hirdetés

Ettől a kevéssé ismert féregtől is védened kell a macskádat

Szénási Szimonetta

2024. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

Számos parazita veszélyezteti kedvencedet, és vannak köztük olyanok, amelyekről kevesebb szó esik. Az egyik ilyen a bőrféreg.

hirdetés

A szívférgesség mellett a bőrférgességért is egy élősködő fonálféreg, a Dirofilariának nevezett parazita felelős, amelynek több faja létezik. Ezek közül a Dirofilaria repens az, amely emberben és állatban is bőrférgességet okoz – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója.

A szúnyogok a macskákra is veszélyt jelentenek

A szívférgesség „rokona”

Valamint hozzáteszik, hogy hazánkban az emberi megbetegedések száma nagyon alacsony; az Országos Közegészségügyi Intézet Parazitológiai Osztályán évente átlagosan 6 esetet diagnosztizálnak. Ennek oka, hogy a humán szervezet a féreg számára tökéletlen (szakszóval paratenikus) gazda, tehát nem képes nagy távolságokat megtenni. Épp úgy, mint a szívférgesség esetében.

A fertőzést a szívférgességhez hasonlóan szúnyogok terjesztik; embereknél a nem megfelelő környezet miatt a férgek általában a behatolás (csípés) helyétől nem messze okoznak elváltozásokat, általában csak egy kisebb-nagyobb csomó formájában. Ebben a féreg egy még nem ivarérett példánya található, amely rendszerint gyorsan elpusztul. A testen bárhol előfordulhat, de leggyakrabban a felsőtesten (fej, szem, nyak, felső végtagok, mellkas) jelenik meg ilyen elváltozás, amit műtéti úton tudnak eltávolítani. Mivel embereknél a parazita lárvája nem kerül be a véráramba, így emberről emberre nem terjedhet a betegség. (Tehát a szúnyog vérszívás útján nem tudja átvinni a fertőzött személyről.) Mint az Országos Epidemiológiai Központ is hangsúlyozza, a humán megbetegedés alkalomszerű, így nem indokolt pánikba esned miatta.

Változatos tünetek jelentkezhetnek

Idegrendszeri panaszokat okozhat

Más a helyzet házi kedvenceink esetében. Az élősködő elsődleges hordozói a kutyák, de a macskákat is érintheti a fertőzés. Bár ahogy az állatorvosok rámutatnak, az ő szervezetükben a férgek már nem érzik olyan jól magukat. Az emiatt vándorlásnak indult több centiméteres férgek olyan helyekre is eljuthatnak, mint a központi idegrendszer vagy a szemgolyó, ahol értelemszerűen zavarják az érintett szerv működését, változatos tüneteket produkálva. Például az agyban megtelepedő paraziták idegrendszeri tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Ilyen lehet a megváltozott tudatállapot, de különböző agyi régiók funkciói is kieshetnek.

A bőrférgesség kimutatása a kutyák esetében először vérvizsgálattal történik. Ám mivel a bőr- és a szívféreg mikrofiláriája (a vérben található mikroszkopikus lárvája) nagyon hasonló, így pozitív vérteszt esetén szükség van egy kiegészítő PCR-tesztre is. Így döntve el, milyen fertőzéssel állnak szemben.

Ezzel szemben, mivel a macskáknál ritkán keletkeznek mikrofiláriák, így csak a felnőtt férgek direkt kimutatása során lehet fényt deríteni a fertőzöttségre. Ez megtörténhet sebészi úton (nem ritkán műtétek során, mintegy mellékesen derül fény az érintettségre), esetleg olyan képalkotó eljárásokkal, mint az MRI (agyi érintettségnél).

Macskáknál nehéz diagnosztizálni a betegséget, és kezelés sincs rá, így kiemelten fontos a megelőzés

A legfontosabb a megelőzés

Mint minden parazitafertőzés, úgy a bőrférgesség esetében is a legjobb a megelőzés. Erre többféle lehetőség is van, a szívférgesség elleni készítmények védenek a bőrférgességet okozó parazita ellen is. Ezekről az állatorvosod tud bővebb tájékoztatást adni.

Ez azért is nagyon lényeges, mert az említett szívférgesség a macskák esetében még problémásabb mint a kutyáknál, tekintve, hogy esetükben nem alkalmazható a jelenleg elérhető kezelés a hatóanyagra való érzékenység miatt. Így cicádon mindenképp végeztesd el a rendszeres, évenkénti legalább két szűrést, és használd a leírásnak megfelelően a választott megelőző készítményt.

A szívférgességről bővebben ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

bőrférgesség élősködő idegrendszer megelőzés parazita szívféreg szívférgesség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink