A londoni templom macskája, aki előszeretettel vett részt a szertartásokon: még domborművet is készítettek a cicának

Ferenczi Deborah, 2023. március 6 - Kép: Instagram – Doorkins Magnificat

Hallottál már a londoni Southwark katedrálisról? Nos, kétszáz év után egy újabb domborművel gazdagodott a templom, amin egy cica képmása szerepel. De, hogy miért pont egy macskára esett a választás? Az alábbiakban ennek jártunk utána.

Több mint egy évtizedet élt Doorkins, a macska a Southwark katedrálisban, ahol kedvenc tevékenységei közé tartozott az esti misén való részvétel. A cica egyébként megközelítőleg 12 évet élt a templom falai között, mielőtt ugyanezen helyen, 2 évvel ezelőtt egy gyászmise keretein belül nyugalomra is helyezték.

A macska, aki domborművet érdemel

Az ötlet, hogy a macskát egyfajta dombormű formájában örökítsék meg, valójában a helyi diákoké volt, akik mondhatni rajongtak az állatért. A dombormű pedig a székesegyház északi falán lesz megtalálható. De ezentúl számos szuvenír, bögrék, képeslapok, pólók emlékeznek a szeretett macskára.

A macska története

A történet úgy kezdődött, hogy 2008-ban egyik nap betévedt a katedrálisba a kóbor macska, ahol végül örök otthonra talált, hiszen a helyiek azonnal befogadták, és ellátták élelemmel, gondját viselték. A cicának pedig olyan nagy szerepe volt a katedrális életében, hogy amikor még II. Erzsébet a templomban járt, akkor észrevette a macskát, és megkérdezte, hogy az tényleg a dómban él-e. Azonban állítólag a cica nem igazán figyelt a királynőre, inkább átaludta őfelsége látogatását.

Miért állítanak neki domborművet?

Elsősorban így akarták kifejezni a tiszteletüket a macska iránt, másrészt pedig – ahogyan Andrew Nunn esperes mesélte a BBC-nek – remélik, hogy az arra járók a képet látva megkérdezik az ottaniakat arról, hogy miként került ez a macska a domborműre, és a kóbor állat története sokakat fog inspirálni arra, hogy maguk is fogadjanak be árva kedvenceket.

Doorkins népszerűsége

Doorkins népszerűsége igencsak messzire nyúlt, ugyanis a macska más országokban is nagy rajongótáborral büszkélkedhetetett. Voltak olyanok, akik kifejezetten a cica miatt látogattak el a katedrálishoz. Továbbá a macskának saját Twitter-fiókja is volt, és még gyermekkönyv is jelent meg róla, amiben elmesélik a királynő látogatásának a történetét.

Az alábbi angol nyelvű videón elmesélik Doorkins történetét, illetve a már elkészült domborművet is bemutatják. 

Sajnálatos módon a történelem a macskát sem kímélte, ugyanis amikor a 2017.  júniusi terrortámadás miatt napokra bezárták a templomot, a cica kint ragadt, és nem tudott visszajutni otthonába. Amikor végül nagy nehezen visszatérhetett a katedrálisba, akkor a trauma miatt már soha többé nem akarta elhagyni azt. Nem sokkal ezek után az egészsége is megromlott, veseproblémák, hallás- és végül látásproblémák is jelentkeztek nála, majd 2020-ban örök nyugalomra került. A dombormű pedig időközben elkészült, és minden arra járót emlékeztet arra, hogy nincs is annál szebb dolog, mint egy segíteni egy árva állaton.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon