hirdetés

Így add be a folyékony gyógyszert és a tablettát a macskádnak: a helyes technikával senki sem sérül meg

Hangai Lilla

2023. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak a szájon át történő gyógyszer beadása valószínűleg szerepel a gyakorló gazdik rémálmainak repertoárjában. Ám van egy jó hírünk: a Washingtoni Állami Egyetem Állatorvosi Oktatókórháza megosztott egy olyan üzembiztos technikát, amellyel könnyedén beadhatod kedvencednek a folyékony gyógyszert és a tablettát is.

hirdetés

A lényeg, hogy amennyire lehet, a folyamat alatt maradj nyugodt. Ígérjük, az ujjaidat is megtarthatod!

Ételbe rejtette gyógyszer

Az állatorvos minden esetben el fogja mondani, hogy az adott gyógyszert éhgyomorra vagy az étellel együtt kell-e beadnod a cicának. Ha utóbbi, akkor kicsit könnyebb dolgod van. Válaszd ki azt az ételt, amit a cica a legjobban szeret és alkalmas arra, hogy kis golyót formálj belőle. (Ez lehet biztonságos emberi étel is.) Ennek a közepébe rejtsd el a gyógyszert, amit aztán feltálalhatsz a cicának.

Kevésbé bíztató hír, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel rágják meg az ételüket, mint a kutyák, így előfordulhat, hogy felfedezik a keserű tölteléket a finom falat közepén. Ezért bíztatunk arra, hogy kisebbre formáld a golyót és tényleg olyan ételt válassz, amit nagyon szeret. Ilyenkor csak a falánkságukban lehet bízni.

Ha úgy látod, hogy a cica egy részét kiköpte a gyógyszernek, semmiképpen ne adj neki új adagot! Az orvos a dózis beállításánál számba veszi az esetleges kis veszteségeket is. Csak akkor adj neki új adag orvosságot, ha teljesen biztos vagy benne, hogy az egészet kiköpte!

Kapszula vagy tabletta

Mutatjuk a folyamatot lépésről lépésre:

Kicsit egyszerűbb dolgod lesz, ha van valaki, aki segítsen, de egyedül sem lehetetlen. Ha egy törölközőbe vagy plédbe tekered a cicát, úgy nem tud majd kapálózni. A segítőd tarthatja őt, miközben te beadod a gyógyszert.

Tartsd meg a macska fejét felülről, óvatosan hátrasimítva a füleit, átfogva a koponyáját a bal kezeddel, ha jobb kezes vagy. A macska pofacsontjai kényelmes támpontot biztosítanak a fej szilárdan tartásához anélkül, hogy fájdalmat okoznál neki.

Ha ebben a fogásban hátradöntöd a fejét, valószínűleg kinyílik majd az állkapcsa. (Ha mégsem, óvatosan húzd le az alsó állkapcsát a gyűrűsujjad segítségével úgy, hogy már a hüvelyk és a mutatóujjad között van a tabletta.)

Tartsd a tablettát a mutató- és a hüvelykujjad között továbbra is. Gyűrűs- vagy kisujjadat megtámaszthatod a cicus alsó metszőfogain, hogy biztosan nyitva maradjon az állkapcsa. Helyezd a gyógyszert a nyelvén annyira hátra, amennyire csak tudod. Ha ez megvan, azonnal zárd be a száját, és fújd meg az orrát, hogy nyelésre ösztönözd. Óvatosan megmasszírozhatod a nyakát is a könnyebb nyelés érdekében. Határozottnak és gyorsnak kell lenned, úgy nem fog megharapni kedvenced. Érdemes előtte a gyilkos karmokat megtrimmelni!

Ha vizuálisabb típus vagy, ajánljuk a lenti videót. Ahogy a felvételeken is látszik, fontos, hogy adjunk utána a cicának egy kis vizet, hogy biztosan ne akadjon meg a tabletta. És persze ne feledkezz meg a sok-sok dicséretről és jutalomfalatról sem!

Léteznek már tabletta beadására alkalmas műanyagból készült eszközök is. Ha magabiztosabb vagy úgy, hogy nem kell kedvenced szájába mélyen belenyúlnod, akkor javasoljuk egy ilyen kis szerkezet beszerzését. Körülbelül 1500 forint az ára, a használata pedig ugyanaz, mint az előbb leírtak, csak itt nem kézzel kell a cica nyelvére helyezni a gyógyszert.

Folyékony gyógyszer

A folyékony orvosságokat a fogak és az arc közötti tasakba kell beadni. Hogy könnyebben el tudd képzelni, a hörcsögöknél itt helyezkedik el a pofazacskó.

A macska fejét az előbb leírt módon kell tartani. Ha kinyitotta a száját, gyorsan csepegtesd be egy pipettával a felírt mennyiséget. Zárd be a száját és fújj az orrára vagy masszírozd meg gyengéden a torkát, hogy nyeljen. Nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a folyékony orvosság adagolásánál nem szabad hátra hajtani a fejet, ugyanis úgy könnyen a légcsőbe kerülhet a folyadék!

Egyes kapszulák vagy tabletták folyadékban feloldhatók. Ha gondjaid támadnak a tabletta beadásával, kérdezd meg az állatorvost, hogy a felírt gyógyszert be lehet-e adni ilyen technikával. Önállóan semmiképpen se dönts ebben a kérdésben, sok gyógyszer elveszti így a hatását!

beteg a macska betegség ételbe rejtett gyógyszer folyékony gyógyszer gyógyszer beadása gyógyszer beadását segítő eszköz gyógyszeres kezelés kapszula macskának orvosság tabletta macskának
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink