hirdetés

Ezért veszélyes, ha így adod a halat a macskának

Szénási Szimonetta

2024. február 24 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos tudnod, miként nem szabad hallal kínálnod kedvencedet.

hirdetés

A mesékben minden cica halat eszik, és a boltok polcai is roskadoznak a halas macskaeledelektől. Ugyanakkor nem mindegy, miként kínálod a pikkelyes csemegét kedvencednek! Dr. Balatonyi Lilla hívta fel a figyelmet egy potenciális veszélyforrásra, ami miatt a hal a macska életébe is kerülhet.

Elég egy szemvillanás, és máris ugrott a vacsorád!

Egészséges, de csak a húsa!

A hal alapvetően finom és hasznos étel, számos létfontosságú tápanyag forrása, így kínálhatod vele kedvencedet. Ám egész halat semmiképpen se kapjon a macska, ugyanabból az okból, amiért nekünk is vigyáznunk kell vele: a szálkák miatt!

Mint Balatonyi doktornő elmesélte, érkezett már hozzá olyan cica, akinek a mandulájába fúródott szálka okozott komoly kellemetlenséget. A csonthoz hasonlóan a szálkák sérüléseket okozhatnak a szájban, valamint a gyomor- és bélrendszerben, ugyanakkor a túl nagy halcsont fulladáshoz és bélelzáródáshoz is vezethet.

A mohó jószág könnyen pórul járhat

Az életveszélyes következményeket részletezve nem kérdés, hogy jobb nem kockáztatni! Az állatorvos is azt javasolja a gazdáknak, hogy ha nem bolti késztermékről – konzervről, macskapástétomról, halas jutalomfalatról – van szó, akkor kizárólag a hal lefejtett húsát adják az macskájuknak.

Receptünk is van!

Amennyiben pedig valami különlegességgel lepnéd meg a cirmost, ajánljuk figyelmedbe a tonhalas-macskamentás keksz receptjét. Ilyen formában a hal biztosan veszélytelen a macska számára, és minden bizonnyal nagy örömet is szerzel vele neki.

Hozzávalók:

  • 150 g lecsepegtetett tonhal (saját levében, nem olajban eltéve)
  • 125 g zabliszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított macskamenta

Elkészítés:

A hozzávalókat turmixold vagy villával pépesítsd egyneműre. A tésztának nyújtható állagúnak kell lennie, így ha túl folyós, tegyél még hozzá egy kis zablisztet. Ha pedig túl sűrű, némi vízzel lágyíthatod. Szaggasd ki a tésztát, majd süsd 180°C-on körülbelül 10-12 percig. A kész kekszek hűtőben legfeljebb egy hétig eltarthatók.

Ebből a cikkből megtudhatod, melyek azok az ételek, amelyek ilyen vagy olyan okból, de veszélyesek a macskákra. Itt pedig azokat soroljuk fel, amikkel bátran megkínálhatod kedvencedet is.

bélelzáródás dr. Balatonyi Lilla etetés fulladás hal
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink