hirdetés

Cukrok és édességek veszélyei macskákra: ezért vigyázz, hogy ünnepek alatt se egyen édességet

Ferenczi Deborah, 2022. december 23 - Képek: Getty Images Hungary

Elérkezett az ünnepi szezon, ami azt jelenti, hogy előkerülnek a finomabbnál finomabb édességek, nyalánkságok és egyéb olyan cukros ételek, melyek számos veszélyt jelenthetnek házi kedvencedre. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy miért nem szabad a pulton hagyni ezeket az ünnepi nyalánkságokat.

hirdetés

A macskáknak mindössze 470 ízlelőbimbójuk van, összehasonlításképpen a kutyáknak 1700, az embereknek pedig 9000. Ami pedig szintén érdekesség, hogy az emberektől eltérően a cicák ízreceptorai nincsenek beprogramozva az édes íz érzékelésére. Így számukra nem nyújt különösebb élvezetet az édességek ízlése.

Nem ízlik a macskáknak az édesség?

Valószínűleg nem, hiszen ahogyan említettük, nem érzik az édes ízt. Ha mégis kuncsorog érte a cica, akkor sokkal inkább a kíváncsiság hajtja, mint az íz valódi élvezete. Azonban attól függően, hogy ízlelni nem igazán tudja, veszélyes lehet számára, hiszen bár nem mérgező számára, jót sem fog tenni a szervezetének. A macskák elsősorban húsevő állatok, így számukra az édességek nem járnak különösebb haszonnal. Ezek az édesítőszerek nem egészségesek az állat számára, és emésztésük kifejezetten problémás lehet. Sőt, jelentkezhet hányás, hasmenés, illetve hasonló kellemetlen tünetek. De mégis a legnagyobb veszély a többszörös fogyasztásában rejlik, mely súlygyarapodást, cukorbetegséget, fogproblémákat okozhat.

Van olyan összetevő, ami mérgező a macskára?

Annak ellenére, hogy önmagában a cukor nem mérgező, mégis az ilyen termékekben megtalálható szerek, mint a xilit vagy éppen a mesterséges édesítőszerek, nagyon is veszélyesek lehetnek az állat számára. Ez az összetevő megtalálható a gumicukrokban, különböző cukorkákban, édességekben és édesítőszert tartalmazó italokban. Továbbá a csokoládé egyenesen mérgező a macskákra, ugyanis komoly gyomorpanaszokat, izomrángást, görcsrohamokat, és még komolyabb szívritmuszavart, de súlyos esetben még halált is okozhat. Így mindenképpen rejtsd el kedvenced elől a különböző édességeket még az ünnepi szezonban is.

Ügyelj a megelőzésre

A legjobb védekezés egyértelműen a megelőzés, így mindenképpen erre tedd a legnagyobb hangsúlyt. Vedd figyelembe, hogy a macskák nagyon kíváncsi állatok, és rendkívül mozgékonyak is, így nem okoz számukra gondot még az sem, hogy esetleg egy magasan elhelyezett dobozt lerántsanak. Így feltétlen fontos olyan helyen tartani ezeket az édességeket, ahol az állat egyszerűen nem tud hozzáférni. Mindig zárd be ezeket egy dobozba is, amit nem tud kinyitni kedvenced, így ha még hozzá is férne, nem fogja tudni kinyitni a doboz tartalmát.

Továbbá érdemes a szemetest is folyamatosan ellenőrizni, hogy nem maradt-e benne valami veszélyes hulladék, amit felfalhat a kíváncsi állat. Fontos a háztartásban élő gyermekkel is tisztázni azt, hogy nem adhatnak a cicának édességet, még akkor sem, ha kuncsorog érte. Amennyiben pedig mégis megtörténik a baj, akkor fordulj mihamarabb állatorvoshoz.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon