hirdetés

Ezért pisilhet macskád az alom mellé

Szénási Szimonetta

2024. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

Bosszantó szokás, de biztosan nem ellened irányul! Sorra vettük, mi állhat a hátterében.

hirdetés

Ha a macska az alom mellé pisil, az mindig jelzésértékű. És bár valóban nem túl örömteli elfoglaltság feltakarítani a tálca alá folyt vizeletet, ahogy a bútorokból és egyéb textíliákból is igen nehézkes kiszedni a foltokat, tudnod kell, hogy cicád egyáltalán nem téged akar terhelni.

A jelölgetés és a tényleges vizelés nem ugyanaz

Ösztönök

A leggyakoribb ok, ha a macska a lakás különböző pontjain végzi a dolgát, a területjelölés. Az ivarzás időszakában (jellemzően tavasszal, illetve kora ősszel) ez a viselkedés még intenzívebb lehet. Általában az ivartalanítás elejét veszi, vagy megoldja a gondot, ám a túl későn elvégzett beavatkozás miatt megesik, hogy a viselkedés szokássá válik és rögzül.

A szerelem mellett a másik ok a stressz; a szorongó, feszült cica gyakorta pisiléssel jelzi a baját. Bármilyen megváltozott élethelyzet (új házi kedvenc vagy családtag érkezése, költözés, műtét vagy egyéb orvosi beavatkozás) megzavarhatja macskád viselkedését. De néha olyan apróságok okoznak feszültséget, mint egy áthelyezett etetőtál. Azokat a tárgyakat is célba veheti (szó szerint), amiktől fél. Például a porszívót.

A félelem sokféle tünetben megmutatkozhat

Lehet, hogy beteg

Az egészségügyi okok közül a legtipikusabbak a húgyúti- illetve a vesebetegségek. Ezek sokszor okoznak fájdalmas vizelést. Ha a fájdalmat a macska összekapcsolja az alomtálcával, elkezdheti kerülni azt, helyette a szőnyeget vagy a kanapét jelölve ki toalettnek. Az inkontinencia a kor előrehaladtával a macskákat is utolérheti. Ha koros kedvenced kezd el össze-vissza vizelni a lakásban, akkor bizony annak az életkorához lehet köze.

Sok múlik a megfelelő alom kiválasztásán

Nem megfelelő az illemhely

Ha nálatok a macska szó szerint az alom mellé pisil, tehát odamegy a tálcához, de nem megy bele, akkor bizony lehet, hogy az nem elég tiszta. Erre kedvenceink roppant kényesek! A másik lehetőség, hogy a tálca kialakítása nem tetszik neki; túl szűk, magas a pereme, zárt, stb. Illetve az is lehet, hogy az alom nincs jó helyen: túl zajos a környezete, vagy nehéz megközelíteni. A töltet milyensége sem mindegy: a túl szúrós, darabos, illatos termékek zavarhatják az állatot.

Ha szeretnél jobban elmélyedni a macskaalom körüli teendőkben, továbbá szívesen olvasnál tanácsokat, miként érdemes kiválasztani az ideális eszközt, ide kattintva éred el kisokosunkat a témában.

alom húgyúti fertőzés idős macska ivarzás jelölés macskaalom stressz vesebetegség vizelés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink