hirdetés

Szabad tejet adni a macskának? Az állatorvos válaszol

Kövess Péter

2023. október 26 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik körében gyakran felmerül a kérdés, hogy a macska számára adható-e tej, és ha igen, akkor vajon mennyi. Állatorvos segítségével szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

hirdetés

Ne tévesszenek meg az önfeledten tejet lefetyelő cicákról készült képek! Egy felnőtt macska részére a tej szinte semmiféle tápértékkel nem bír, sőt kifejezetten ártalmas is lehet.

A macska és a tej viszonyáról sok tévhit kering.

Ezért ne adj a macskának tejet

A macska az emlősök nagy részéhez, köztük az emberhez hasonlóan laktózérzékeny, vagyis laktáz enzim hiányában nem tudja lebontani a tejcukrot.

„A kifejlett macska obligát húsevő, ezért többségében húst és vizet fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a tej nem szolgál táplálékként számára” – tisztázta dr. Bodó Andrea állatorvos.

A szakember hozzátette: a kölyökmacskákkal szemben a kifejlett állatok szervezete már nem termel elegendő laktázt a tejcukor lebontásához, ami

kellemetlen tüneteket, puffadást, hasi diszkomfortérzetet, esetleg hasmenést okozhat.

Növelheti az elhízás kockázatát

A tejjel nemcsak az a gond, hogy megviselheti az állat gyomrát, és az igényeihez mérten alacsony a tápértéke. Számolnia kell azzal is, hogy már egy csészényi sovány tej is 83 kalóriát tartalmaz, így ha rendszeresen adsz tejet a macskának, az súlyproblémákhoz vezethet.

Lehet, hogy élvezettel lefetyeli, de nincs rá szüksége.

A kölyköknek sem kell tehéntej

Bár a kölykök képesek megemészteni valamennyi laktózt, nem annyit, mint amennyi a tehéntejben van, ami közel háromszorosa az anyjuk tejében lévő mennyiségnek.

Hasmenésük valószínűleg nem lesz tőle, de nem is jutnak belőle elegendő tápanyaghoz a fejlődésükhöz.

Ha fel kell nevelned egy árva kiscicát, akkor tej helyett a kisállat-kereskedésekben kapható, kifejezetten kölyköknek szánt tejpótló tápszerrel tápláld, ami kielégíti a táplálkozási igényeit, és nem okoz fájdalmas emésztési problémákat.

Ha egy kölyökmacska táplálásra szorul, tej helyett tápszert kell kapnia.

Ne kísérletezz rajta!

Az állatorvos hangsúlyozta, ha kedvenced egyszer már rosszul lett a tejtől, a jövőben csak vizet kapjon, de ezt időnként, egyfajta kedveskedés vagy jutalom gyanánt kiegészítheted macskatejjel is.

Ha viszont azon szerencsés macskák közé tartozik, akik meg tudják emészteni a tejcukrot, akkor alkalmanként tehéntejet vagy bármilyen más tejet is fogyaszthat.

Amennyiben nem tudod, hogy kedvenced érzékeny-e a tejre, a szakember azt tanácsolja, hogy inkább ne kísérletezz rajta. Ebben az esetben maradj a víznél, illetve ritkábban a macskatejnél – ha már mindenáron tejet akarsz neki adni.

állatorvos állatorvos válaszol laktóz macska macska táplálása tej
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink