hirdetés

Kaphat-e a macska csontot? 3 ellenérv az állatorvostól

Szénási Szimonetta

2024. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

Szoktál a cicádnak csontos húst adni? Dr. Balatonyi Lilla részletezi, mi ezzel a probléma.

hirdetés

Ahogy a szakirodalom óva int tőle, úgy Balatonyi doktornő sem javasolja, hogy kedvencedet csontos falatokkal kínáld. Számos ellenérvet sorakoztatott fel, milyen gondot okozhat a csont a macska számára. Vegyük sorra őket!

A csont többféle kárt okozhat

1.) Nem okoz akkora örömöt

Ahogy az állatorvos fogalmaz, a macskák nem olyan lelkes csontrágcsálók, mint a kutyák, bár nekik sem való akármilyen csont! Így tulajdonképpen felesleges így kedveskedni a számukra.

2.) Sérülésekhez vezethet

Az éles csontszélek, illetve -darabok a fogak, valamint a szájüreg, lejjebb jutva pedig a gyomor és a bélrendszer sérüléséhez vezethetnek.

Ezen felül a csontdarabok fulladásveszélyesek is, továbbá idegentestként bélelzáródást is okozhatnak. Ilyen szempontból a főtt csont még kockázatosabb, hiszen könnyebben törik.

3.) A csont nem csak a macska számára, ránk is veszélyes

A nyers húsdarabokat tartalmazó csont számos baktériumot tartalmazhat, amelyek az emberekre is veszélyesek.

Szemlátomást nehezen küzd meg vele

Több a hátránya

Bár kétségkívül van előnye a csontevésnek (a macska némiképp kiéli rajta a vadászösztönét, lefoglalja magát vele, illetve a csont kalcium és foszfortartalma is pozitívum), mindezen rizikók miatt a doktornő nem javasolja, hogy csontot adj a macskádnak. Praxisában számos alkalommal vittek hozzá csont miatt sérült macskát: letört foggal, átfúrt bélfallal, nyelőcsőben elakadt csonttal érkeztek a pórul járt kedvencek. Úgy gondoljuk, ez elég figyelmeztetés minden gazdi számára!

Ám ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor ügyeljen arra, hogy megfelelő méretű csontot válasszon (amit az állat nem tud egyben lenyelni), kizárólag felügyelet mellett adja a cicának, és maximum hetente egy alkalommal – javasolja a szakember.

Amennyiben mégis szeretnéd kényeztetni kedvencedet, válassz számára biztonságos, kifejezetten cicák számára készült jutalomfalatot, illetve olyan játékot, amit bátran levadászhat.

Az illusztráció dr. Balatonyi Lilla: Egy ​cica útmutatója kis gazdiknak című könyvéből való

Ebből a cikkből megtudhatod, mely ételek lehetnek még veszélyesek a macskádra.

bélelzáródás csont dr. Balatonyi Lilla fogak fulladás macska etetése sérülés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink