hirdetés

Egy évbe telt ennek az elvadult macskának a megszelídítése: videón az eredmény

Hangai Lilla

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Bruce – akinek akkor még nem volt neve – 2021 novemberében jelent meg először Sarah ajtaja előtt. A következő hónapokban fel-felbukkant, de nem volt rendszer a látogatásaiban. A hölgy azonban már akkor tudta, hogy sorsuk a cirmos kandúrral összefonódott.

hirdetés

A következőkben arról olvashatsz arról, hogyan zajlott az elvadult macska megszelídítése, és arról is, hogy ajánlott-e vad vagy kóbor macskákat szocializálni, és ha igen, hogyan teheted meg ezt biztonságos körülmények között.

@brucethebobcat

♬ original sound – BruceTheBobcat

Egy elvadut macska megszelídítése türelmet és bátorságot igényel

Bruce látogatásai néhány hónap elteltével napi rendszerességűvé váltak, és már nemcsak sötétedés után jelent meg, hanem nappal is Sarah udvarán töltött néhány órát. Persze biztos, ami biztos, még bőszen fújt rá, amikor meglátta, de le sem tagadhatta volna, hogy nem csupán a kényelmes lábtörlő miatt időzik ott minden egyes nap.

A hölgy tovább etette a cirmost, aki egy idő után már a nyitott ajtót sem bánta, sőt, azon belülre is merészkedett, és nyugalomban megvacsorázott. Ekkor döntött úgy a leendő gazdi, hogy ideje szintet lépni. Elkezdte a macskát kanállal etetni, majd a kezéből is, természetesen még kesztyűben. Bruce ugyanis időnként még fújt és a karmait is bevetette, csak hogy Sarah érezze, kinek a mancsában is van az irányítás.

Egy kis idő elteltével azonban Bruce szigorú szabályai is enyhülni látszottak. Már azt is megengedte, hogy Sarah simogassa, míg ő falatozik. Ezen a ponton, egy évvel azután, hogy megismerkedtek, elérkeztek a következő lépés megtételéhez: az összeköltözéshez. Egy alkalmas hétvégén Bruce-ból benti macska vált.

Bruce és Sarah:

@brucethebobcat

♬ Head Empty – Tsundere Twintails

A szívnek nem lehet parancsolni

Nem mernénk állítani, hogy egyből szimpatikussá vált számára a felállás. Ami nem is csoda, egy ilyen önálló fiatalember esetében. Elvégre eddig akkor jött és ment, amikor csak akart, ezután pedig egyetlen nőnek kell szentelnie minden idejét. Még akkor is idegen volt ez tőle, ha eddig ő a legkedvesebb és legjobb, akit valaha megismert.

A szocializáció ütemének gyorsasága azonban még Sarah-t is meglepte, miután Bruce benti cicává vált. A félelem és szabadulni akarás gondolatai gyorsan elillantak, és Bruce is felismerte, hogy nem érdemes menekülne attól, amire egész életében vágyott, vagyis a szerető család elől.

A fizikális kontaktus megteremtéséhez Sarah kikérte az Alley Cat Project szakértőinek a véleményét is. Ők azt javasolták, hogy egy hátvakarószerű eszközzel, a vakarórúddal próbálja előbb vakargatni és simogatni a cicát, aki majd jelzi, hogy mikor érzi komfortosnak azt, hogy kézzel is simogassák. És így is lett! Bruce hamarosan ölcica lett, aki együtt is alszik a gazdájával. Sarah így „minden reggel mosollyal az arcán kell és minden este mosollyal az arcán fekszik le.”

Bruce és Sarah története angol nyelvű videón: 

Szabad-e elvadult vagy kóbor macskát kézhez szoktatni?

Ahogy láthattad is, Sarah módszere Bruce megszelídítésre működőképes, és igyekezett megtenni mindent, hogy a folyamat mindkettejük számára biztonságban folyjon le. Feltételezzük, hogy a cica, ahogy lehetett, átesett az orvosi vizsgálatokon és megkapta az oltásokat is. (Azért csak feltételezzük, mert ez nem derült sem a videóból, sem Bruce TikTok profiljában nincs erről információ. Mivel azonban a hölgy elmondta, hogy önkénteskedik a feljebb megnevezett macskamentő szervezetnél, így van felelősségtudata és ismeri ezeket a jószágokat is.)

Peter J. Wolf, a Best Friends Animal Society állatjóléti szervezet macskákkal foglalkozó szakértője szerint az alcímben feltett kérdésre a válasz trükkös. A szervezetnél megkülönböztetnek olyan közösségi macskákat, akiknek ugyan nincs otthonuk, de a környéken több háztartásban is gondoskodnak róluk, ők pedig cserébe kordában tartják a rágcsálópopulációkat. A közösségi macskák benti macskává avanzsálása során elveszítjük az általuk nyújtott értéket. Persze senkit nem hibáztatunk, ha egy fagyoskodó, éhező állat láttán úgy érzi, hogy segítenie kell, ez csupán a téma egyik megközelítése.

Fontos még kiemelni, hogy a kóbor és elvadult macskák különböző parazitákat és betegségeket is terjeszthetnek, amelyek állatokra és emberekre is veszélyesek lehetnek. Ezt nagyon lényeges szem előtt tartanod a saját, a családod és a háziállataid egészségének érdekében is. Ha tehát úgy döntesz, hogy kézhez szoktatsz egy elvadult macskát, mindenképpen vidd el állatorvoshoz amilyen hamar csak lehet, addig pedig különítsd el a lakás egy különálló, biztonságos, de kényelmes és otthonos helyiségébe.

A témáról rendkívül hosszan lehetne még beszélni. Ha érdekelnek a további gondolataink, jelezd kérlek kommentben, és szentelünk neki egy részletes cikket.

Ha tetszett Bruce története, ajánljuk figyelmedbe Buster sztoriját is, aki kóborlóból vált az autókereskedés legjobb dolgozójává.

elvadult macska igaz történet kóbor macska kóbor macska etetése kóbor macska gondozása megható történet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink