hirdetés

Az embereknél gyakori szembetegség a macskák látását is fenyegeti

Hangai Lilla, 2023. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

A szürkehályog következtében a szem belsejében lévő átlátszó lencse zavaros, homályos lesz. Ez a lencse segíti a beáramló fényt a szem hátsó részében lévő retinára fókuszálni. Amikor szürkehályog alakul ki, a lencse nem tudja a retina felé fókuszálni a fényt, ami a látásromlásához vezet. A hályog súlyosságától függően a romlás lehet enyhe, de akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

hirdetés

A szürkehályog gyakoribb az idős macskák esetében, vagyis 10 éves kor fölött, de akár fiatalabb korban is kialakulhat, mind a két szemen.

A szürkehályog kialakulásának több lehetséges oka van.

A macskák esetében ezek a szürkehályog jelei

  • Homályos, fátyolos lesz az egyik, vagy mindkét szem
  • A cica bútorokba ütközik
  • Nehezen találja meg az alomtálcát vagy az élelmet
  • Kevesebbet mozog, főleg ismeretlen környezetben

A szürkehályog okai

A macskák esetében a szürkehályog leggyakoribb oka a krónikus uveitis, amely a szem belsejében keletkező gyulladás. Ez lehet fertőzés, betegség vagy trauma következménye is. Az olyan betegségek, mint a macskaleukózis (FeLV), a macska-AIDS (FIV), a macska fertőző hashártyagyulladása (FIP) és a toxoplazmózis is növelhetik a macskák krónikus uveitiszének és az abból kialakuló szürkehályognak a kockázatát.

A szürkehályog bármilyen korú macskánál előfordulhat. A 10 év feletti állatoknál gyakrabban jelenik meg az öregedés következtében, a fiatalabbaknál pedig alultápláltság vagy mögöttes örökletes állapot okozza leginkább. Sajnos vannak olyan fajták is, melyek hajlamot mutatnak a betegségre; ezek közé tartozik a perzsa, a burmai szent templommacska, a sziámi, az orosz kék és a himalája.

Szürkehályog megjelenhet olyan cicáknál is, akiknek az arcán vagy a fején lévő daganat miatt sugárterápiát kellett kapniuk. Egyes olyan betegségek is, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, szintén összefüggésbe hozhatók a szürkehályog kialakulásával, de ezek az esetek viszonylag ritkák.

A szürkehályog kezelése macskák esetében

A szürkehályogot csak szemészeti vizsgálattal tudja biztosan diagnosztizálni az állatorvos, ugyanis nem ez az egyetlen betegség, amely zavaros, homályos szemeket eredményezhet. Ha sikeres volt a diagnózis, az orvos további teszteket fog végrehajtani, hogy kiderítse a mögöttes okokat.

A hiteles diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges, ugyanis más betegség is okozhat homályos szemeket.

A szürkehályog eltávolítása egy olyan műtéttel lehetséges, amelyet szemész specialista végez. Az eljárás során egy műszer lebontja a sérült lencsét, amit új, műlencsére cserél. Olyan gyógyszer nincs, amely eltávolítaná a szürkehályogot, de az lehetséges, hogy a cicának felírnak majd olyan készítményeket, amik késlelteti annak súlyosbodását, tehát kezelik a mögöttes betegséget.

Az élet szürkehályoggal

Sok macska esetében a szürkehályog önmagában nem fájdalmas, és a rendszeres ellenőrzésen kívül nem igényel további kezelést. Ha azonban olyan alapbetegség áll fenn, mint az uveitis, a magas vérnyomás vagy a glaukóma, az állatorvos valószínűleg rendszeresen nyomon fogja majd követni a progressziót. A szürkehályog súlyosbodása a kiváltó októl, a diagnózis gyorsaságától és a beteg életkorától függően változhat.

A tápanyaghiány következményeként kialakult fiatalkori szürkehályogban szenvedő cica hályogja vélhetően nem súlyosbodik mindaddig, míg az étrendjét korrigálják. A magas vérnyomás vagy az egyéb retinaproblémák miatt kialakuló szürkehályogtól szenvedő macskák hirtelen megvakulhatnak a retina progressziója vagy leválása miatt.

Nagyon fontos, hogy a cica romlott vagy elvesztett látása miatt a lakásban ne rendezd át a bútorokat! Gondoskodj arról is, hogy könnyen hozzáférhessen az alomtálcához, a vízhez és az élelemhez is. Az ő esetükben különös gondot kell fordítani a lakás macskabiztossá tételére, vagyis óvni kell őket a lépcsőktől, a nyitott ablakoktól és a potenciálisan veszélyes tárgyaktól. A cicák könnyen alkalmazkodnak majd az új életvitelükhöz; a látásuk elvesztése után is képesek lesznek teljes életet élni.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon