hirdetés

A macskák idősekre gyakorolt jótékony hatása tudományosan bizonyított: így segít megszépíteni egy cica az öregkort

Ferenczi Deborah

2023. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan te is hallottál már arról, hogy milyen nagyszerű hatással vannak az állatok mind a mentális, mind a fizikális egészségünkre. Ez pedig különösen igaz az idősebb emberekre, ugyanis egy macska esetükben nemcsak az általános egészségükre lesz jó hatással, hanem akár még a magányukat is képes csökkenteni, és sokkal szebbé tenni az emberi élet eme szakaszát.

hirdetés

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a macskák terápiás hatása nem csupán egyedülálló, de rengeteg örömet, nevetést és vigaszt nyújtanak az emberek számára. A cicák feltétel nélkül képesek szeretni, és ezáltal még a legnehezebb napokat is csodaszéppé varázsolni. Az időskori macskatartás pedig különösen pozitív hatásokkal bír.

Miért ajánlott az időskori macskatartás?

Fontos tudni, hogy a cicák rendkívül komoly egészségügyi előnyökkel járnak, ugyanis képesek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet, sőt még a stressz enyhítésében is nagy szerepet játszanak. Ezentúl jelentős mértékben képesek javítani a mentális egészség állapotán, ennek hatására a gazdik nem csupán egészségesebbek lesznek, hanem érzelmileg és szellemileg is jobban, stabilabban érzik magukat. Sőt, egyes kutatások úgy vélik, hogy például a macskák dorombolása kifejezetten gyógyító hatással bír az emberre. Ezentúl az állat simogatása pedig nemcsak elégedettséggel és jóérzéssel tölt el minket, hanem segít megnyugodni, és elűzni a depressziót.

Állandó elfoglaltságot nyújt

Az egyik legjobb hatása a macskáknak, hogy állandó elfoglaltságot nyújtanak. Így nem adnak teret annak, hogy esetleg az ember depresszióba zuhanjon vagy éppen teljes semmittevésben élje a mindennapjait. Egy állat jelenléte keretet és rutint ad egy napnak, ami pedig jelentősen hozzájárul a mentális egészség megtartásához. Továbbá az életben az egyik legfontosabb érzés az, mikor tudjuk, hogy szükség van ránk. Ez erőt ad még a legnehezebb időszakokban is.

A macska ideális társ, hiszen könnyebb vele boldogulni

A kutyákhoz képest a macskák viszonylag könnyebben gondozható állatok, hiszen nincs szükség a sétáltatásukra és el tudják magukat foglalni. Így az idősebb emberek számára talán a legjobb választás egy cica tartása. Hiszen sokan nem tudnak az állandó mozgás miatt egy kutyáért felelősséget vállalni, azonban egy macska kiválóan el van a lakásban is, és ha gazdája elfáradna, akkor egyszerűen csak elszórakoztatja magát. Továbbá kifejezetten jó tulajdonság a részükről, hogy függetlenek, hiszen maximálisan képesek egyedül is boldogulni, és tulajdonképpen csak azért van szükségük egy gazdira, hogy annak érezzék az önzetlen szeretetét, amit pedig ők is viszonozni fognak. Arról nem is szólva, hogy az a boldogság, amit képesek nyújtani, jelentősen képes növelni az ember élethosszát, hiszen az élni akarás életben tart.

időskori macskatartás macska hatása az egészségre macska hatása emberre macska hatása idősekre macskatartás macskatartás szépsége
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink