hirdetés

5 ok, amiért macskát tartani a világ legjobb dolga: rágcsálómentesen tartják a házat, és a tisztaságukra is ügyelnek

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

Természetesen minden állattartó a saját kis kedvencét tartja a lehető legjobb és legpraktikusabb megoldásnak, legyen az kutya, macska, hörcsög, papagáj vagy éppen egy vadászgörény. Annak ellenére, hogy minden állatnak megvannak a maga előnyei, mégis vannak egyesek, akikkel talán némileg könnyebb az élet. Az alábbiakban a macskatartás előnyeit vettük sorra.

hirdetés

Az vitathatatlan, hogy a cicák a legjobb háziállatok, akiket csak kaphatsz. Ugyanis számos előnye van a macskatartásnak, melyet mindenképpen érdemes megfontolni. Az alábbiakban ezeket a pozitívumokat fogjuk felsorolni.

1. Önállóan mosakodnak

Nos, a macskatartás egyik legnagyobb előnye, hogy a cicák mindig tiszták, és erről még csak nem is neked kell gondoskodnod. Ugyanis folytonosan ápolják magukat annak érdekében, hogy minél tisztábbak legyenek. Hát nem remek dolog a macskatartás?

2. Rágcsálómentesen tartják házát és udvarát

Szintén hatalmas előnynek bizonyul, hogy mindent megtesznek azért, hogy maximálisan rágcsálómentesen tartsák az otthonodat. Ami pedig ebben a legjobb hír, hogy nem is kell általában noszogatnod őket, ugyanis önként és dalolva teszik mindezt.

3. Nagyon függetlenek

A macskatartás akkor is kiváló dolog, ha nincsen sok időd, ugyanis a cicusok igazán kevés foglalkozást igényelnek. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb macska nagyon önálló, és egyben független magatartással rendelkezik, így sokkalta kevesebb felelősséget és gondoskodást igényel, mint bármely más állat. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy a cicusokkal semmi feladat nincsen, inkább azt, hogy azok nem feltétlen bánják, ha uralják az otthonukat.

4. A macskák tartása környezetbarát

A macskák tartása sokkal környezetbarátabb választás, mint más állat tartása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a macska etetéséhez és gondozásához szükséges egész életen át tartó erőforrások biológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint más állatoké. Ráadásul a legtöbb cica jobban szereti a halat, mint a marhahúst vagy a kukoricát, ami szintén sokkal előnyösebb a környezetvédelem számára. Így, ha nagy környezetvédelmi harcos vagy, akkor a macska a legjobb választás számodra.

5. A macskák csökkentik a stresszt

A kutyákhoz hasonló módon a macskák is képesek csökkenteni a stresszt, méghozzá már a puszta jelenlétükkel is. Valójában a stressz napjaink tömegbetegsége, mely lassan már mindenkit érint. Azonban ennek a kezelése létfontosságú. Számos tanulmány született arról, hogy miként csökkentik a háziállatok a stresszt. Azonban a macskák erre különösképpen képesek, ugyanis már csupán simogatásuk is enyhíti az ember szorongását, és eltereli a figyelmét a problémákról. Ennek az oka abban keresendő, hogy a macska simogatása endorfinokat bocsát fel az agyba, ami boldogabbá tesz. Így abban az esetben, ha stresszel küzdenél, mindenképpen szerezz be magadnak egy szőrős kis barátot.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon