Miért csikorgatják a macskák a fogukat? Fogászati probléma és stressz is állhat a háttérben

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

A fogcsikorgatás egy viszonylag gyakori, ám annál aggasztóbb viselkedés macskák esetében. Az igazán nagy probléma pedig az, hogy számos különböző dolog okozhatja, a szorongástól kezdve egészen a súlyos egészségügyi állapotokig. A fogcsikorgatás nem csupán elkoptatja a macska fogait, de károsíthatja is az állkapocsízületet, ami későbbi problémákat okozhat.

Vajon a cicák miért csikorgatják a fogukat? Mi állhat ennek a hátterében, és hogyan lehet megfékezni a viselkedést? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána.

Miért csikorgatja a macska a fogait?

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a macska gyakran dörzsöli egymáshoz a fogait. Ennek a leggyakoribb oka fogászati probléma. Ide tartoznak a szájüreg betegségei vagy éppen a fogfelszívódás. További lehetséges okok közé tartozik a gyulladásos fogínybetegség, illetve a fekélyek. Ezentúl a fogak rendellenes elrendezése is okozhat ilyen jellegű problémát. Azonban, ha nem fogászati probléma áll a háttérben, akkor bizony akár komolyabb fájdalomra is utalhat a viselkedés. Ilyenkor a rendellenes fájdalom jelentkezésére egyfajta válaszreakció a fogak csikorgatása.

Mentális okai is lehetnek

Az is lehetséges, hogy a fogak csikorgatását pszichológiai tényezők okozzák, bár ez viszonylag kevésbé gyakori. Mégis fontos megemlíteni, hogy a stressz és a szorongás is kiválthat rendszeres fogcsikorgatást. Illetve előidézője lehet még a félelem vagy az, ha jelentősebb ijedtséget tapasztalnak. Amennyiben azt észleled, hogy macskád gyakran csikorgatja a fogát, nyáladzik és étvágytalan, azonnal fordulj állatorvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez nem valami súlyosabb tünet.

Mit tegyél, ha a macskád állandóan csikorgatja a fogait?

Elsősorban mindenképpen fordulj állatorvoshoz, aki átfogó szájegészségügyi felmérést és kezelést fog végezni az ok feltárása érdekében. A bruxizmus okainak körülbelül 85%-a diagnosztizálható a kezdeti szájvizsgálat során. Ellenkező esetben CT-vizsgálatra vagy röntgenfelvételre lehet szükség. Azonban érdemes lehet ennek megelőzésének érdekében legalább naponta egyszer megmosni a cica fogait, illetve amennyiben fogproblémái vannak, akkor étrendmódosítás is szükséges lehet, de ezt mindenképpen csak az állatorvossal konzultálva kezdd el. Ezentúl érdemes lehet meggyőződni arról, hogy nem stressz okozza-e a szorongást. Amennyiben ez áll fenn, próbáld meg csökkenteni az ingereket, melyek előidézik ezt kedvencedben.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon