hirdetés

A macskák reflexei: ennél a veszedelmes állatnál is gyorsabbak

Hangai Lilla

2023. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Hiába láttuk már ezerszer, még a mai napig is tátva marad a szánk, amikor szemtanúi vagyunk, ahogy egy macska a levegőben megpördülve a talpára ér, reptében csap le egy legyet, hibátlanul rávetődik a leggyorsabban iszkoló bogárra is, vagy éppen úgy cikázik mozgó autók között, mintha az lenne a legtermészetesebb dolog. Számukra ez valóban ilyen fesztelen is, da vajon mitől?

hirdetés

Hogy mitől ilyen fejlett a macskák esetében a reflex, arra a következőkben keresünk magyarázatot.

Csak a cél lebeg a szemük előtt!

A miniatürizált tökéletes ragadozó

A macskák tulajdonképpen tökéletes ragadozók miniatürizált testben. Csak hogy tudj mihez viszonyítani, egy oroszlán, ha egyedül indul el vadászni, 17%-os sikeraránnyal dolgozik, ami csapatban akár 30%-ra is felszökhet. Egy átlagos házi macska sikeraránya 32%, és ők ugyebár mindig egyedül ejtik el a prédát. Hogy ez a sikerarány létrejöhessen, a macska a bajusza hegyétől a farka végéig ehhez mérten van felépítve.

Egy macska reflexe 20-70 milliszekundum, ami 1,5-szer jobb, mint a kutyáké, és még egy átlagos kígyót is lepipálnak, aminek reakcióideje 44-70 milliszekundum. Érdekesség, hogy az emberi pislogás 100-400 milliszekundum gyorsan zajlik le megszokott esetben, míg a leggyorsabb reakcióidőt, 5 milliszekundumot a szúnyoglábú légynél mérték.

A macskák reakcióidejére vonatkozó elmélet szerint azért ilyen gyorsak, mert tovább és nagyobb mértékben voltak magukra utalva az élelemszerzést illetően. Egyrészt később háziasították magukat, másrészt még utána is, ahhoz, hogy köztük és az emberek között megmaradjon a mindkét fél számára jövedelmező kapcsolat, nagyrészt maguknak kellett megdolgozni az élelmükért.

Lassított felvételen látható, hogyan ártalmatlanít villámsebességgel a macska egy támadó kígyót:

A macskák esetében a gyors reflex rugalmasággal is társul

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok különösen rugalmasak, így a macskák a törzsüket 180 fokkal is el tudják csavarni, ha szükséges. Az ember ehhez képest általában maximum 90 fokkal tud elfordulni. A cicák esetében ez lehetővé teszi, hogy belepréseljék magukat még a legkisebb dobozba is, vagy a fülükben lévő giroszkóppal együtt működve még halálosnak tűnő magasságokból is a talpukra essenek. Ezt semmiképpen se teszteld otthon, mert nagyon könnyen rossz vége lehet! Ebben a cikkben írtunk arról részletesen, hogy hogyan működik pontosan ez az ösztönük.

Akár egy miniatűr gepárd.

Erő és sebesség nélkül nem működne a dolog

A gyors reflexhez értelemszerűen sebesség is kell, de hiba lenne elfeledkezni az erő jelentőségéről is. Az átlagos házi macska lenyűgöző 48 kilométer/óra gyorsasággal képes futni, ami megegyezik egy átlagos kutya sebességével – de persze van ennél gyorsabb és persze lassabb is, hiszen az agár 72 kilométer/órás tempójával nehéz felvenni a versenyt.

Usain Bolt 2009-ben 100 méteren döntötte meg egyik alkalommal a világrekordot, amit 9,58 másodperc alatt futott le. A világrekord futása során a végsebessége 37,58 kilométer/óra volt, miközben a top sebessége a futás során (60-80 m) elérte a 44,72 kilométer/órát is. A világon leggyorsabban futó ember rekordját még ma is ő tartja.

Ha az erőről van szó, ne hagyd, hogy a macska apró mérete megtévesszen! Rugalmasságuknak és fittségüknek köszönhetően például a magasságuk 9-szeresére is képesek állóhelyzetből, nekifutás nélkül felugrani. Képzelj csak el 180 centiméteres férfit, aki álló rajtból 16,2 méterre ugrik fel. Na ugye, hogy nem megy!

gyors macska legjobb vadász macska anatómiája macska gyorsasága macska reflexe macska testfelépítése reflex vadászati sikerarány vadászik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink