hirdetés

Ezek a tavaszi őrület jelei: így kezeld őket

Szénási Szimonetta

2024. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Szöknek, kiabálnak, verekednek, jelölnek – a tavasz nem könnyű se a macskának, se a gazdájának. Segítünk, hogyan tudod átvészelni!

hirdetés

Macskatartóként valószínűleg már túl vagy egy-két bosszankodáson kedvenced tavaszi allűrjei következtében. A jó idő beköszöntével ugyanis doromboló társaink képesek teljesen megőrülni. Ez természetesen érthető, tekintve, hogy a tavasz a szerelem ideje, a tomboló hormonok pedig tudjuk, mire képesek. Ám az ivartalan cicák is tudnak meglepetéseket okozni! Mutatjuk, hogy a tavaszi őrület a macskák esetében hogyan kezelhető.

A tavaszi őrület ott van a levegőben: így reagálnak a macskák

Szinte biztos, hogy már botlottál az idén egymást környékező vagy épp hevesen hajkurászó macskákba. Az ivarzás, vagy közismertebben a tüzelés időszaka az intenzív párkeresésről szól. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb cicák is útra kelnek a szerelemért.

A benti macskák, sőt, a már ivartalanított kedvencek is meglephetik ilyenkor a gazdájukat, így rájuk is oda kell figyelni! Vegyük sorra, milyen veszélyek leselkednek rájuk, és miképp védheted ki őket.

Igazi eltűnőművészek

1.) Szökés, eltűnés

Az egyik leggyakoribb következmény a macska eltűnése. Emiatt a legjobb, ha bent tartod a kedvencedet, és maximum a macskakifutóba engeded levegőzni. Ebben az időszakban az ajtónyitáskor is fokozottan figyelj, macskás házban pedig amúgy is elengedhetetlen az ablakokra szerelt, kellőképpen strapabíró (értsd: karommálló) macskaháló.

Amennyiben mégis megtörténne a baj, a mikrochipnek köszönhetően könnyebben visszakerülhet hozzád a világjáró. Annak hiányában azonban számolnod kell azzal, hogy talán sosem látod viszont az állatot.

A chipnek hála hamar hazakerülhet az elkódorgott jószág

2.) Balesetek

A csavargás másik veszélye, hogy a macskát baleset éri: elgázolja egy autó, vagy szembe találja magát egy kutyával. Ezekért pedig jó eséllyel az életével fizet.

3.) Harci sérülések

Az összeakaszkodó kandúrok komoly sérüléseket tudnak okozni egymásnak, ahogy számos súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is átadhatnak. Érdemes beadatnod az orvos által javasolt védőoltásokat, a veszettség elleni védekezés pedig magától értetődő, tekintve, hogy a fertőzés egyre terjed hazánkban.

A sérülések és a fertőzések kockázata is nagy

4.) Nemkívánt szaporulat

A szabad szerelem egyenes úti következménye egy alom kismacska lesz, aminek, valljuk be, kevesen örülünk. Az egyetlen megoldás az ivartalanítás, ami ráadásul számos betegség, köztük több rosszindulatú daganatos elváltozás kockázatát is csökkenti. További előnye, hogy a műtét után a legtöbb állat le is csendesedik.

5.) Mintha nem is ő lenne

A tavaszi ivarzás idején kedvenceink teljesen ki tudnak bújni a bőrükből: feszültebbek, ingerlékenyebbek, érzékenyebbek lehetnek, s megesik, hogy a gazdi közelségére sincs akkora igényük. Légy megértő, és ne haragudj meg a cicádra, pláne ne büntesd! Amint véget ér az őrület, ő is visszatalál önmagához.

Megváltozhat az állat viselkedése is

6.) Jelölgetés

Az egyik legbosszantóbb dolog, ha a cica elkezd össze-vissza jelölgetni a lakásban. Főként az ivaros kandúrok vizeletének van orrfacsaró szaga, de az ivartalan fiúk és a nőstények illata sem épp kellemes. Ám ilyenkor jellemzően a hímek igyekeznek demonstrálni, ki az úr a háznál.

Ismételten az ivartalanítást tudjuk javasolni, aminek számos előnyét ebben a cikkben részletezzük. Itt pedig ahhoz kapsz tanácsokat, miként semlegesítheted a markáns szagú foltokat.

balesetek eltűnt macska gázolás ivartalanítás ivarzás macska oltásai mikrochip szökés tüzelés veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink