hirdetés

10 dolog, amit tegyél meg a stresszmentes környezetért

Szénási Szimonetta

2024. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák is rosszul viselik a feszültséget, ami számos viselkedési és egészségügyi probléma forrása lehet. Az alábbi tanácsokat megfogadva megóvhatod kedvencedet!

hirdetés

A stresszmentes környezet mindenkire – emberre és állatra egyaránt – jó hatással van. Cicád is hálás lesz, ha megteremted számára azt a nyugalmat, ami a testi-lelki jólétéhez szükséges.

1.) A megfelelő alomtálca fontossága

Nem mindegy, mekkora, mi van benne, hol van és hány van belőle. Bizony, egyetlen cicának sem elég egy alom, minimum kettő kell belőle! (A szabály egyébként ahány cica, annyi alomtálca +1.) Tehát legyél körültekintő, mikor wc-t választasz kedvencednek, és a már jól beváltat ne cseréld le csak úgy! Ez ugyanis megzavarhatja az állat napi rutinját, valamint ürítési szokásait, ami feszültté teheti. Rosszabb esetben pedig elkezdhet a lakás különböző pontjain piszkítani.

Olvasd végig a cikket, a végén pedig megtalálod macskaalom-kisokosunkat, hogy minden kritériumnak meg tudjon felelni a toalett!

A toalett milyensége kulcsfontosságú.

2.) Minőségi táplálás

Egyértelmű, hogy az étel mennyisége és összetétele nagyon fontos a cica számára. Etesd fajtájának, aktivitásának, életkorának és egészségi állapotának megfelelő táppal, és csak annyit adj neki, hogy jóllakjon. A túletetés, és az annak következtében megjelenő súlytöbblet ugyanis jelentősen rontja az állat életminőségét.

A legjobb, ha az állatorvossal egyeztetve állítod össze kedvenced menüjét, illetve állítod be az etetési rutint.  Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a naponta többszöri kisebb adag az ideális, hiszen a vadonban is naponta több alkalommal juthatott prédához a cica.

Ha több macskád van, arra ügyelj, hogy ne egyék el egymás elől az ételt. Tedd különböző helyekre a tányérjaikat, vagy felügyeld az étkezést.

3.) Az ivás a macskáknál sarkalatos kérdés

Sivatagi múltjukból adódóan a macskák nem túl jó ivók. A nedves tápon élők előnyben vannak, hiszen az étellel jelentős mennyiségű folyadékhoz is jutnak. Ám nekik is kell plusz vízbevitel! Sok cica szereti, ha izgalmas az itatója: a szökőkutak és az önadagolós itatók gyakrabban csábíthatják el őket. Emellett kis tonhallével, fűszerezetlen húslevessel is ízesítheted a vizet – ám arra ügyelj, hogy ne poshadjon meg!

4.) A territórium felügyelete

A macskák territoriális állatok, azaz többségében erős a területvédő ösztönük. Emiatt szeretnek magas helyekre telepedni, hogy szemmel tarthassák a birodalmukat. Ugyanakkor az ellenség elől is jól el tudnak ide rejtőzni. Biztosíts cicád számára erre alkalmas trónt. A kaparófák tökéletesek! Ha pedig az ablak közelébe helyezed, azzal még több izgalmas ingert biztosítasz az állatnak.

A kaparófának rengeteg előnye van.

5.) Stresszlevezető kaparászás

A kaparófa a karmolás miatt is fontos, ami egyrészt a karmok koptatása, a jelölés, valamint a felgyülemlett energia és feszültség levezetése miatt is nélkülözhetetlen. Emellett így a bútoraidat is megóvhatod a karomnyomoktól.

6.) Szeretnek rejtőzködni

A cicák a bújkálás mesterei, amit tiszteletben kell tartanod. Legyen számára több rejtekhely, ahova visszavonulhat. A kaparófa kuckója, az ágy alá helyezett fekhely vagy egy rejtett helyen hagyott doboz is tökéletes erre a célra.

7.) Játsszatok rendszeresen!

Tévhit, hogy a macskák nem igénylik a rendszeres foglalkozást! Bár gyakran vonulnak félre, attól még szükségük van arra, hogy a gazdájuk játsszon velük. Naponta legalább 20-30 perc már ideális a stresszmentes mindennapokhoz – mind neki, mind neked, hiszen a cicák köztudottan és bizonyítottan nyugtatólag hatnak ránk is!

8.) Szeretgesd!

Ahogy a játék, úgy a simogatás és cirógatás is legyen része a napi programnak. Ez arra is remek alkalom, hogy szemügyre vedd az állatot, nincs-e rajta bármiféle sérülés vagy elváltozás. Mivel a macskák remekül palástolják a fájdalmukat, esetükben ennek a szemrevételezésnek különösen nagy jelentősége van.

A kényeztetést minden cica szereti!

9.) Kerüld a hirtelen környezetváltozást!

A macskák rosszul viselik, ha hirtelen változás áll be az életükben. Ne pakolgasd csak úgy ide-oda az almot, a felhelyüket vagy a kaparófát, és a napi rutinját se borítsd fel hirtelen. Ha muszáj változtatnod, akkor fokozatosan tedd, hogy cicádnak legyen ideje hozzászokni az újhoz.

10.) Feromonnal a stresszmentes mindennapokért

Számos stresszcsökkentő termék kapható, amelyek többségében feromont, illetve macskamentát tartalmaznak. Ezek is hasznosak lehetnek az állat lelki egyensúlyának biztosításához. Tapasztald ki, melyikre reagál a legjobban kedvenced.

Ide kattintva pedig az ígért cikkünket olvashatod el a tökéletes macskaalom kiválasztásáról.

etetési rutin feromon kaparófa macska csökkenti a stresszt macskaalom macskamenta napi rutin stressz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink