hirdetés

A természetük ösztönzi a cicákat, hogy felugorjanak a pultra és az asztalra: mutatjuk, hogy taníthatod meg nekik, hogy ne tegyék

Hangai Lilla, 2022. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák a lakás teljes területét saját territóriumukként kezelik, ezért nem érdemes őket hibáztatni vagy megbüntetni, ha felugrálnak olyan helyekre is, ahová mi nem szeretnénk. Például az asztalra vagy a konyhapultra. Azt azonban egy pillanatra sem vonjuk kétségbe, hogy ez rengeteg veszéllyel járhat mind a macskákat, mind az embereket tekintve.

hirdetés

Máris mutatjuk röviden, hogy mi ennek a viselkedésnek a gyökere, és hogyan szoktathatod le róla kedvencedet.

Miért ugrálnak fel a macskák magas helyekre?

A konyhapultok és asztalok több okból is mágnesként vonzzák a macskákat. Tele vannak különös tárgyakkal és ínycsiklandóan illatozó ételekkel, ráadásul hozzád, az imádott emberhez is sokkal közelebb lehetnek, és szemmel tarthatnak minden folyamatot, ami az uralkodásuk területén zajlik. Ha megfigyelted, hogy ezek közül a dolgok közül mi az, ami leginkább a macskádat ösztönzi, könnyebben tudod majd korrigálni is a lentebb bemutatott trükkjeinkkel.

A macskák ráadásul nagyon szeretik a magasságot. Ösztöneiktől vezérelve, hogy a leghatékonyabban kihasználhassák a természet adta adottságaikat, szeretnek a magasból tekinteni a történésekre. Nemcsak nagyobb biztonságban érzik így magukat, de a szuperszónikus távollátásuknak is nagyobb hasznát veszik így.

A konyhapultok finoman fogalmazva is illatorgiák egy szobatigris számára. Ahogy a parfümfelhőn keresztül is megismerik a gazdi természetes illatát, úgy a tisztítószerek sem nyomják el minden finom csemege illatát. Hát még ha éppen készül a vacsora, vagy a süteményt állítod össze.

A tisztítószerek azonban veszélyforrást is jelenthetnek. Ugyan ritkán fordul elő, de az erősebb szerek, amikben hypo, sósav vagy más fertőtlenítőszer található, belégzéssel vagy közvetlen kontakttal is okozhatnak problémát; elég, ha csak allergiás reakció lép fel miattuk.

A macskákat különösen vonzza a friss folyóvíz. És nem csak azért, hogy igyanak belőle. (Bár nagyon sok cica nem hajlandó tálból inni, csak folyó csapból vagy olyan itatótálból, ami úgy csobog, mint egy apró szökőkút.) Nagyon szeretnek játszani is vele, így folytonos kísértést jelent.

Ezek az eszközök állnak rendelkezésedre

Valószínűleg sok próbára kell felkészülnöd, és még több kudarca, de ne add fel! Ahogy minden kiképzés során, itt is a konzisztencia a legfontosabb, és persze a türelem. Soha ne szidd meg kedvencedet és próbáld ezt a kihívásként, játékként felfogni, hogy a feszültséged ne ragadhasson át rá.

A klikker használata energiát és jelenlétet igényel a gazdi részéről, de nagyon hatékony módszer. A macskák a büntetés helyett a pozitív megerősítésre sokkal jobban reagálnak, és persze a kapcsolatotok sem szenved kárt a folyamat során. Ha azt látod, hogy a macskád éppen a pultról kémleli az események alakulását, ajánlj fel egy jutalomfalatot, macskamentát vagy a kedvenc játékát, hogy lecsábítsd onnan. Miután leugrott, párosítsd a jutalmat a klikker hangjával. Később már nem lesz szükséged jutifalira, a klikker hangja összefonódott a pozitív tapasztalatokkal, és egyedül is elég lesz, hogy cicád új trónt keressen magának.

Egy másik nagyon jó tipp, hogy macskabarátabbá teszed a lakást. Beszerezhetsz kaparófákat vagy macskalétrákat, sőt akár olyan polcokat is felszerelhetsz, amit nem a könyveknek, hanem a cicának tartasz fent. Minél több ilyen helye van, annál kevésbé lesz érdekes számára a lakás egyetlen magas pontja, a pult. Időnként ezeken a helyeken elrejthetsz kedvencednek egy-egy jutifalit is.

Ha egyértelmű, hogy nem az étel és nem a kíváncsiság vonzza oda a cicust, hanem a víz, érdemes megvizsgálni az itatótál körüli állapotokat. Mindig van benne friss (nagyon friss) víz? Jól megközelíthető helyen van? Nem kell féltenie azt más háziállatoktól vagy idegen betolakodóktól? Elég messze van az alomtálcától? Ha ezeket orvosoltad, érdemes lehet naponta többször cserélni a vizet és akár egy-egy jégkockával hűteni, hogy mindig hideg legyen. Sok macska kifejezetten előnyben részesíti a hideg vizet a szobahőmérsékletűvel szemben.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon