hirdetés

Ne ess kétségbe, ha macskád harapdál: nem feltétlenül jelent bajt

Szénási Szimonetta

2024. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

Megesett már, hogy macskád megharapott? Mielőtt megorrolnál rá, vagy kétségbe esnél miatta, olvass tovább! Eláruljuk: van, amikor ez a legszebb gesztus a részéről.

hirdetés

A harapástól sokan azonnal pánikba esnek, hiszen úgy tekintünk rá, mint egy agresszív gesztusra. De óriási különbség van harapás és harapás között! Ezt valószínűleg már megtapasztaltad. Amikor a macska harap, annak hátterében többféle ok állhat. Van, amikor valóban távol akar tartani magától, míg máskor épp ellenkezőleg, így tesz neked gyengéd vallomást.

Ennek a cicának komoly mondanivalója van

Amikor a macska szeretetből harap

Ismered azt a finom, inkább jelzésértékű harapást, amikor kedvenced simogatás vagy játék közben finoman megragadja a kezedet. Sokszor ezt lágy tekintet, dörgölőzés vagy dorombolás kíséri. Ilyenkor egyértelműen pozitív üzenete van a gesztusnak, és a cica azt szeretné tudatni, hogy ragaszkodik hozzád, fontos vagy neki. Magyarán ez egy szeretlek a részéről.

Személyes tapasztalatom nemcsak a saját, de egy igen kézhez szokott, barátságos macskától is van erről a roppant bájos közeledésről, méghozzá egy isztambuli szépkorú macska, nevezetesen Minoş részéről. A fekete-fehér kandúrral egy török étkezdében találkoztam, és azonnal szoros barátságot is kötöttünk; igen, még szeretetharapást is osztogatott! (Ha szereted a cicás kalandokat, ide kattintva olvashatod el úti beszámolómat Isztambul macskáiról.)

Amikor sok a jóból

A másik ok, amiért játék vagy dögönyözés közben megharaphat a macskád, az az, hogy túlzásba vitted az interakciót. Amikor az állat túl van ingerelve, és szeretne szabadulni a számára kellemetlen helyzetből, akkor gyakran azt egy jelzésértékű harapással jelzi. Ilyenkor nem mélyeszti beléd a fogait, csak határozottan megfog, így késztetve arra, hogy befejezd, amit csinálsz. Ezt a kérését pedig feltétlenül tartsd tiszteletben, és függeszd fel a játékot vagy a szeretgetést, máskülönben a cica drasztikusabb módszerekhez folyamodhat. És azt kell mondanunk, jogosan; hiszen ő szólt.

Ez az arckifejezés mindent elárul

Támadás

A harapás másik oka a macska részéről az önvédelem. Ha megijedt vagy fél, akkor a harapás az egyik eszköze, hogy védje magát. Ezt általában idegen vagy kóbor macskáknál tapasztalhatod, de előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a saját kedvenced rémül meg annyira, hogy megharapjon. Például a féreghajtó beadása lehet olyan pánikot keltő szituáció, amiből a legtöbb macska azonnal menekülne.

Ha ez nálatok is így van, akkor ezt a cikkünket feltétlenül olvasd el; számos praktikus tanácsot adunk a macskák gyógyszerezését illetően. Amennyiben pedig mégis baj történne, ide kattintva mindent megtudhatsz a macskakarmolás helyes ellátásáról. Azt is részletezzük, milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni a sebbel.

agresszív macska félelem féreghajtó harap harapás karmolás kóbor macska macska szeret testbeszéd kommunikáció
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink