hirdetés

Kutyáknak szánt bolhairtó okozta egy cica halálát: nem csak az emberi gyógyszerek lehetnek végzetesek a macskákra

Hangai Lilla

2023. március 21 - Képek: Getty Images Hungary

A következő nagyon tanulságos történetbe a Facebookon futottunk bele. Minden tiszteletünk a gazdié, aki mély gyásza és mardosó lelkiismeretfurdalása ellenére is vette az erőt és a bátorságot, hogy önhibáján keresztül mutasson utat és nyújtson segítséget más gazdiknak.

hirdetés

Gyanútlan apróságnak tűnhet kutyák számára készült gyógyszerekkel vagy egyéb készítményekkel kezelni egy cicust. A jóindulat és a segíteni akarás gyakran elhomályosíthatja a teljes képet, és már meg is van a baj.

A torokszorító történet

A gazdi egy délutáni séta után bolhát talált vemhes tacskója hasán. Azonnal hívta az állatorvost, a parazita ugyanis a kismamákra az átlagosnál is nagyobb veszélyt jelenthet. Az orvos mérlegelve a helyzetet, egy olyan készítményt választott, amivel a vemhes kutyust a legkisebb kockázatnak teszi ki.

Adott egy fiolát a gazdinak a saját készletéből, csak fóliába csomagolva, az eredeti doboz nélkül. Alaposan átbeszélték az alkalmazást, a cicáról egy szó sem esett. Hazaérkezve a gazdi bedörzsölte a szert a kutyus nyakába és gerincvonalába. Az egészet. Vagyis majdnem az egészet. A cicus végig ott kíváncsiskodott, hogy vajon mi történik, az akció végén pedig még közelebb merészkedett. Ekkor vette észre a gazdi, hogy a fiola alján maradt még egy csepp bolhairtó. Hogy ne vesszen kárba, és aggódva a macskáért, azt bedörzsölte a cicus nyakába. Remek szer, semmi gond nincs vele, csak éppen nem macskáknak való.

A cirmos és a tacsi még birkóztak egyet, aztán leültek tv-t nézni. Egy óra múlva arra lettek figyelmesek, hogy a macskával valami nem stimmel. Sajnos akkor már késő volt. Azonnal hívták az állatorvost, aki mondta, hogy nagy a baj, fürdessék meg a macskát azonnal. De akkor már nem volt mit tenni. Mire törölközőbe csavarták, már az orvos is megérkezett. Hozott magával mindent, ami esetleg segíthet, de reménnyel nem tudott szolgálni.

A gyógyszer akkorra már felszívódott. A macskák mája pedig nem termel egy bizonyos enzimet, ami lebonthatta volna a szerben lévő permetrin nevű hatóanyagot. Két órán át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. Egyetlen dolgot tehettek a görcsrohamokkal küzdő macskáért: hogy megadják neki a kegyes halált.

A tanulság

Hatalmas bátorságra vall megosztani egy ilyen története a közvéleménnyel. A gazdi elismerte, hogy hibáztak, de csupa jószándék vezérelte őket, ez biztos. És még mielőtt ítélkeznél, kérdezd meg magadtól őszintén, hogy te tudtad volna, hogy egy egyszerű bolhairtó ekkora tragédiát okozhat? Benned felmerült volna, hogy a másik kis játszótársat is kezeled a kapott szerrel? Hiszen ha az egyikben ott van a bolha, a másikban is lehet.

Unásig ismételtük már, hogy az emberi gyógyszerek a kutyák és a macskák életet is egy szemvillanás alatt elvehetik, de arról való igaz, hogy kevesebb szó esik, hogy a kutyáknak szánt gyógyszerek megölhetik a macskákat.

Egyre több háztartásban van macska is és kutya is. Ezentúl, ha bármelyiküket is kezelned kell valamiféle gyógyszerrel vagy egyéb készítménnyel, külön kérdezz rá az orvosnál, hogy ez milyen hatással lehet a másikra és az alkalmazás tekintetében mire kell fokozott figyelmet fordítanod. Itt van a bolha- és kullancsszezon, nagyon vigyázzunk négylábú családtagjainkra!

bolha bolhairtó szer felelős állattartás felelős gazdi gyógyszer beadása gyógyszeres kezelés halál igaz történet kutyáknak készül bolhairtó macskáknak macska bolhás macska halála macskás történetek mérgező gyógyszerek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink