hirdetés

Így nem lesz borzasztó a húsvét a macska számára

Szénási Szimonetta

2024. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyos ételek és szituációk veszélyt jelentenek kedvenced számára, de odafigyeléssel megelőzheted a bajt.

hirdetés

Az ünnepek akarva-akaratlanul is hatással vannak kedvenceink életére. Van, aki szándékosan vonja be cicáját is az ünneplésbe, hiszen számára doromboló társa is családtag. Ám egy benti macska akkor sem mentesülhet a húsvét hatása alól, ha szeretne. Ám a kinti jószágok is kerülhetnek kellemetlen helyzetbe; néha pusztán jó szándékból. Sorra vesszük, milyen problémák adódhatnak, és azokat miként előzheted meg.

Fontos, hogy az ünnepnapok a cica számára is nyugalmasak legyenek

Veszélyes ételek

Sok olyan tipikusan húsvéti fogás van, amelyek számunkra megkoronázzák a jeles napokat, ám háziállatainknak csak egészségügyi panaszokat okoznak. Amikkel nem ajánlott kínálni a cicádat:

  • Tej, tejtermékek, tejes ételek: a felnőtt macskák szervezete nem tolerálja a laktózt, így minden olyan étel, amiben tej vagy tejtermék található, hasi panaszokat, hasmenést, rosszullétet idézhet elő egyéni érzékenységtől függő intenzitásban. Az asztalon felejtett tejszínhabos sütemény, ahogy a tejföl is felkeltheti kedvenced érdeklődését.
  • Csokoládé, kakaótartalmú édességek: ahogy a kutyák, úgy a macskák számára is mérgező a kakaóban található teobromin nevű vegyület, ami az állat halálát is okozhatja. Mivel egyes cicák roppant kíváncsiak és szeretnek torkoskodni, így semmiképpen se hagyj elől csokis vagy kakaós édességeket!
  • Sonka: a túl fűszeres, sós húsok nem tesznek jót doromboló kedvenceink emésztésének; gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhatnak, így ne ezzel kedveskedj a macska számára húsvét alkalmából!
  • Csontos húsok, hal: ahogy korábban dr. Balatonyi Lilla részletezte, a csontok fogyasztása elenyésző előnnyel bír a potenciális veszélyekkel szemben, amit fogyasztásuk okozhat. Ezek a fulladás, a gyomor- vagy bélperforáció, valamint a bélelzáródás, amiket már leírva is a hideg futkos a hátunkon. A doktornő ugyanezen okokból óva int a szálkás halak kínálásától is; helyette filézett hallal vagy passzírozott halkészítménnyel etesd kedvencedet.
Vigyázz, mit hagysz kint az asztalon!

Vendégjárás

Ha cicád nem egy haspók, akkor is érhetik kellemetlenségek az ünnep idején. A legtöbb macska ugyanis rosszul viseli, ha idegenek (számára legalábbis) jönnek-mennek a birodalmában. A látogatóba érkező rokonok pedig többnyire szeretnének is megismerkedni a macskával, legalább egy kis simogatás erejéig. Ez pedig roppantul stresszelheti az állatot. Gazdaként fontos, hogy tekintettel légy kedvenced igényeire, és ne engedd, hogy a vendégek átlépjék a macska határait.

A legjobb, ha van egy békés zug, ahova a cica ilyenkor elvonulhat, és ahol valóban békén hagyják. A kaparófák rejtekei ilyen szempontból kiválóak, de az is jó megoldás, ha egy üres szobát engedsz át erre az időre kedvencednek.

Elég egy pillanat, hogy a cica kereket oldjon

Szökés

A jövés-menés másik következménye az lehet, hogy a macska kereket old. Főleg, hogy a tavasz amúgy is a szerelem, így a bolondéria időszaka, ám a már részletezett stressz miatt is dönthet úgy a cica, hogy számára kívül tágasabb. Hogy ezt megelőzd, mindig legyél nagyon körültekintő az ajtónyitáskor, és erre figyelmeztesd a látogatóidat is.

Arról, hogy miért fontos még a benti macskák számára is a mikrochip, itt írtunk. Minden gazda számára ajánlott olvasmány, hiszen az indokok magukért beszélnek.

csont húsvét kaparófa mérgező ételek mikrochip stressz szökés tej terjtermék ünnep
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink