hirdetés

6 tévhit a macskák egészségéről, amit ideje megcáfolni

Hangai Lilla

2023. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az internet remekül biztosítja az információáramlást, amiből rengeteg előnyünk származik, de az tagadhatatlan, hogy sok olyan adattal, hírrel és beszámolóval is találkozhatunk, amelyek valótlanok. Az ilyen megtévesztő infók nagyon könnyen beépülnek a közhiedelembe.

hirdetés

A macskák egészsége egyre inkább központi téma a tudatos és felelős állatartók közösségében, így ma olyan tévhiteket fogunk megcáfolni, amiről sokan hihetik, hogy releváns tájékoztatást nyújtanak.

1.) A macskák egészségügyi problémáinak kezelése nem olyan drága, mint a kutyáké

Mind a kutyák, mind a macskák küzdhetnek krónikus egészségügyi problémákkal, amelyek vizsgálatokat és gyógyszeres kezelést igényelnek. Sokakban él az a tévhit, hogy egy beteg macska kezelése olcsóbb lesz, mint egy beteg kutya kezelése. Bár igaz, hogy az átlagos macska kisebb, mint a legtöbb kutya, és ezért a gyógyszerek (amelyeket gyakran a testsúly alapján adagolnak) olcsóbbak lehetnek, az alapvető egészségügyi ellátás ugyanannyiba kerül.

Sokszor előfordul, hogy azért választ valaki macskát, mert azt gondolja, hogy kevesebbet kell vele foglalkozni és az oltások, orvosi ellátások, gyógyszerek költsége is alacsonyabb lesz, de ez nem így van!

2.) Nem látok bolhát a macskán, így biztos, hogy nem bolhás

Ha hiszed, ha nem, a háztartásodban lévő bolhák 95%-a nem a kedvenceden él. A környezetben előforduló bolhák túlnyomó többsége nem kifejlett állapotában van jelen: tojásként, lárvaként, bábként várnak a megfelelő pillanatra. Az életciklusuk ezen szakaszaiban nem fogod őket észrevenni!

Egyetlen kifejlett nőstény bolha rövid élete során akár 2000 petét is lerakhat, így egy darab bolha jelenléte is komoly következményekkel járhat. A bolhairtó készítmények használata elengedhetetlen az év teljes időszakában, ugyanis ez az egyetlen hatékony módszer a megelőzésre!

A bolhairtó készítmények egész éven át tartó használata az egyetlen működő módszer a megelőzésre.

3.) A cicák bosszúból rongálnak vagy pisilnek be

A macska ugyan képes megélni a 6 alapérzelmet, de a bosszú koncepciója ismeretlen számára. Azért rongálnak meg dolgokat vagy pisilnek az alomtálcán kívülre, mert unatkoznak, nem kapják meg a megfelelő ellátást (például nincs kilapátolva az alom, esetleg rosszul megközelíthető), vagy egészségügyi problémával küzdenek.

Megbüntetni a cicát az ilyen cselekedetekért nemcsak értelmetlen, de veszélyes is, ugyanis traumatizálhatja őket, aminek következtében még több baleset fordulhat elő.

4.) A meleg orr azt jelzi, hogy a cica beteg

A meleg orr egyszerűen azt jelzi, hogy a macskának melege van. Az orr hőmérséklete leginkább a környezetet tükrözi, nem a macska egészségügyi állapotát. Ha cicádnak meleg az orra, de egyébként úgy tűnik, hogy minden rendben van vele, nincs miért aggódni. Azonban ha a macska lihegni kezd, azonnal gondoskodni kell valamilyen formában arról, hogy lehűtsd, ugyanis ilyenkor fennáll a túlmelegedés lehetősége, ami az életébe is kerülhet.

5.) A macskák egészsége nem függ az állatorvosi rutinellenőrzéstől

A legjobb módja annak, hogy megelőzd kedvenced lehetséges súlyos betegségeit és azt, illetve nagyon mélyen a pénztárcádba kelljen nyúlnod miatta, ha rendszeresen elviszed az orvosi rutinellenőrzésekre. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer. A 7 évesnél idősebb macskát minimum kétszer kell orvosi rutinellenőrzésre vinni. Ez vitán felül áll!

6.) Rendben van, ha a macska nyalogatja a sebeit

A nyalogatás közben a szájukból baktériumokat juttathatnak a sebbe, ami lassíthatja a gyógyulási folyamatot vagy elfertőzheti a sebet. Sőt, a folytonos nyalogatás miatt a sérülés felülete megnagyobbodhat az irritáció következtében, aminek folyományaként még többet nyalogatják, az még nagyobb lesz, és így tovább; ördögi kör.

Bármennyire is frusztrálhatja az állatot, sajnos a sebesült macskának gallért kell viselnie! Erre azonban egyre több kényelmesebb alternatíva is létezik, amikről bátran érdeklődj az állatorvosnál!

állatorvosi költségek állatorvosi rutinellenőrzés beteg a macska bolha egészség egészséges macska egészségügyi kockázat egészségügyi probléma macska bolhás macska egészség macska egészségügyi tévhitek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink