülhető az elhízás, illetve ez a súlyvesztésben is segíthet. Érdemes lehet együtt mozogni a macskával, így mindkét fél elkerülheti az elhízást. Amennyiben pedig nagyon kóros mértéket ölt a túlsúly, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

elhízás furcsa étkezési szokások macska kövér macska kutatás macska étkezése tanulmány túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink