hirdetés

Vajon léteznek terápiás macskák? Így segítenek az emberek mindennapjain

Ferenczi Deborah

2022. október 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az elmúlt néhány évben a terápiás állatok egyre népszerűbbé váltak, hiszen számos módon képesek jótékony hatást gyakorolni az emberekre. Arról nem is szólva, hogy egyre elfogadottabbá vált az a gondolat, hogy az állatok igenis képesek jelentős érzelmi támogatást nyújtani az emberek számára. Annak ellenére, hogy a terápiás kutyák már egy elfogadottabb koncepciónak bizonyulnak, a terápiás macskák nem kaptak még elegendő figyelmet, pedig hatásuk hasonlóan nagyszerűnek bizonyul, mint az ebeké.

hirdetés

A terápiás macskák sajnálatos módon közel sem olyan elterjedtek, mint a terápiás kutyák, akik munkásságára napjainkra egyre több intézmény is felfigyel, hiszen számos iskola, óvoda, sőt még hospice házak is alkalmazzák ezeket az állatokat, különböző problémák kezelésére. Azonban a macskák hasonló módon képesek jótékony hatást gyakorolni az emberekre terápiás céllal. Ezek közé tartozhat az, hogy a depressziót, a magányt és a különböző szorongásos betegségeket kiválóan képesek kezelni.

Léteznek terápiás macskák?

Igen, léteznek kifejezetten terápiára kiképzett macskák, akiknek a feladata, hogy érzelmileg, fizikailag és egészségügyileg is támaszt nyújtsanak a rászoruló embereknek. Ezeknek a cicáknak az elsődleges célja, hogy érzelmi támogatás segítségével vigaszt nyújtsanak azoknak az embereknek, akik fogyatékossággal, rendellenességgel küzdenek, vagy akiknek különösen szükségük van támogatásra. A terápiás macskák jótékony hatással vannak a stressz, a szorongás és a depresszió csökkentésére. Továbbá szintén kardinális szempont a mentális betegségek leküzdésében, hogy többek között arra is ösztönözhetik az embereket, hogy növeljék testmozgásukat, például a velük való játékkal, esetleg sétával vagy más módon.

Hogyan képezik ezeket a macskákat?

A terápiás macskákat arra tanítják, hogy kellőképpen toleráns viselkedést tanúsítsanak, illetve minden esetben maradjanak nyugodtak akkor is, ha az ember meglehetősen stresszes időszakában van, vagy éppen egészségügyi vészhelyzetben. A terápiás macskákat gyakran alkalmazzák például idősotthonokban, de egyre inkább elterjedtebb az iskolákban való tevékenységük is. Ezentúl hatalmas segítséget tudnak nyújtani a fogyatékkal élők gondozásának területén is.

Milyen előnyei vannak egy terápiás macskának?

A terápiás macskák kifejezetten azoknak az idősebb, terápiára szoruló pácienseknek ajánlott, akik nem feltétlen képesek olyan fokú gondozás ellátására, melyet például egy kutya igényel. Hiszen a cicákkal szemben az ebek állandó mozgásra és foglalkozásra van szükségük, ami nem feltétlen megoldható egy idős ember esetében. A macskák előnye pedig pontosan abban rejlik, hogy kis méretük van, így lakásban is vígan elvannak, továbbá kevesebb gondozást igényelnek, és még kültéri mozgásra sem tartanak igényt. Arról nem is beszélve, hogy a a cicák megközelítőleg napi 15 órát alszanak, így ideális bújópartnerek azok számára, akik nem tudnak túl aktívak lenni a nap folyamán.

Hogyan lesz egy macska terápiás állat?

Ahhoz, hogy egy cica hivatalosan is terápiás macskává váljon, szükséges kiképezni és tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, mely igazolja, hogy elnyerte a státuszt. Néhány szervezet létezik a terápiás állatok, köztük a macskák képzésére és minősítésére. Ha terápiás cicát szeretnél faragni kedvencedből, akkor érdemes lehet egy ilyen szervezetet megkeresned. Azonban azt fontos észben tartani, hogy egy fiatal macska valószínűleg könnyebben alkalmazkodik a képzéshez, mint egy idősebb cica. Ezentúl a habitusát is érdemes megfigyelni, ugyanis valószínűsíthetően a nyugodtabb, szófogadó egyedek lesznek alkalmasak a feladatra. Illetve érdemes megnézni, hogy az adott településen milyen előírások vonatkoznak az adott állatokra, ugyanis ez helyenként változhat.

Miként tudnak segíteni a terápiás állatok az embereken?

A terápiás állatok számos módon képesek az embereken segíteni. Többek között a velük való együttélés segíti elterelni a figyelmet a depressziós tünetekről, illetve egy új perspektívát nyit, hiszen az állat értelmet adhat a szürke hétköznapoknak is. Továbbá a macska szeretete sokszor gyógyítónak bizonyulhat. Gyermekeknél pedig előfordulhat, hogy képes olyan szociális és empatikus készségeket előhozni, melyek addig rejtettnek bizonyultak. Továbbá a betegek terápiájában áttörő az, hogy a kezeltek sokszor úgy érzik, hogy örömöt és szeretetet csempésznek ezek az állatok a mindennapjaikba. Illetve jelentős változás a halálos betegek számára az, hogy végre valaki úgy bánik velük, mint bármelyik másik emberrel, és nem látják az aggodalmat és a sajnálkozást, ami sok esetben bizony nem könnyíti meg a helyzetüket.

Mindent összevetve a terápiás macskák hasonlóan rendkívül hasznosak, mint a kutyák, így mindenképpen érdemes ehhez a módszerhez fordulni, ha szükség lenne rá.

macska hatása az egészségre macska hatása emberre macska jótékony hatásai terápiás hatás terápiás macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!