A macskáknak 3 szemhéja van! A tudósok szerint valaha az embereknek is ennyi volt

Hangai Lilla, 2023. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor egy macska álomittas szemeivel pislog rád, az olyan, mint egy meleg ölelés, mint egy édesen elsuttogott szeretlek. De akkor tuti a frász tör rád még ebben a mámorító idillben is, amikor a harmadik szemhéj fátyolosan úszik be a képbe, zombifilmeket megszégyenítő irtózattal. De álljunk csak meg egy pillanatra! Tényleg három szemhéja van a macskáknak?

Ha teljesen pontosak akarunk lenni, ez a kis alkatrész nem egy igazi harmadik szemhéj, technikailag csak egy membrán, vagyis hártya. Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy nem ők az egyetlenek, akik az idők során büszkélkedhettek vagy büszkélkedhetnek ezzel a kiegészítővel.

Rendellenes harmadik szemhéj.

Egy picike macskaszem-anatómia

A macskák egészen máshogy látják a világot, és ez az eltérő érzékelés a szemüknek is köszönhető, például a szaglásuk vagy az ízlelésük mellett. Az emberek és a macskák szeme között sok és jelentős különbségek vannak, amelyek miatt például szürkületben is kiválóan képesek felmérni a terepet. De a pupilláink alakja is eltérő, ez a vonás a lesben álló ragadozó sajátossága, melynek köszönhetően sokkal jobban érzékelik a mélységet és gyorsabban is képes összehúzódni fény hatására.

A macskák szeme világít a sötétben, ha rávetődik a fény. Ez a tapetum lucidum elnevezésű, a retina mögött elhelyezkedő fényvisszaverő membránnak köszönhető. A szemükben található fényérzékelő sejteknek ad egy második esélyt a fény elnyelésére, így biztosítva jobb éjszakai látást. A macsekok szemében sokkal több ilyen rúdsejt van, ám cserébe kevesebb kúpos sejt, ami a színek érzékelését biztosítja.

És végül, amiért itt vagy: mint nekünk, a macskáknak is két valódi szemhéjuk van; egy-egy a szem tetején és alján. Velünk ellentétben azonban ők még ma is birtokolnak egy kisebb méretű hártyát, amit harmadik szemhéjnak is nevezünk.

Egészséges harmadik szemhéj.

Milyen célt szolgál a macskák harmadik szemhéja?

A kutatók szerint bizonyíték van arra, hogy az evolúció bizonyos szakaszában embereknek és más főemlősöknek is valaha volt ugyanilyen harmadik szemhéja, de mivel mi nem vadászunk zsákmányra négykézláb, pampafű között rejtőzve, a harmadik szemhéjunk elcsökevényesedett.

Ennek a kis membránnak pedig az eredeti funkciója az, hogy védje a szemet a környezeti behatásoktól és szennyeződésektől. Ráadásként tartalmaz egy mirigyet is, amely a könny termelésére és elosztására szolgál.

Ha alkalomadtán látsz egy picike részletet cicád harmadik szemhéjból, az teljesen normális. Lehet rózsaszínes, pigment nélküli, de akár fekete is. Van ebben a szervükben egy picike izom, így képesek valamelyest kontrollálni a helyzetét, de az, hogy éppen hogy áll, leginkább a két másik szemhéj pozíciójától függ. Jellemzően a szem belső sarkához közel, rejtve van; ha túlzottan kilóg, annak valószínűleg orvosi oka van, például fertőzés vagy irritáció.

Ezekben az esetekben adhat okot aggodalomra cicád harmadik szemhéja

Ha a szokásosnál gyakrabban látszik, vörös vagy duzzadt, érdemes elmenni az állatorvoshoz. Az alábbi betegségek okozhatják a harmadik szemhéj megjelenését:

  • Szaruhártyafekély
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Uveitis
  • Glaukóma
  • Cseresznyeszem
  • Daganatok vagy szennyeződések által okozott irritáció
  • Bizonyos neurológiai állapotok
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon