hirdetés

Ritka, de súlyos szembetegségek, melyek cicádat érinthetik: látásába is kerülhet, ha nem cselekszel időben

Ferenczi Deborah, 2022. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy az alábbiakban összegyűjtött szembetegségek nem feltétlen a leggyakoribbak, amelyek macskák esetében jelentkezhetnek, mégis nagyon fontos, hogy előfordulásuk esetén azonnal fordulj állatorvoshoz. Ugyanis nagyon komoly szövődményekkel, sőt némelyik akár vakulással is járhat.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kevésbé gyakori, ám annál kockázatosabb szembetegségeket, melyek veszélyt jelenthetnek a macskádra.

Cseresznyeszem

Szerencsére a cseresznyeszem nem olyan gyakori macskáknál, mint egyes kutyafajtáknál. A cseresznyeszemben szenvedő cicák esetében jellemző, hogy a szem kis mirigye kilóg, vagy kimozdul a normál helyzetéből. Ez egy gyulladt vörös részt eredményez a szemen belül, az orrhoz legközelebbi szemzugban. Előfordul, hogy az adott probléma gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatására megoldódik, de néhány esetben műtétre van szükség.

Glaukóma

A macskák esetében a glaukóma, vagy ismertebb nevén zöldhályog olyan állapot, amely nagyobb nyomást okoz a szemben, ami idővel látásvesztéshez vezethet. Ha a nyomás nagyon magas, a macska igen gyorsan elveszítheti a látását, ezért a glaukóma vészhelyzetnek minősül. Szerencsére a zöldhályog nem túl gyakori a cicák esetében, de ha azt gyanítod, hogy macskád ilyen jellegű betegségben szenved, akkor azonnal fordulj szakemberhez.

Az első szemhéj lelógása

Az ektropion nem túl gyakori a macskák esetében. Alapvetően a szemhéj kifelé görbülése jellemzi. Ez azért probléma, mivel mikor a szemhéj kifelé gördül, szabaddá teszi a belső kötőhártyát. Ezt általában műtéti úton korrigálják, de nem tekintik sürgősnek. Ez nem olyan állapot, amelyet te magad észrevehetsz, sokkal valószínűbb, hogy egy vizsgálat során fedezi fel az orvos.

Rendellenes szemhéj

Bár az ektropionhoz hasonlít, a macskák entrópiája ennek az ellenkezője. Akkor fordul elő, amikor a szemhéj befelé görbül, így a szemhéjon lévő szőr dörzsöli a szemet, és irritációt, vörösséget és fekélyeket okoz. Ez az előzővel ellentétben nagyon fájdalmas lehet a macskád számára. A legtöbb esetben ez egyébként más szembetegségek eredménye, de akár önmagában is megtörténhet. A kezelés a szemhéj sebészeti helyreállításából áll. Amennyiben azt gyanítod, hogy macskádnak ez a problémája, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Szürkehályog

A szürkehályog akkor alakul ki, amikor a macska szemének lencséje megvastagodik, és ez egyfajta márványszerű „felhősödést” hoz létre a szemében. Ez különbözik a szaruhártya elhomályosodásától. A szürkehályog nem olyan gyakori macskáknál, mint kutyáknál. Számos oka van annak, hogy a macskákban szürkehályog alakul ki, beleértve a genetikát, az életkort és más betegségeket, például a cukorbetegséget, mely jelentősen növeli ennek a kockázatát. A vastag szürkehályog megakadályozza, hogy macskád láthasson, így hosszú távon akár meg is vakulhat. Mivel azonban ez általában lassan történik, idővel a legtöbb macska alkalmazkodik ehhez az állapothoz.

Írisz melanómája

Az írisz melanóma ritka, de súlyos állapot, ahol az íriszen, vagyis a szem színes részén melanóma fejlődik ki. Ez gyakran pigmentváltozásokkal kezdődik, amelyeket kezdetben nem lehet észrevenni, de idővel egyre nagyobb és agresszívebb lesz az adott elváltozás. Ezek a tömegek potenciálisan terjedhetnek a macskaszemből azáltal, hogy lefelé haladnak a szemhez vezető idegben, és problémákat okoznak a test más területein, például az agyban. Nagyon fontos, hogy azonnal vidd el macskádat állatorvoshoz, ha duzzanatot vagy színváltozást észlelsz az írisz területén.

Száraz szem

A macskák szemszárazsága olyan állapot, amelynek a kiváltó oka az, hogy a szervezet nem termel elegendő könnycseppet. Ez pedig hosszú távon száraz szemszövetet eredményez, ami különösen a szaruhártya területén látványos. Ha a macska szaruhártyája túlságosan kiszárad, súlyos fekélyek alakulhatnak ki. Ez sokkal gyakoribb a kutyáknál, mint a macskáknál, de mindkét fajnál kezelhető. Amennyiben azt gyanítod, hogy kedvencednek száraz a szeme, akkor a lehető leghamarabb vidd el állatorvoshoz.

Kinövés, csomó a szemhéjon

A kutyáktól eltérően a macskáknál nem gyakoriak a csomók és dudorok a szemhéjon. Ezek leggyakrabban jóindulatúak és lassú növekedésűek. Mindazonáltal néhány napon belül el kell vinned cicádat állatorvoshoz, ha ilyen jellegű elváltozást tapasztalsz. Különösen akkor, ha a dudor nő vagy éppen elváltozik, esetlegesen gyulladást okoz a szemben, ha van benne pigment, vagy ha úgy tűnik, hogy zavarja a macskát.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon