hirdetés

Miért riszálnak a macskák mielőtt lecsapnának?

Hangai Lilla

2023. augusztus 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ha láttál már macskát vadászni, vagy egyszerűen csak vadászatot imitálni játék közben, akkor biztosan a szemtanúja voltál már annak is, ahogy felkészül a támadásra. Felemeli picit a fenekét, megriszálja, majd lecsap.

hirdetés

Amikor a macska vadászik, egy különleges rituálénak lehetünk szemtanúi. Lássuk hát, hogy miért riszálnak a cirmosok a döntő pillanat előtt.

A vadászat eksztázisában.

Ha a macska vadászik, megriszálja a fenekét, mielőtt lecsap: de vajon miért?

Sajnos jelen pillanatban nagyon kevés ismeretanyag létezik a témával kapcsolatban, szerencsére azonban John Hutchinson, a londoni Royal Veterinary College evolúciós biomechanika professzorának van néhány elképzelése a jelenségről. Szerinte a fenék ilyen jellegű mozgása megnövelheti a macska a tapadását. Ezen felül felkészítheti a látását, egyensúlyát és izomrendszerét arra, hogy sikeresen lecsapjon a prédára. Ám van itt még néhány egyéb lehetséges magyarázat is.

A riszálás egyik fő indoka az, hogy a cicák máshogy mozgatják a hátsó lábaikat járás közben és mielőtt elrugaszkodnának a préda felé. Séta közben felváltva mozgatják a hátsó lábukat, ám amikor ugrani készülnek, tehát elrugaszkodnak, egyszerre mindkét lábukkal tolják el magukat a talajtól. Ezzel nagyobb erőt tudnak kifejteni a nagyobb távolság eléréséhez. A talajnak szilárdnak és stabilnak kell lennie, hogy támogassa ezt a mozgást, így amikor a macska riszál picit a levegőben ugrás előtt, teszteli a talaj szilárdságát a megfelelő tapadás miatt. Ilyenkor persze fontos számára az is, hogy az egyensúlya is stabil legyen. Ezen dolgok meglétének a hiánya az értékes zsákmány elmulasztásához vagy akár sérüléshez is vezethet.

Más elméletek szerint ez a fajta mozgás felkészíti a cica izmait erre az erőteljes mozdulatra. Ezek az apró izommozgások aerob mozgás-szerűek, amik lehetővé teszik az izmok úgymond bemelegítését a hatékonyabb erőkifejtésért.

Megint más szakértők azt is valószínűnek tartják, hogy ezekben a pillanatokban a macskák agya dopamint szabadít fel, amely vegyület az izgalom, a motiváicó és az élvezet létrejöttéért felelős. A fenekük mozgatása ezekben a pillanatokban inkább csak szórakoztató, az energiák felszabadítására való.

Ösztönös vagy tanult viselkedésről van szó?

Egy kicsit mindkettő. A kölykök már 6-7 hetes korukban elkezdenek vadászni és ez magába foglalja a fenékriszálást is a prédára való lecsapás előtt. Ám ilyenkor a mozgásuk még egy picit koordinálatlan, így nagyon sok elhivatott gyakorlás szükséges ahhoz, hogy tökéletesítsék ezt a rituálét is. Ahogy a legtöbb dolgot, ezt is az mamájuktól vagy a gyorsabban fejlődő alomtársaiktól lesik el.

Ha ezt a mozdulatot látod egy kölyöknél, szinte biztos lehetsz benne, hogy fejlődik és az ösztönei is szépen munkálkodnak. A macskák jelleméhez szorosan kötődik a vadászat akkor is, ha benti cicák, így nagyon fontos, hogy igyekezzünk megadni nekik ennek a készségnek a gyakorlásának a lehetőségét. Vagyis játsszunk velük sokat olyan játékokkal is, melyek a vadászatra serkentik!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek