hirdetés

Cicád megvadul, ha gyógyszert kell kapnia? 3 tuti módszer, amivel simán beveszi

Szénási Szimonetta

2023. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

Gyógyszert beadni a macskának többnyire komoly kihívást jelent. Ám az alábbi három taktikával egyszerűen és hatékonyan adagolható számukra az adott készítmény.

hirdetés

Kedvenced fúj, karmol, harap – sőt mindet egyszerre, ha eljön a gyógyszerbevétel ideje? A cicák többnyire roppant harciasan lépek fel, ha bármiféle számukra nem kívánatos dolgot szeretnél tenni velük. Ezek között élen jár a gyűlöletes tabletták bevétele. Erre pedig elég gyakran szükség van, tekintve, hogy a macskák esetben is erősen ajánlott a rendszeres féreghajtás (benti cicáknál általában háromhavonta, míg kijárósok esetében havi ismétléssel javasolják az állatorvosok.) Emellett előfordulhat, hogy jószágod megbetegszik. Ezek tekintetében elengedhetetlen, hogy megtanuld azokat a technikákat, amelyekkel balesetmentesen beadható a macskának a gyógyszer. Videós segédletet is mutatunk.

A macskák többségének kész küzdelem beadni bármiféle tablettát.

1.) „Burrito”

A közkedvelt ételről elnevezett módszer alapja, hogy a cica közben épp úgy néz ki, mint a mexikói finomság. Ehhez egy kisebb takaróra, vagy egy törölközőre lesz szükséged, amibe tulajdonképpen bepólyálod a macskát. Az így harcképtelenné tett állat szájába már egyszerűen becsempészheted a pirulát. Ami fontos, hogy a nyelvhátra tedd a gyógyszert, majd egy rövid ideig fogd össze kedvenced száját, hogy biztosan lenyelje.

2.) Masszírozás

Ennél a trükknél tulajdonképpen ugyanúgy jársz el, mint az első esetben, azzal a különbséggel, hogy itt nincs bebugyolálva a cica. Olyankor javasoljuk ezt a technikát, ha kedvenced kezesebb, és nem kell attól tartanod, hogy mérgében megkarmol vagy beléd mélyeszti a fogait. Annyi a plusz, hogy amikor már bent van a szájában a gyógyszer, és a száját is befogtad, a másik kezeddel finoman masszírozd lefele a torkát, ezzel nyelésre ingerelve a macskát, s mintegy egyengetve a tabletta útját.

3.) Türelemjáték

A harmadik módszerhez idő és figyelem szükséges, hiszen nem te trükközöl azért, hogy kedvenced kinyissa a száját, hanem megvárod, míg ásít, és ekkor adod be neki a szükséges készítményt. Utána persze szintén szükség van egy kis rásegítésre, hogy valóban le is nyelje azt.

Az alábbi videón láthatod is az említett technikákat:

Amik még működhetnek

Abban az esetben, ha semmiképpen sem jársz sikerrel, és cicád ádázul küzd a gyógykezelés ellen, vagy nemes egyszerűséggel újra és újra kiköpi a tablettát, akkor az állatorvosok azt szokták javasolni, hogy kisebb darabokra törve csempészd be egy-egy májkrémgombócba, esetleg valamilyen finom macskaeledelbe, -pástétomba.

Egy falat finomságba is rejtheted a gyógyszert.

Egyes cicákat az sem zavar, ha porítva kevered el a gyógyszert az ételbe, de a szakemberek szerint így markánsabban kiérezhető a keserű íz. Emiatt nem minden jószág fogadja el az ekképp fűszerezett étket.

Személyes tapasztalatom az, hogy a falánkabb cicusokkal egyszerűbb a gazdi dolga: a mi macskánk annyira haspók, hogy egy kis tabletta meg se kottyan neki, elrágja bőszen, mintha csak egy kis extra feltét volna a várva várt vacsorán. Ajánlom, hogy próbálkozz meg vele, hiszen mint kiderült, mi sokáig teljesen feleslegesen trükköztünk: ment volna anélkül is.

Van, gofy a macskának fel sem tűnik a gyógyszer: egyszerűen megeszi az étellel együtt. Tapasztalat!

Nagyon fontos, hogy sose légy durva a cicával, nehogy fájdalmat vagy rosszabb esetben sérülést okozz neki! Inkább próbálkozz többféle módon, mintsem bajt csinálj!

állatorvos beteg a macska betegség ételbe rejtett gyógyszer féreghajtás gyógyszer beadása gyógyszeres kezelés harap a macska karmol a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink