A te cicád is sokat bóklászik a szabadban? A Lyme-kór a macskák esetében is veszélyes!

Ferenczi Deborah, 2022. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyához hasonlóan a macskákat is veszélyezteti a Lyme-kór, amit egy, a kullancs által terjesztett baktérium (Borrelia) okoz. Fontos tudni, hogy a tünetek a csípés után nem azonnal, hanem sokkal később, akár 1-5 hónap múlva jelentkezhetnek. Éppen ezért, ha kedvenced kóborolt, minden esetben alaposan nézd át a testét, és amennyiben kullancsot találsz, azonnal távolítsd el.

A Lyme-kór egy kullancsok által terjesztett betegség, melyet a legtöbb esetben fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság kísér. Sőt, súlyosabb esetben a betegség ízületi gyulladást és sántítást okozhat. Amennyiben ezeket a tüneteket észleled a cicádon, azonnal fordulj állatorvoshoz, ugyanis amennyiben a betegség nincs idejében kezelve, akkor vese-, és szívproblémák alakulhatnak ki.

Hogyan lehet elkapni a Lyme-kórt?

A Lyme-kórt a kullancsok terjesztik, de a fertőzött anyamacskák kiscicáiknak is átadhatják a betegséget. Sőt, a verekedő kandúrok harapás útján is fertőzhetnek. Azoknál a cicáknál, akik nem hagyják el a lakást, hogy kóboroljanak, a betegség kialakulásának esélye roppant minimális. Azonban a kóbor macskákat határozottan veszélyezteti a fertőzés, ugyanis a kullancsok már minden évszakban fellelhetőek. Éppen ezért nem érdemes hagyni, hogy a cica elcsászkáljon, és esetleg más állatokkal érintkezzen. Amennyiben ez megtörténik, mindenképpen érdemes figyelni, hogy nem jelentkeznek-e Lyme-kórra utaló tünetek.

Milyen tünetekkel jár a Lyme-kór?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tüneteket, melyekre feltétlen fontos odafigyelni. Amennyiben ezeket tapasztalod, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis az időben történő kezelés életmentő lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tünetek gyakran csak 1-5 hónap múlva jelentkeznek az állatoknál, sőt előfordulhat macskák esetében az is, hogy egyáltalán nem mutatnak tünetet, szimplán hordozzák a betegséget. Annyi viszont bizonyos, hogy a mihamarabbi felismerés létfontosságú. A szimptómák a következők:

  • Sántaság
  • Fáradtság
  • Étvágytalanság
  • Láz
  • Kiszáradás

Azoknál az állatoknál, akiknél a Lyme-kór súlyosabb formája érinti a vesét, a következőket mutathatják:

  • Hányás
  • Fogyás
  • Súlyos letargia
  • Ödéma (felesleges folyadék okozta duzzanat) a végtagokban

Illetve a legsúlyosabb esetek jelentősen károsíthatják az idegrendszer és a szív működését.

Hogyan lehet kezelni a Lyme-kórt?

A betegség kezelése általában attól függ, hogy mennyire súlyos maga a fertőzöttség. Ezt elsősorban vérből lehet a legpontosabban kimutatni. Gyógyítása pedig antibiotikummal történik, viszont súlyosabb esetekben akár vértranszfúzóra is szükség lehet. Továbbá, amennyiben fájdalmai vannak a cicának, előfordulhat, hogy az állatorvos fájdalomcsillapítót ír fel az adott időszakra. Abban az esetben, ha a tünetek nem jelentkeztek, de kullancsot találtál a macskádban, akkor érdemes lehet beküldeni a kórokozót kivizsgálásra, hogy milyen betegségeket hordozhat. Így pedig idejében megkezdődhet az állat megfelelő kezelése.

Mikor van a legnagyobb veszélye a betegséggel való megfertőződésnek?

Alapvetően ősszel és tavasszal legaktívabbak a kullancsok, így ebben az időszakban a legveszélyesebb a macskát elengedni kóborolni. Azonban, miután más állattól is elkaphatja a fertőzést, így tulajdonképpen egész évben veszélyeztetve van. Ellenben azért azt érdemes megjegyezni, hogy a macskák Lyme-kórja viszonylag ritka.

Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt?

A legjobb védekezés egyértelműen a megelőzés. Tehát érdemes tudatosan figyelned arra, hogy ne engedd a macskádat ki a szabadba kóborolni vagy, ha engeded is, alaposan vizsgáld át utána a testét, nehogy legyen rajta élősködő.

A további védekezéseket illetően dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvost kérdeztük.

– Megelőzni a kullancsok elleni védelemmel lehet (spot-on, nyakörv…) a Lyme-kórt. Macskáknak Magyarországon nincs forgalomban lyme borreliosis elleni védőoltás, ezért a kullancs elleni védelem nagyon fontos. A leglényegesebb, hogy rendszeresen védve legyen az állat a külső élősködők ellen. Ha mégis belefúródik a parazita, minél hamarabb távolítsa el a gazdi és a kontaktidő a lehető legrövidebb legyen. Ezt még annak ellenére is tegye meg, ha esetleg valamely része beleszakad és nem sikerül teljesen kiszedni. Amennyiben tart ettől, annak ellenére is próbálja meg kiszedni erre a célra alkalmas csipesszel/kanállal, vagy minél rövidebb idő alatt vigye állatorvoshoz kedvencét.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon