hirdetés

Innen ismerheted fel, hogy vemhes a cicád

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egy macska a vemhesség során számos fizikai és viselkedésbeli változáson megy keresztül. Mutatjuk, melyek ezek, hogy a lehető leghamarabb észrevehesd, ha kiscicák érkezésére kell számítanod.

hirdetés

Kijárós macskák esetében nem győzzük hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát. Hiszen a cicáknál egy vemhesség soha nem váratlan: ha bármekkora esélye is van egy tüzelő nősténynek arra, hogy ivaros kannal találkozzon, borítékolható a dolog. A macskák ivarérettsége ugyanis merőben más, mint az embereké. Már egy négy hónapos kölyök ivarérett lehet és tüzelhet, ráadásul a négylábúaknál nincs menopauza. A tüzelési ciklusok egész életükben végig kísérik őket, és párzás esetén egy szenior nőstény is vemhes lesz.

Éppen ezért ha csak nem tenyésztő vagy, feltétlenül gondoskodj a kedvenced ivartalanításáról. És nem csak nőstény macskák esetében. Egy ivaros hím kalandjai is tudnak problémákat okozni – sajnos ennek is nagy szerepe van abban, hogy ennyire sok kóbor állat él otthontalanul.

A fentiek ellenére azonban tisztában vagyunk azzal, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor valóban nem számítunk kiscicákra – például egy mentett állat esetében, aki már vemhesen került hozzánk. Az állatorvosi vizsgálatok száz százalékos pontossággal kimutatják a vemhességet, de vannak olyan jelek, amiket gazdiként mi is észrevehetünk, ha várandós a macskánk.

A macskák vemhessége

Egy várandós cica mind fizikai, mint viselkedésbeli változásokat fog mutatni. Ezek a párzást követő harmadik hét táján jelentkeznek, majd egyre markánsabbá válnak, míg végül a kilencedik hét végén megindul a szülés.

Fizikai jelek

A legszembetűnőbb jel a tüzelési ciklus elmaradása, majd a harmadik hétben a mellbimbók megduzzadása és rózsaszínessé válása is árulkodó. Később, az egyre növekvő pocakkal pedig teljesen biztosak lehetünk a vemhességben. (Igaz, ha az állat túlsúlyos, ez nem lesz annyira szembetűnő.)

Változások az étkezésben

Egy vemhes nősténynek – a várandós kismamákhoz hasonlóan – az első időszakban csökken az étvágya, majd a vemhesség második felében rendkívül megnő. Ennek – és az egyre növekvő apróságoknak – köszönhetően súlygyarapodást is észrevehetünk. Az étkezésekkel összefüggően előfordulhat hányás, amelyet – szintén hozzánk hasonlóan – az enyhe rosszullétek okoznak. Fontos azonban, hogy ha feltűnően sokszor és sokat hány a kedvenced, mielőbb vidd el állatorvoshoz!

Te meg ki vagy?

A vemhes macskák viselkedése nagyon megváltozhat a várandósság idején, ezért sok gazdi érzi úgy, mintha nem is az ő cicája lenne. Ezek a hormonális változásokkal köthetők össze, és a legtöbbjük szerencsére kifejezetten pozitív tünet.

Kedvesebb, gyengédebb közeledés

A vemhes cicák általában szeretetteljesebbé válnak, gyakran keresik a gazdi társaságát és figyelmét. Azonban előfordulhat, hogy más állatokkal szemben kevésbé lesznek toleránsak – ez ősi, védelmező ösztöneikhez vezethető vissza.

Több alvás

A macskák eleve rengeteget alszanak, egy vemhes nőstény pedig még többet. Ráadásul a zoomies epizódok mennyisége is csökkenhet – az éjszakai és hajnali randalírozások pedig nyilván egy gazdinak sem hiányoznak.

Fészekrakás

Az anyaállatok ösztönösen keresik a születendő kicsik számára legkényelmesebb és legbiztonságosabb helyet. Ha azt veszed észre, hogy a cica eldugottabb helyeket keres, sok időt tölt maga is ott, esetleg elkezdi a kedvenc takaróit, párnáit oda hurcolni, biztos lehetsz benne, hogy szülőszobát készít. Amennyiben a kedvenced olyan helyet talált, ami nem a legideálisabb, te magad is segíthetsz neki abban, hogy egy számodra is megfelelő zugban hozza világra az utódokat. Egy egyszerű, pléddel kibélelt kartondoboz abszolút megfelel a célnak.

Lássa orvos az állatot

Bár a legtöbb macskának nem okoz gondot a szülés és a kicsik ellátása, ha vemhességre gyanakszol, keressétek fel az állatorvost.

A szakember nemcsak azt ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a cica és a magzatok egészségével, de tanácsokat tud adni arra is, hogyan segítheted majd a macskát a szülésben, illetve mire fontos odafigyelned a picikkel kapcsolatban.

Az ivartalanítás nem pusztán a nem kívánt vemhesség megakadályozás miatt fontos. Ebből a cikkünkből megtudhatod, milyen súlyos betegség alakulhat ki az ivaros nőstényeknél, ha nem gondoskodunk a megelőzésről.

ivartalanítás macska viselkedése nőstény macska szülés tüzelés vemhesség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink