hirdetés

Súlyos problémát jelenthet, ha az anyamacska ezt csinálja a kölykeivel

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a különös viselkedés nem gyakori, jó, ha tudsz róla.

hirdetés

A macskák viselkedésével kapcsolatban még számos terület vár felfedezésre, azonban vannak olyan furcsaságok, amelyekre már sikerült választ találni. Az egyik ilyen jelenség az anyaállatok egy szokatlan tevékenysége: a macska lerágja a kölykök bajszát. Lássuk, mi állhat a különös viselkedés mögött, és arra is fény derül, mikor kell aggódni.

Az anyamacskáknak sem mindig könnyű az élete

Túlápolás

Ahogy nálunk, embereknél is van, hogy a szülők túlzásba esnek bizonyos dolgokkal a gyerekük kapcsán, úgy a cicák esetében is megfigyelhető a jelenség. Ennek a következménye az, ha a macska lerágja a kölykök bajszát. Túlzásba esik a mosdatással, és kényszeres cselekvésként folyamatosan lerágja a kicsik bajszát.

Büntetés

A viselkedés egy másik lehetséges magyarázata az, hogy az anya így tartja kordában a rosszalkodó kiscicákat. Megfigyelték, hogy a nőstények gyakran akkor folyamodnak ehhez a drasztikus megoldáshoz, amikor fontos, hogy a kicsik ne bóklásszanak el messzire. Mivel a bajusz hiánya negatívan befolyásolja a kölyök tájékozódási képességét, az alom közelében marad.

Stressz

A túlzott rágás a macskák esetében a stressz jele is lehet. Ha az anyamacskának nem megfelelő a lelki állapota, olyan kényszeres viselkedések üthetik fel a fejüket, mint a kölykök bajszának lerágása. Ez egyébként befolyásolhatja a fenti két okot is: előfordulhat, hogy a stressz miatt ápolja túl a kicsiket, ahogy az alom közelében tartás hátterében is állhat az anya szorongása.

Mit tehetsz ilyen helyzetben?

Az első és legfontosabb, hogy ilyen esetekben mindig konzultálj az állatorvossal. Legtöbbször az anya a kicsik néhány hetes korában abbahagyja a bajusz lerágását, mivel ekkorra már megerősödnek a kölykök. Bizonyos nőstény macskáknál azonban annyira elhatalmasodhat a stressz és a szorongás, hogy a bajusz lerágása mellett esetleg olyasmiket is tesz, amelyek valódi sérülést okoznak a kiscicáknak.

Nélkülözhetetlen, hogy az állatot kizökkentsük a stresszes állapotból – szakember segítségével. Súlyosabb esetekben arra is szükség lehet a kölykök épségének megóvása érdekében, hogy elválaszd őket az anyjuktól.

Az idő előtti leválasztás azonban szintén nem veszélytelen. Ide kattintva megtudhatod, milyen következményekkel jár.

anyai ösztön kényszeres nyalogatás kölykök nőstény macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink