hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha megkarmolt egy macska: tünetek, amikor orvos kell

Szénási Szimonetta

2024. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskakarmolás nemcsak fájdalmas, de veszélyes is! Számos komoly fertőzést kaphatsz el, így muszáj szakszerűen ellátnod a sebet.

hirdetés

Ha karmolt már meg macska, tudod, hogy még a legkisebb karcolás is igen nagy fájdalmat tud okozni. Ennek oka, hogy doromboló kedvenceink karmai pengeélesek, így sokkal nagyobb kárt tudnak okozni vele, mint például egy kutya. Ráadásul a macskakarmolás útján egy súlyos bajt okozó baktérium is bekerülhet a szervezetedbe.

Kedvenced karmai komoly sebeket ejthetnek

Mélyre jutnak a kórokozók

A hegyes és éles karmok mély sebet ejtenek, így a macska karmán lévő kórokozók is mélyre jutnak. Mint dr. Matthew Levy a PetMD állategészségügyi szakoldalnak hangsúlyozta, a körülmények segítenek eldönteni, elég-e az otthoni ellátás, vagy meg kell mutatni orvosnak a sebet. Ezek a sérülés helye, valamint mértéke, illetve az állattal való kapcsolat (saját vagy kóbor).

Ennek alapján egy kisebb, felületi karmolást a kezeden elég otthon fertőtlenítened. Ehhez először tisztítsd ki a sebet szappannal, folyó víz alatt. Ezt követően fertőtlenítőszerrel kezeld a területet. Ha vérzik, akkor egy tiszta gézdarabbal addig gyakorolj rá nyomást, míg el nem áll a vérzés.

A kisebb sérüléseknek is figyelni kell a helyét

Ám ahogy dr. Patrick Mahaney állatorvos is megerősíti, minél nagyobb a trauma, annál nagyobb duzzanat várható, valamint a megfelelő vérellátás is annál nagyobb veszélybe kerül, ahogy a fertőzés kockázata is arányosan nő.

Amikor orvos kell

Nagyon fontos, hogy a szemet ért sérüléssel minden esetben és mihamarabb orvoshoz kell fordulni!

Amennyiben a vérzés nem áll el, úgy akkor is indokolt megmutatni a sebet a doktornak.

Ugyanígy akkor is szükség van szakszerű ellátásra, ha a karmolás helye elfertőződik. A kéz és a láb sérülései hajlamosabbak erre.

A fertőzés tünetei lehetnek a pirosság, a melegség, a duzzanat, a fokozott érzékenység és fájdalom, a váladékozás, illetve gennyesedés.

Hogy időben észrevedd a problémát, folyamatosan figyelned kell a karmolást. (Ezért sem jó, ha leragasztod; ha mégis így is döntesz, a sebtapaszt vagy kötést folyamatosan cserélni kell.)

A legyengült immunrendszerű személyeknél nagyobb a fertőzés veszélye.

A fejen, arcon és a törzsön lévő sebek pedig a hegesedésre hajlamosabbak, kozmetikai problémát okozva. Szerencsére kaphatók már olyan krémek, amelyek elősegítik a hegmentes sebgyógyulást.

Mindig mosd ki, majd fertőtlenítsd a sebet!

Bartonella

Mint dr. Levy hangsúlyozza, az általános testfertőzés jelei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fájdalom, a fáradtság és a duzzadt nyirokmirigyek. Ha a sérülést követő egy hétben a macskakarmolás környezetében a nyirokcsomóid megduzzadnak, az bakteriális fertőzésre utal.

Mint az orvos kiemeli, az egyik legsúlyosabb probléma az úgynevezett macskakarmolási láz vagy macskakarmolási betegség, amit a Bartonella henselae nevű baktérium okoz. A baktériumot a bolhák terjesztik az állatok között – emiatt is nagyon fontos kedvenced rendszeres parazitamentesítése, illetve a megelőzés –, és karmolás (karom alá került bolhaürülék) vagy harapás, nyalogatás (nyál) útján kerül át az emberre. A baktérium jelenléte a macska szervezetében nem okoz tünetet, és azt is érdemes tudni, hogy a fertőzés emberről emberre nem terjed.

A fertőzés tünetei a felsorolt sebreakciók mellett a magasabb láz, a gyengeség és az étvágytalanság. Ezek 3-14 nap múltán jelentkeznek. Kezeletlenül az állapot szívbillentyű-megnagyobbodást, továbbá agyvelő- vagy agyhártyagyulladást is okozhat. Az amerikai Center for Disease and Control nevű szervezet adatai szerint évente 12000 embert diagnosztizálnak macskakarmolással, akik közül 500-an kórházba is kerülnek miatta.

A saját macskádtól is kaphatsz el fertőzéseket, a kóborokkal pedig különösen vigyázni kell

Tetanusz és veszettség

Kóbor vagy ismeretlen macska esetén a sebkezelést követően minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen fennáll a veszettség lehetősége. Főként, ha harapott is az állat. Oltatlan macskánál az orvos a macska megfigyelését javasolja (karantén) akkor is, ha gazdás az állat. Amennyiben pedig ez nem megvalósítható (utcán él, és nem lehet befogni), akkor az orvos a veszettség elleni oltási sor mellett is dönthet.

Emellett ha több mint 10 éve kaptál tetanusz-injekciót, annak ismétlésére is szükség lehet.

A veszettség kapcsán ebben a cikkben számoltunk be az egyre romló hazai helyzetről, amiben a legveszélyeztetettebb országrészre, és a mögöttes okokra is kitértünk. Itt pedig arról olvashatsz, miként tudod egy utcán élő macska bizalmát elnyerni, sérülésmentesen.

agresszív macska baktérium bolha fertőzés karmol kóbor macska macskakarmolás veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink