hirdetés

A szúnyogok terjesztik a szívférgességet okozó parazitákat: így védd meg cicádat a végzetes fertőzéstől

Hangai Lilla

2022. szeptember 10 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvence boldogsága mellett minden gazdi számára a cica egészsége a legfontosabb. A szívférgesség az egyik legkomolyabb és leghalálosabb betegség, ami főként a kutyákat és a macskákat érinti.

hirdetés

Cikkünkben összegyűjtöttük a leglényegesebb információkat erről a betegségről, hogy te is mindent megtehess a megelőzésért, vagy legrosszabb esetben is a mihamarabbi diagnózisért.

Mi is pontosan a szívférgesség?

Az egyik legsúlyosabb és potenciálisan halálos betegség, amely kedvencedet érintheti. Olyan, akár 30 cm hosszú férgek okozzák, amelyek az érintett háziállatok szívében, tüdejében és az azokhoz kapcsolódó erekben élnek. Súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget és a szervezet más szerveinek károsodását okozzák.

A szívférgesség a kutyákat, macskákat és görényeket érinti leginkább, de más emlősfajokban is előfordulhatnak, például farkasokban és rókákban, de ritka esetekben embereket is diagnosztizálnak. Mivel a vadon élő fajok a városok terjeszkedése miatt egyre közelebb élnek az emberekhez és háziállataikhoz, a betegség nem elhanyagolható hordozóinak számítanak.

A macskák szívférgessége nagyban különbözik a kutyák szívférgességétől. A cicák ugyanis ezen férgek atipikus (nem tipikus) gazdái, és férgeiknek többsége nem éli meg a felnőtt kort. Ha mégis megtörténne, egy macskában maximum 1-3 féreg élhet. Ez azt jelenti, hogy a szívférgesség a szobatigrisekben gyakran nem diagnosztizálódik. Ezért fontos megérteni, hogy még a kisebb férgek is jelentős károkat okozhatnak az állat egészségében, mint például a szívférgességgel összefüggő légzőszervi betegség (HARD) formájában. Ha ez még nem lenne elég, a kutyák szívféreg-fertőzésének kezelésére használt gyógyszer macskáknál nem alkalmazható, így a megelőzés az egyetlen módja annak, hogy megvédd kedvencedet.

Hogyan terjed?

A szúnyog alapvető szerepet játszik a szívféreg életciklusában. A fertőzött kutyában, rókában vagy farkasban élő kifejlett nőnemű szívférgek mikroszkopikus méretű bébiférgeket, úgynevezett mikrofiláriákat termelnek, amelyek a véráramban keringenek. Amikor egy szúnyog megcsíp egy fertőzött állatot, felveszi ezeket a mikrofiláriákat, amelyek 10-14 nap alatt fejlődnek ki és érnek fertőző állapotú férgekké.

Ez követően, amikor egy ilyen szúnyog megcsíp egy másik kutyát, macskát vagy fogékony vadállatot, a lárvák az állat bőrének felszínére rakódnak, és a szúnyog által létrehozott csípésen keresztül bejutnak a szervezetbe. Miután az új gazdaszervezetbe kerültek, körülbelül 6 hónapba telik, amíg a lárvák felnőttkorú szívféreggé érnek. Érett szívférgek kutyákban 5-7 évig, macskákban pedig 2-3 évig élhetnek. A férgek hosszú élettartama miatt minden szúnyogszezon a férgek számának növekedéséhez vezethet egy fertőzött háziállatban.

Mik lehetnek a tünetek?

A cicák esetében a fertőzöttség jelei lehetnek nagyon enyhék, de drámaiak is. A tünetek közé tartozhat a köhögés, asztmaszerű rohamok, időszakos hányás, étvágytalanság vagy a fogyás.

Időnként az érintett macska járási nehézségekkel küzdhet, ájulás vagy görcsrohamok léphetnek fel nála, és szenvedhet a hasüregben felgyülemlett folyadéktól is. Sajnos az első jel egyes esetekben a macska hirtelen összeomlásához és halálához is vezethet. Bizonyos esetekben ezek a férgek elvándorolhatnak az agyba, a szemekbe vagy gerinchez is, ahol vérrögöket okozhatnak.

Megelőzés és tesztelés

Mivel nincs igazán jó és megfelelő kezelés a már kialakult szívférgességre a macskáknál, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy évente, az esedékes állatorvosi vizsgálat alkalmával végeztesd el a szívférgesség tesztet is. Minél hamarabb kerül diagnosztizálásra a probléma, annál több az esély kedvenced túlélésére.

Mindenképpen javasoljuk a konzultációt az állatorvossal; főként, ha olyan területen laksz, ahol több vadállat fordul meg, és nyaranta a szúnyogok száma is magasabb. Nagyon jó eredménnyel, mellékhatások nélkül alkalmazható szívférgességet megelőző tablettás vagy injekciós kezelések léteznek már. Kölykök esetében már 8 hetes kor előtt érdemes elkezdeni a megelőző kezelést.

állatorvos beteg a macska betegség betegség tünetei egészség egészségügyi probléma köhög a macska légúti betegség macska betegségei macska betegségek macska egészség megelőzés szívféreg szívférgesség szúnyog által terjesztett betegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink