hirdetés

Ezért utálják a macskák, ha felveszik őket: az ösztöneik azonnal veszélyt jeleznek

Hangai Lilla

2022. október 19 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a macskánk, de tulajdonképpen bármely más élőlény iránti szeretetünk kimutatásáról van szó, számunkra természetes, hogy testi érintéssel fejezzük ezt ki. Ám azt nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a különböző szeretetnyelvek nemcsak személyenként, hanem fajonként is eltérőek lehetnek. Kijelenthető, hogy a legtöbb macska irtózik attól, ha felemelik, és babusgatni kezdik.

hirdetés

A háttérben a szocializációtól kezdve a macska személyiségén keresztül számos más, érdekes ok is állhat. Ha igazán szereted, engedd el! Mutatjuk, hogyan!

A cicák számára természetellenes és fenyegető ez a megnyilvánulás

Ha a felnőtt macskákról van szó, nagyobb biztonságban érzik magukat a négy mancsukon, mint felvéve. Ennek köze van az egyensúlyérzékükhöz is.

Ha felkapod őket, mint a csecsemőket, az aktiválja a fenyegetettség érzését az agyukban. A vadonban számos trükkhöz kell folyamodniuk, hogy megvédjék magukat, és ezek az ösztönök sok ezer év alatt sem halványodtak el.

Számukra a ragaszkodás természetesebb kifejezésmódja abban mutatkozik meg, ha a buksijukat hozzád dörgölik és nyomkodják, ha a farkukat a lábadra görbítik, miközben dörgölőznek, vagy ha az érdes kis nyelvükkel ápolnak, ahol csak érnek. És a legfontosabb, hogy mindezt akkor tehessék, amikor nekik van hozzá kedvük. A függetlenség és az önállóság a személyiségük alapköve.

Nem szocializálódott megfelelően

Az is lehetséges, hogy a fő ok, amiért kedvenced irtózik attól, hogy az öledbe kapd, az inkább a szocializáció hiányának köszönhető. A macskáknál, akárcsak a kutyáknál a fiatalkori szándékos szocializáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a macska később is kiegyensúlyozott legyen és meg tudjon bízni a körülötte élő emberekben. A nem szocializált macska lehet félénk, bizalmatlan, ijedt vagy agresszív. Ha örökbe fogadsz, ezt különös mértékben szem előtt kell tartanod, és nem szabad sajnálnod az időt és energiát, hogy jó kapcsolatot alakíts ki újdonsült kedvenceddel.

Még így is megeshet, hogy soha nem fog rajongani a babusgatásért, de abban legalább biztos lehetsz, hogy nem érzi magát fenyegetve a közeledben.

Az is lehet, hogy beteg vagy fájdalma van

Ha egyik pillanatról a másikra azt tapasztalod, hogy kedvenced nem szereti már, ha megöleled, simogatod, vagy felkarolod, azt okozhatja fizikai vagy mentális betegség is. A demencia vagy az ízületi gyulladás a macskák személyiségében is okoz változásokat, így érdemes meglátogatni az állatorvost, ha azt gyanítod, hogy szőrös kis barátod egészségügyi problémákkal küzd.

Az öregedés szintén okozhat változásokat abban, hogy mit szeret és visel el a macska, vagy mire mond nemet. Ahogy mi, úgy ők is változnak az idő előrehaladtával, így természetes, hogy az ízlésük is átalakuláson megy keresztül. Még az is előfordulhat, hogy rendkívül önálló társad az agg kor beköszöntével többre értékeli majd a bújást, mint fiatal, vad éveiben.

Így tanítsd meg arra, hogy szeressen karban lenni

Ha kölyökkoruktól kezdve ahhoz vannak hozzászokva, hogy sűrűn karba veszik, felemelik őket, akkor megtanulják tolerálni, némely esetekben értékelni is ezt a viselkedést. Megpróbálhatod az alábbi módszert felnőtt macskákon is alkalmazni, de ha mégsem válik be, az ne szegje kedved! Erőltetni semmiképpen sem érdemes, mert a végén még traumatizálod kedvencedet egy egész életre.

Az első lépés, hogy az érintésedhez szoktasd. Ha úgy látod, hogy kedvenced ellazult és nyugodt, szólítsd a nevén, és simogasd meg. Ha erre pozitívan reagál, ülő pozícióban megpróbálhatod az öledbe venni. Ha tiltakozik, maradj egyelőre a simogatásnál. Ezt ismételd meg naponta többször is.

Ahhoz, hogy az élmény még pozitívabbá váljon, kínálj neki néhány jutalomfalatot is. De minden esetben, ha úgy érzed, hogy már menni akar, engedd el! Így az ölben ücsörgést csak a pozitív élményekkel társítja. Ha ez már jól megy, megpróbálhatod felemelni és úgy megsimogatni. A dicséret és a jutalomfalatok ebben a stádiumban is nagyon hasznosak. Kiemelten fontos, hogy hogyan tartod. Semmiképpen se úgy, mint a csecsemőket! Néhány kivétellel ettől kifejezetten idegenkednek a macsekok. Úgy tartsd, hogy egyenesen álljon, mancsaival az alkarodon támaszkodva.

Több hónapba is beletelhet, míg cicád beadja a derekát, így kitartást kívánunk hozzá! És ne feledd, ők akkor igazán boldogok, ha szabadon dönthetnek arról, hogy mit és mikor tesznek, így ha nem lesz cicád karonülő, akkor sincs semmi baj.

jó gazdi macska felemelése macska gazdi összhang macska helyes tartása macska ösztön macska simogatása macska szeretetnyelv macska utálja ha felveszik szocializáció tréning jutalomfalattal
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink