hirdetés

A macskák köldöke ebben más, mint az embereké

Hangai Lilla

2024. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

Azok, akik tisztában vannak az elevenszülő emlősök, azon belül is méhlepényesek jellemzőivel vagy láttak már újszülött kismacskát tudják, hogy a cicáknak is van köldöke, amelyből egykor köldökzsinór vezetett ki, és kötötte őket össze szülőanyjukkal a méh oltalmában. Ugyanakkor, ha kedvenced pocakjára gondolsz, nem biztos, hogy fel tudod idézni, hol is helyezkedik el az a bizonyos köldök, vagy hogy néz ki.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, miben más a macskák köldöke, mint a miénk, és arról is beszélni fogunk, milyen problémák adódhatnak vele.

A macskák köldöke igen egyedi

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is elevenszülők, azon belül pedig méhlepényes emlősök. Az elevenszülő emlősöknek két alcsoportja van, a már említett méhlepényesek és az erszényesek. Rajtuk kívül pedig megkülönböztetünk még a tojásrakó emlősöket is. Sem ezen állatok utódainak, sem az erszényesek utódainak nincs köldöke. Ezzel szemben azonban a méhlepényeseknél az embrió az anyaméhben fejlődik ki. A fogantatás után egy új szerv jön létre, a placenta, vagy más néven a méhlepény. Ennek célja, hogy az anya véréből tápanyagokat és oxigént szállítson a növekvő kiscicák vérébe, valamint eltávolítsa a salakanyagokat. A fejlődő szervezetek köldökzsinórral kapcsolódnak a méhlepényhez.

Az emberi csecsemőkhöz hasonlóan a macskák köldöke is tulajdonképpen egy heg, amelyből a köldökzsinór eredt. A cicák születése után a zsinór elválik a placentától és a kismacska testétől is, kiszárad, majd néhány nap után leesik. Ami megmarad, az egy kicsi, megemelkedett heg, vagyis a begyógyult köldök. Ennek a születés után már semmilyen funkciója nincs, egyetlen emlősnél sem.

Egy cicus köldökét nem könnyű kiszúrni, és nem csak azért, mert a puha pocakot általában selymes szőrzet borítja. Az ő gombocskájuk egészen olyan, mint egy heg, vagy mint egy aprócska dudor. Az átmérője körülbelül fél centiméter, és a has alatt található, közvetlenül az utolsó bordák alatt. Tehát nem egy bemélyedés a hason, mint nálunk. A kis pötty körül a szőr általában más irányban nő, úgynevezett bocinyalást fedezhetsz itt fel. Jó támpont lehet még, hogy ehhez közel helyezkedik el az ivartalanított nőstény cicák hege is. A kutatók egyelőre abban nem biztosak, hogy miért alakulnak ki a különböző köldökformák, a macskák esetében például miért van dudor a bemélyedés helyett. Lehetséges, hogy a heg gyógyulásának folyamata határozza meg a fajtáját, de a bőr vastagsága és a köldökzsinór rögzítésének módja is döntő szempont lehet.

A köldöknek nincs funkciója a születés után

Felmerülhetnek-e egészségügyi problémák a macskák köldökével összefüggésben?

Bár ez egy átlagos macskatartót nem gyakran érint, de ha kedvenced megesett, mert nem ivartalaníttattad időben, vagy vemhes cicát mentettél, akkor hasznos információ lehet számodra. Ha a születés után a köldökzsinór körüli terület vörös, sötét színű vagy irritált, akkor nemcsak a bőrfertőzés, de a vérmérgezés gyanúja is fennállhat, így azonnal állatorvoshoz kell vele fordulni!

Ha a kiscica hasán a köldök helyén egy nagyobb, könnyen kitapintható lágy dudor van, könnyen megeshet, hogy az állatnak köldöksérve van. Ez akkor következik be, amikor a köldök nem záródik be, és a hasi tartalom, a belek, valamint a zsír előre nyomják a bőrréteget ezzel egy puklit képezve. A kiscicáknál ez a leggyakoribb sérvtípus, főleg azoknál a csöppségeknél, akiket cumisüvegből etettek. Ezeket a kis jószágokat gyakran tartják kézben és emelgetik, ez a mozgatás azonban megzavarhatja a köldök gyógyulásának folyamatát. Ám azt egyelőre nem tudják biztosan, hogy a kialakulásában mely más okok játszanak még szerepet. Szerencsére egy kisebb köldöksérv általában nem okoz egészségügyi problémákat, sok esetben az állatorvos javasolhatja, hogy várják meg, amíg az magától meggyógyul. A nagyobb vagy súlyosabb kiemelkedések azonban műtétet igényelhetnek. Így ha köldöksérvet észlelsz cicádon, mindenképpen látogassátok meg az állatorvost!

Ide kattintva állatorvos sorakoztatja fel az ivartalanítás mellett szóló érveket. A cikkből azt is megtudhatod, hogyan zajlik le a beavatkozás.

köldök köldöksérv köldökzsinór macska köldöke
hirdetés

Kapcsolódó cikkek