hirdetés

5 ok, amiért macskát tartani a világ legjobb dolga: rágcsálómentesen tartják a házat, és a tisztaságukra is ügyelnek

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

Természetesen minden állattartó a saját kis kedvencét tartja a lehető legjobb és legpraktikusabb megoldásnak, legyen az kutya, macska, hörcsög, papagáj vagy éppen egy vadászgörény. Annak ellenére, hogy minden állatnak megvannak a maga előnyei, mégis vannak egyesek, akikkel talán némileg könnyebb az élet. Az alábbiakban a macskatartás előnyeit vettük sorra.

hirdetés

Az vitathatatlan, hogy a cicák a legjobb háziállatok, akiket csak kaphatsz. Ugyanis számos előnye van a macskatartásnak, melyet mindenképpen érdemes megfontolni. Az alábbiakban ezeket a pozitívumokat fogjuk felsorolni.

1. Önállóan mosakodnak

Nos, a macskatartás egyik legnagyobb előnye, hogy a cicák mindig tiszták, és erről még csak nem is neked kell gondoskodnod. Ugyanis folytonosan ápolják magukat annak érdekében, hogy minél tisztábbak legyenek. Hát nem remek dolog a macskatartás?

2. Rágcsálómentesen tartják házát és udvarát

Szintén hatalmas előnynek bizonyul, hogy mindent megtesznek azért, hogy maximálisan rágcsálómentesen tartsák az otthonodat. Ami pedig ebben a legjobb hír, hogy nem is kell általában noszogatnod őket, ugyanis önként és dalolva teszik mindezt.

3. Nagyon függetlenek

A macskatartás akkor is kiváló dolog, ha nincsen sok időd, ugyanis a cicusok igazán kevés foglalkozást igényelnek. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb macska nagyon önálló, és egyben független magatartással rendelkezik, így sokkalta kevesebb felelősséget és gondoskodást igényel, mint bármely más állat. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy a cicusokkal semmi feladat nincsen, inkább azt, hogy azok nem feltétlen bánják, ha uralják az otthonukat.

4. A macskák tartása környezetbarát

A macskák tartása sokkal környezetbarátabb választás, mint más állat tartása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a macska etetéséhez és gondozásához szükséges egész életen át tartó erőforrások biológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint más állatoké. Ráadásul a legtöbb cica jobban szereti a halat, mint a marhahúst vagy a kukoricát, ami szintén sokkal előnyösebb a környezetvédelem számára. Így, ha nagy környezetvédelmi harcos vagy, akkor a macska a legjobb választás számodra.

5. A macskák csökkentik a stresszt

A kutyákhoz hasonló módon a macskák is képesek csökkenteni a stresszt, méghozzá már a puszta jelenlétükkel is. Valójában a stressz napjaink tömegbetegsége, mely lassan már mindenkit érint. Azonban ennek a kezelése létfontosságú. Számos tanulmány született arról, hogy miként csökkentik a háziállatok a stresszt. Azonban a macskák erre különösképpen képesek, ugyanis már csupán simogatásuk is enyhíti az ember szorongását, és eltereli a figyelmét a problémákról. Ennek az oka abban keresendő, hogy a macska simogatása endorfinokat bocsát fel az agyba, ami boldogabbá tesz. Így abban az esetben, ha stresszel küzdenél, mindenképpen szerezz be magadnak egy szőrős kis barátot.

macska ápolás macska jótékony hatásai macskatartás stressz csökkentés vadászó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink