hirdetés

Életveszélyes, ha a macska felugrik a pultra és az asztalra: így akadályozhatod meg

Hangai Lilla

2023. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák rendkívül kíváncsi és agilis lények, akiket egyszerűen minden érdekel. Hogy ezekhez a dolgokhoz hozzá is férjenek, örömmel készek kiaknázni a testi adottságaikat és képességeiket. Ez azonban számos problémát vonhat maga után.

hirdetés

Az, hogy a macska felugrik a pultra vagy az asztalra egy teljesen természetes jelenség, nem szabad miatta okolni vagy büntetni az állatot. Azonban az is igaz, hogy potenciálisan életveszélyes a cirmosra nézve, ráadásul a háziaknak is okozhat problémát. Mutatjuk, mit tehetsz az ügy érdekében!

Miért veszélyes, ha a macska felugrik az asztalra?

Ahogy felugrálnak az asztalra vagy a konyhapultra, könnyen megsebezhetik magukat az ott található tárgyakkal. Legyen az üvegből, fémből vagy bármilyen anyagból. Főleg akkor, ha közben megijednek valamitől – mert például megcsúsznak, valaki rájuk szól vagy egy ismeretlen hang megriasztja őket.

Ha levernek egy üveg tárgyat majd abba belelépnek, vagy a háztartásból valaki más, az is komoly sérüléseket okozhat.

Beleehetnek vagy beleléphetnek a kint hagyott ételekbe; ez különösen nagy gondot jelent a kórokozók miatt. Arról nem is beszélve, hogy ezek az ételek vagy élelmiszerek lehetnek forrók is – hogy a tűzhelyen bugyogó tészta főzővizéről ne is beszéljünk!

A cicák szeretik a hasukat, ráadásul opportunista vadászok, így jellemző rájuk, hogy akkor is esznek vagy belekóstolnak valamibe, ha éppen nem éhesek. A legtöbb emberi élelmiszer veszélyt jelent rájuk! Az emberek számára pedig nem a legelőnyösebb egészségügyi okokból, ha olyan élelmiszert vesznek magukhoz, amibe a macska előzőleg már beleevett.

A házban élők testi épsége érdekében tehát jobb, ha a macska nem ugrál fel a pultra vagy a konyhaasztalra. Még akkor sem, ha ő is és te is szerettek minél közelebb lenni egymáshoz. Mutatjuk, mit tehetsz!

1. Ajánlj neki alternatív lehetőségeket

Egy magasabb szék a konyhapult mellett vagy egy biztonságos helyre felszerelhető polc, ami elég magasan van ahhoz, hogy jól lássák, mi történik, amíg a konyhában tevékenykedsz, remek alternatív megoldás lehet. (Esetleg macskalétra is szóba jöhet, ha befér/elfér.) Minél magasabban van és minél jobb innen a kilátás, annál vonzóbb lesz a cica számára. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezt fogja előnyben részesíteni a kis kedvenc, ám egy kis ösztönző jutalomfalattal meglehet támogatni a dolgot.

Jelezd kedvencednek, hogy azt szeretnéd, hogy oda üljön fel, majd adj neki egy jutalomfalatot. Esetleg akkor, amikor jól látja, helyezz a székre vagy a polcra egy jutalomfalatot, hogy elvehesse, ha oda ugrik. Ha magától helyezkedik el ott, akkor is adj neki egy kis nasit. A pozitív megerősítésnek letagadhatatlan hatalma van.

2. Tedd ezeket a helyeket kevésbé izgalmassá

Persze amikor főzöl vagy esztek, ez szinte lehetetlen, ám amikor nem vagytok otthon vagy éppen nem a konyhatündérek izgalmas életét éled, a pult és az asztal legyen a ház legunalmasabb része. Ha meg tudod oldani, ne hagyj ott semmit. Tényleg semmit; legfőképp ételt ne! Így a lakás is rendezettebbnek fog tűnni és nem kell amiatt aggódnod, hogy kotnyeles kedvenced mikor keveredik bajba.

Ha azt szeretnéd, hogy a konyhában csak egy bizonyos helyen üljön a cica, erősítsd meg ezt jutalomfalattal, vagy olyan étellel, amit nagyon szeret.

3. Ne engedd abszolút a konyha közelébe

Bár alapvetően azon a véleményen vagyunk, hogy ahhoz, hogy a macska jól érezze magát a királyságában, érdemes hagyni neki, hogy a lakás szinte minden területére bejárása lehessen, a konyha lehet a kivétel. Azt javasoljuk, hogy ha olyan a lakás elrendezése, és megoldható, egyáltalán ne engedd be a konyhába. Akkor sem, amikor otthon vagytok és akkor sem, amikor nem.

Amit semmiképpen se tegyél!

Ne büntesd a cicát! Ezeknek a nagyszerűen állatoknak a vérükben a felderítés, a felfedezés és imádnak a közelünkben lenni. A büntetés okát nem fogja érteni így pedig egy életre szóló traumát okozhatsz neki.

Sok helyen lehet arról olvasni, hogy le kell spriccelni a macskát vízzel ilyenkor, az idegesíteni fogja és majd nem vágyik fel többet a pultra. Ezzel az elavult módszerrel semmi mást nem fogsz elérni, mint hogy a macskád nem érzi majd biztonságban magát melletted. Így kérünk, ezt is felejtsd el!

Szokták még azt is tanácsolni, hogy alufóliával, sütőpapírral, vagy ragasztószalaggal húzzuk körbe a pult szélét, ami zavaró lesz a cica számára így nem fog felugrálni. A macskák nem buták: nagyon gyorsan rá fognak jönni, hogy a pult széle helyett elég egyszerűen beljebb kell ugraniuk. Szerintünk nem éri meg ezzel a trükkel vesztegetni az idődet.

felelős állattartás felelős gazdi macska felugrál macska felugrik a pultra macska felugrik az asztalra macska ugrik macskabarát otthon ugrás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!