hirdetés

Ehet-e a macska tejterméket?

Szénási Szimonetta

2023. november 17 - Képek: Getty Images Hungary

A mesékben és a filmekben mást sem látni, minthogy tejjel, túróval, tejföllel kényeztetik a cicusokat. De valójában mennyit ártasz kedvencednek, ha ezekkel kínálod? Utánajártunk.

hirdetés

Miután nemrég ebben a cikkben alaposan elmagyaráztuk, mi az oka annak, hogy a cicák nem fogyaszthatnak tejet, felmerült a kérdés, hogy kaphat-e a macska tejterméket? Mivel a tejnek a laktóztartalmával van gond, így érdemes megvizsgálni, mi a helyzet a savanyított tejkészítményekkel, a sajtokkal, illetve az olyan alternatívákkal, mint a kecsketej.

Az előbbi megfogalmazással jórészt meg is válaszoltuk a saját kérdésünket, hiszen ezen termékek is tartalmaznak laktózt. Így ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetsz, ha mégis adsz belőlük kedvencednek: puffadás, hasmenés, hányás, rossz közérzet kísérheti a torkoskodást.

Itt most valószínűleg többen megálltok az olvasásban, a fejeteket csóválva. Hiszen a ti cicátok is kapott már tejet vagy egyéb tejterméket, például sajtot, mégsem lett semmi baja. Ez azért lehet, mert ahogy az embereknél, úgy a macskák esetében is az egyéni érzékenységüktől függ, mennyire reagálnak rosszul a laktózra. Van, amelyik cica azonnal „szalad az alomba”, míg más cirmos boldogan és elégedetten nyalogatja utána a bajuszát, és meg sem kottyan neki a potya joghurt.

Az állatorvosi oldalak ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy érdemes megfigyelni a macskát, és ha a gazda úgy látja, nem okoznak neki problémát a tejtermékek, akkor néha-néha, jutalomfalat gyanánt kaphat egy kis sajtot, joghurtot. De szigorúan csal keveset, és azt is beleszámolva a napi kalóriaszükségletébe, elkerülve a túletetést és az elhízást.

A tejtermékek a laktóztartalmuk miatt okoznak gondot.

Miért szeretik mégis őket annyira?

Miután részleteztük, mennyi kellemetlenséggel jár a cicáknak a tejtermékek fogyasztása, jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis miért rajonganak érte annyira? Hiszen kevés olyan cica létezik, aki ne vetné rá magát azonnal egy tálka tejfölre vagy ne dézsmálná meg az asztalon hagyott sajtot.

Ennek oka az, hogy a bennük levő fehérjék, illetve zsírok illata csábítja őket. Ám az, hogy valami vonzó és finom a számukra, nem jelenti azt, hogy egészséges is! Tévedés azt gondolni – pedig sokan vallják –, hogy az állat ösztönösen tudja, mi a jó neki. Ahogy egy kisgyerek is boldogan falna be egy zsáknyi csokoládét (ami nem mellesleg mérgező a cicák számára!), mert ízlik neki, úgy a macska is betegre enné magát tejtermékekkel. Szó szerint!

Mivel a macskaeledelek tartalmaznak minden szükséges tápanyagot az állat számára, így nincs szükségük ilyen formán bevitt plusz zsírra, illetve fehérjére. Mint említettük, jutalom gyanánt néha belefér egy kis nasi, de csakis akkor, ha nem érzékeny rá a cica!

A bolti eledelek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak.

Jó alternatíva-e a kecsketej?

Árva kiscicák gondozása kapcsán elterjedt az a nézet, hogy a kölyköknek kecsketejjel kell pótolni az anyatejet, mert azt meg tudják emészteni. Hasonló helyzetben az általam megkeresett állatvédő szervezet vezetője óva intett ettől. A tapasztalatai szerint ugyanis a kecskék teje is meg tudja hajtani a piciket. Helyette a boltokban kapható anyatejpótló tápszereket javasolta.

A kecskék teje is tartalmaz laktózt, csak kevesebb, mint a tehéntejben.

Mivel a kecsketejben is van laktóz, csak kisebb mennyiségben, mint a tehéntejben, így az is okozhat emésztési panaszokat. Az alacsony laktóztartalom mellett a másik előnye, hogy sokkal több úgynevezett oligoszacharidot tartalmaz. Ez a prebiotikum pedig nagyon jó hatással van a bélflórára. Így ha úgy látod, kedvencednek nem okoz problémát a fogyasztása, alkalmanként kaphat némi kecsketejet vagy abból készült terméket.

Laktózmentes termékek és alternatív társaik

Mindezek után felmerülhet benned egy újabb kérdés: ha a laktóz a baj forrása, jó ötlet-e laktózmentes tejtermékekkel próbálkozni? Illetve a manapság igen népszerű növényi tejekkel, mint a rizs-, a zab- vagy a mandulaital?

Bár az előbbiek esetében a hozzáadott bontóenzim miatt a tejtermék valóban nem okoz(hat) problémát, mégis azt mondjuk, valójában nincs rájuk szüksége a cicának. Ahogy az állatorvosok is hangsúlyozzák, alapvetően a macska számára nem kell emberi fogyasztásra szánt produktumokat adni. Ellenben nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyon az állat, amit a tej vagy a tejpótlók nem helyettesítenek.

A megfelelő vízfogyasztásra nagy hangsúlyt kell fektetni.

A növényi tejpótlékok pedig csak plusz kalóriabevitelt jelentenek, ami idővel túlsúlyhoz vezethet, ellenben tápanyagtartalmuk elenyésző. Így ezekkel semmiképpen ne kínáld kedvencedet!

Ismételten hangsúlyozzuk: a nedves és száraz tápok összetétele kielégítő a macska számára. Így nincs szükség arra, hogy kiegészítsd azokat táplálási célból. Ha szeretnél többet megtudni arról, miként válassz életkorának, fajtájának és egészségügyi állapotának megfelelő macskaeledelt kedvencednek, feltétlenül olvasd el ezt a cikkünket a témában!

emésztési problémák hányás hasmenés jutalomfalat laktóz tej tejtermék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink