hirdetés

Miért fúj rám a macskám simogatás közben? Lehet, hogy rossz helyen értél hozzá

Ferenczi Deborah

2023. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák furcsa és kissé talán megmagyarázhatatlan szokásai mindig is magukra vonták az emberek figyelmét. Az egyik ilyen jellegzetes viselkedés a fújás. Gyakran előfordul, hogy amikor egy macskát simogatunk vagy ölelgetünk, hirtelen elkezd fújni. Ez pedig megijeszthet minket, hiszen úgy tudjuk, hogy a fújás a harag vagy a félelem jele. Ám mást is jelenthet! Elmondjuk, mit fejezhet még ki vele.

hirdetés

A macskák ösztönösen megfigyelik és értékelik környezetüket, valamint a velük együtt élő embereket is. Ősi ragadozóként azonban bizonyos dolgokat veszélyként észlelnek, ilyenkor pedig gyakran fújnak. Ugyanakkor ezt nem csak akkor csinálják, ha éppen veszélyben érzik magukat. Hiszen függetlenségükről és szuverenitásukról ismert állatokként nem szeretik, ha valaki megszakítja vagy korlátozza a tevékenységüket.

Ha az emberek túl közel mennek hozzájuk, vagy úgy érzik, hogy nincs elég helyük ahhoz, hogy kényelmesen mozoghassanak, akkor is fújnak, így rettentve el a zavaró egyént. Emellett az is előfordulhat, hogy azért fúj a cica, mert túl sokat, vagy olyan helyeken simogatják, amely kellemetlen a számára.

Nem szeretik a cicák, ha simogatjuk őket?

Utóbbi állítás nem természetesen azt jelenti, hogy minden macska fúj, ha megsimogatják. Sok cica kifejezetten élvezi az emberi érintést, és élvezi a simogatást. Amikor viszont fújni kezd, azzal jelzi, hogy nem érzi jól magát és vissza akar vonulni. Fontos megérteni és tiszteletben tartani az állatok határait, hogy megfelelően tudjunk bánni velük. Ha kedvenced fúj, érdemes hagyni, hogy eldöntse, mennyire kényelmes számára a jelenléted. Hiszen természetükből adódóan önálló állatok, akik szeretik, ha szabadok. Ha ezt tiszteletben tartjuk, akkor harmonikusabb kapcsolatot építhetünk ki velük.

Akkor mit jelent, ha rám fúj?

A macskák fújása sokkal összetettebb és finomabb jelzés, mint egyszerűen csak a harag kifejezése. A cicák ugyanis az érzelmeik széles skáláját fejezik ki vele, beleértve az aggodalmat, a kíváncsiságot és a fájdalmat is. Amikor fúj, általában azért teszi, mert valami megzavarja őt vagy kellemetlenséget okoz neki. Ez lehet például az, hogy testi fájdalmat érez, amikor simogatod. 

Egy másik ok lehet az, hogy a macska stresszes vagy izgatott, és a fújás egyfajta védekező mechanizmus. Ezt azért teszi, hogy elriasszon, és megvédje magát a további simogatásoktól. A macskák fújásának megértése segíthet az embereknek abban, hogy jobban kiismerjék ezeknek a titokzatos lényeknek a metakommunikációját.

boldog macska fájdalom fúj a macska macska és gazdája macska simogatása macska simogatásnak hatása macska testbeszéde metakommunikáció miért simogatás testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink