hirdetés

Keserves macskasors a pénz jegyében: honnan ismerheted fel a szaporítót?

Pócsik Judit

2022. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem „házi”, hanem fajtatiszta macskát szeretnél társállatként, úgy nem lesz könnyű dolgod sem a fajta, sem a tenyésztő kiválasztásában.

hirdetés

Nemcsak azért, mert egy fajtatiszta macska ára alsó hangon is több tízezer, vagy hibrid fajták esetében akár több százezer forint lehet, hanem azért is, mert a jelenlegi lazának mondható hobbiállat-tenyésztési szabályok miatt sajnos nagyon vékony a választóvonal a tenyésztő és a szaporító között.

A Felis Hungarica, a Magyar Macskások Egyesülete szerint tenyésztő az, aki:

a tulajdonában lévő nőstény macskát fedezteti, ill. a kölykök születésének napján az anyamacska a tulajdonosa. A tulajdonjogot az eredeti törzskönyv, szükség esetén transzfer igazolja.”

Az egyesület a tenyésztőket macskafajták szerint négy kategóriába sorolja

Magyarországon a tenyésztői engedély megszerzéséhez szükséges feltétel az egyesületnél történő regisztráció, illetve a kennelnév kiválasztása.

Hiába készült a fenti szabályozás nemzetközi ajánlások és a jelenleg hatályos magyar állatvédelmi törvény kitételeinek figyelembevételével, mert egy szempontból nem ideális: egyesületi tagság és törzskönyv felmutatása alapján bárkiből tenyésztő lehet. Tenyésztői, állat-egészségügyi ismeretek, vagyis szakirányú végzettség és képesítés nélkül.

Jelenleg nem kell a tenyésztőséghez más, csak némi fajtaismeret, anyagi háttér, épület a megfelelő elhelyezéshez, és egy vagy több szülőpár akár többféle macskafajtából. Már indulhat is a hivatalosan is elismert és bejegyzett „macskafarm”. Mindezek ellenére, természetesen lehet lelkiismeretes és profi tenyésztőt találni.

Fajtatiszta macska vásárlása esetén az alábbiakra figyelj oda

Ha hirdetés, és nem állatorvos ajánlása alapján vásárolsz, mindig látogass el a tenyészetbe, hogy felmérd a cicák tartási körülményeit, fizikai állapotát, megismerd a tenyésztőt, és a macskaanyát is. Ha nem tudsz választani elsőre, akár többször is meglátogathatod a tenyészetet. Sőt, az elválasztás előtt időszakban ez bármikor lehetséges kell legyen. Amennyiben a tenyésztő ezt a lehetőséget megtagadja, és inkább felajánlja, hogy a tenyészeten kívül átadja részedre az állatot, akkor szaporítóval van dolgod.

Ha a tenyészetben azt látod, hogy túl sok a szülők és az almok száma, sok az eladó kiscica, akkor a tiszta és rendezett körülmények, törzskönyvek, kisállat-egészségügyi könyvek bemutatása ellenére se vásárolj ott macskát. Ugyanis a megfelelő tartási körülmények, illetve a hivatalos regisztrációs és állatorvosi papírok ellenére is szaporító az illető, akit kizárólag a profit érdekel, nem pedig az állat jólléte és a fajta nemesítése, megőrzése.

Egy lelkiismeretes tenyésztő egyszerre maximum egy vagy két szülőpárt tart, és a szaporítóval ellentétben nála nincs mindig, egész évben „készleten” foglalható vagy elvihető kiscica. Ha gyanúsan sok macskafajtát tenyésztenek ugyanazon a helyen, a vásárlás kerülendő.

Ha a cicák kizárólag kinti körülmények között vagy házon belül, de ketrecekben vannak tartva, illetve ha vadak, félősek, nem jól szocializáltak, akkor szintén kerülendő a vásárlás. Ugyanez a helyzet törzskönyv vagy kisállat-egészségügyi könyv hiányában is. Sajnos nem ritka az olyan eset sem, amikor mindkét okmány hamisítva van.

Mi legyen a szerződésben?

A fajtatiszta macska vásárlása üzlet, ezért a felelős tenyésztő kizárólag adásvételi szerződéssel együtt adja át az állatot új tulajdonosának. A szerződésnek magába kell foglalnia azt is, hogy a tenyésztő egy adott időn belül visszaveszi az állatot, és visszafizeti az árát részben vagy egészben, ha bármilyen okból mégsem szeretnéd megtartani a cicát, vagy ha az állat a gazdicsere után rövid időn belül elpusztul.

Amennyiben nincs szerződés, illetve a tenyésztő megtagadja az állat visszavételét és a vételár visszafizetését, biztos lehetsz benne, hogy az illető szaporító. Az állat valós értékénél jóval alacsonyabb vételár (általában törzskönyv nélkül) felajánlása szintén szaporítóra utal. De sajnos manapság a szaporítók egy része is sok pénzt kér el egy állatért. Egyrészt a profit miatt, másrészt azért, mert a gyanútlan vásárló azt hiszi, a magasabb árú cica biztosan jó körülmények közül származik.

Ha a kisállatnál bármilyen látható, betegségre utaló tünetet észlelsz (pl. ragacsos, könnyező szem, folyó orr, soványság, csapzott bunda), semmiképpen se vedd meg azzal, hogy majd felépül, ha orvoshoz viszed, mert lehet, hogy eleve nem gyógyítható, fertőző betegséggel küzd. Egy felelős tenyésztős sosem árul láthatóan beteg kiscicát, és a szülőket is szűri örökletes betegségekre! Sajnos szaporított kisállat esetében az is gyakori, hogy látszólag egészségesnek tűnik, ám megfelelő orvosi szűrővizsgálat híján rejtett betegsége van, és új otthonában napokon vagy heteken belül elpusztul.

Amennyiben teheted, kérd meg (leendő) állatorvosodat, vagy állatorvos ismerősödet, hogy tartson veled a vásárlás során, így biztosan lelkiismeretes körülmények között tenyésztett, egészséges cicát fogsz hazavinni, aki hosszú éveken át sok örömöt visz majd az életedbe!

élet fajtatiszta macska szaporítás szaporító szaporító vs tenyésztő szaporított macska tenyészet tenyésztő
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!