Így csökkenti a macskád a depressziót: képes elterelni a figyelmedet és kimozdítani a szürke hétköznapokból

Ferenczi Deborah, 2023. január 14 - Képek: Getty Images Hungary

Számos tanulmány született az állatok emberekre gyakorolt pozitív hatásairól. Tudjuk, hogy nemcsak a fizikai egészségünkre vannak kiváló hatással, hanem a mentális állapotunkra is. Ez pedig olyannyira igaz, hogy a tudósok már azt is bebizonyították, hogy a depresszió leküzdésében is rendkívül kiemelkedő szerepet töltenek be az állatok. Hiszen szeretettükkel és jelenlétükkel képesek csökkenteni még a legkomolyabb depressziós tüneteket is.

A Human-Animal Bond Research Institute nemrégiben végzett felmérése szerint az állattartók 74%-a azt állította, hogy egy kisállat tartása javította mentális egészségét. Ezt a megállapítást számos tanulmány támasztja alá, melyek mind arra a következtetésre jutottak, hogy az állatokkal végzett tevékenységek segítenek a depresszió tüneteinek enyhítésében.

Hogyan segítenek a depresszió leküzdésében?

A depresszió leküzdésének leghatásosabb módja, ha az ember nincsen egyedül, így nincs bezárva a gondolatainak rabságába. A társaság elvonja a figyelmét az olyan gondolatokról, melyek meglehetősen frusztrálják. Ennek segítségével az állatok pusztán a jelenlétükkel is képesek csökkenteni a depresszió tüneteit. Ugyanis egy macska jelenléte minden egyes alkalommal emlékezteti arra a gazdáját, hogy az nincsen egyedül és szeretve van. Arról nem is szólva, hogy a háziállatok feltétel nélkül szeretnek, és ragaszkodnak a gazdájukhoz. Ez sok esetben értelmet ad a létezésnek, és kizökkenti a a depresszióval küzdő egyént a fájdalmából.

Megszűnik a magány

A magányosság tulajdonképpen a depresszió melegágya, így nem csoda, hogy képesek az állatok már a jelenlétükkel is csökkenteni ezeket az érzéseket. Továbbá a tanulmány arra is rávilágított, hogy képesek megérezni azt, ha a gazdájuk szorong, esetleg pánikrohama van, ilyenkor odabújnak hozzá, és segítenek túllendülni ezen az időszakon, ami már önmagában is segít például egy pánikrohamot enyhíteni.

A rutin céltudatosságot nyújt

Az, hogy az állatok képesek segíteni a depresszión, igencsak nagy százalékban annak köszönhető, hogy rutinhoz vannak kötve. Ugyanis még sok ember magának nem szívesen alakít ki rutint, addig miután az állatnak ez szükségszerű, így észrevétlenül kap egy keretet a gazda napja. Ez pedig céltudatosságot, produktivitást és a feladatok elvégzést okozó örömöt csempész a mindennapokba.

Nyugalom és stresszcsökkentés

Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a háziállatok simogatása is képes csökkenteni a stresszt, és javítani az ember hangulatát. A puszta jelenlétük csökkenti azokat a hormonokat, melyek felelősek a stressz kialakulásáért. Továbbá a macska dorombolása olyan nyugtató, és egyébként fizikálisan is gyógyító hatással bír, ami egyedülálló.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon