hirdetés

Lehet egy macska pszichopata? Egy teszt segítségével könnyen kideríthető!

László Enikő, 2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon az állatok is lehetnek pszichopaták? Az ezzel kapcsolatos tanulmányok elsősorban emberekre fókuszáltak, de nemrég a kutatók rájöttek, hogyan lehet a cicákat is megvizsgálni.

hirdetés

A CAT Tri+ nevű felmérés bárki számára elérhető, ha esetleg tesztelni szeretné cicáját. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy állat nem feltétlen lehet pszichopata, de a zavarra jellemző személyiségjegyeket hordozhatja magában. Ennek tudatában érdemes kitölteni a tesztet.

A pszichopátia modellje

A macskák pszichopátiájának megállapítására Rebecca Evans, a brit Liverpooli Egyetem kutatója és csapata az emberek pszichopátiájának népszerű modelljét használta: a triarchikus pszichopátia modelljét.

A modell feltételezi, hogy a pszichopatákat három fő tényező jellemzi:

Merészség: a pszichopaták gyakran immunisak a stresszre, és alacsony szintű félelmet mutatnak olyan helyzetekben, amelyeket mások nagyon ijesztőnek találnának. Más emberekkel ellentétben a pszichopaták nem kerülik el az ilyen rémisztő szituációkat. Cicáknál a merészség egyik jele, ha az állat szeret magas helyekre felmászni.

Gátlástalanság: a pszichopaták nem képesek uralkodni érzelmeiken és késztetéseiken, mint mások, és nagyobb valószínűséggel cselekszenek az impulzusaikra hagyatkozva. Még akkor is, ha azok társadalmilag elfogadhatatlanok. Ez a cicák esetében magában foglalja az olyan viselkedéseket, mint például a laptopokon, könyveken és más, olyan tárgyakon való ülést, amelyeket a tulajdonosok használni próbálnak.

Gonoszság: a pszichopaták nem éreznek empátiát, amikor mások szomorúak vagy fájdalmat éreznek, és nem okoz gondot hidegvérrel bántani másokat céljaik elérése érdekében. A macskák esetében például ide sorolható az, hogy megkínozzák-e az egereket és más zsákmányállatokat, mielőtt megölnék őket.

Pszichopátia vizsgálata macskáknál

A tanulmány három részből állt. Az első szakaszban a kutatók egy kérdőívet készítettek macskatulajdonosok számára a pszichopátia triarchikus modellje alapján. A második részben ezt a kérdőívet 1496 gazdinak adták ki két másik kérdőívvel együtt. Egy a macska személyiségéről, egy pedig a cica és a gazdi kapcsolatának minőségéről szólt. A harmadik szakaszban 30 macskatulajdonos töltötte ki a kérdőívet, és értékelték a kérdőív eredményei és az állat napi tevékenysége közötti összefüggéseket.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az emberi pszichopátia három aspektusa, amelyet a pszichopátia triarchikus modellje javasolt, macskákra is alkalmazható. A cicák merészséget (például nagyon magasra felmásznak fákra vagy házakra anélkül, hogy félelmet mutatnának), gátlástalanságot (nem engedelmeskednek olyan parancsoknak, mint például, hogy ne ugorjanak az asztalra, és ne egyék meg gazdájuk ételét) és aljasságot (a gazdi vagy más állatok elleni agresszió) mutathatnak.

A pszichopátia további tényezői

Érdekes módon a macskák a pszichopátia két további dimenzióját mutatták, amelyeket az embereknél nem figyeltek meg: a más állat és ember felé mutatott barátságtalanságot/barátságosságot.

Ez azt tükrözi, hogy egyes macskák agresszívek lehetnek háziállatokkal, például más állatokkal szemben, miközben barátságosak gazdáikkal. Míg más cicák nem mutatnak agressziót más háziállatokkal szemben, de agresszívek gazdáikkal (pl. megkarmolják vagy megharapják őket).

Nem feltétlen rossz a pszichopátia

A kutatás kimutatta, hogy a cicák pszichopátiájának nem minden aspektusa volt negatív a macska-tulajdonos kapcsolatra nézve. Az aljasság (például agresszív a gazdával szemben) és a merészség (például veszélyes viselkedés, mint egy magas fára való felmászás) a gazdi alacsonyabb elégedettségét jelezte a cicával való kapcsolatával. Ezzel szemben az állatokkal szembeni barátságtalanság és a gátlástalanság a gazdi nagyobb elégedettségét mutatta.

Tehát egyes tulajdonosok valóban pozitívnak értelmezték a pszichopátia ezen aspektusaihoz kapcsolódó viselkedéseket. Például, ha egy macska a gátlástalanság jeleit mutatja, amikor vacsora közben az asztalra ugrál, azt néhány gazdi aranyosnak találhatja. A kedvtelésből tartott állatok barátságtalansága összefügghet azzal is, hogy kevesebb időt töltenek más állatokkal, és több időt töltenek a tulajdonossal, ami ebből a szempontból pozitívnak tekinthető.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon