Miért nyáladzik a macska? Ez a 8 dolog állhat a háttérben

Hangai Lilla, 2023. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

Néha nehéz megállapítani, hogy a macskák viselkedése, vagy egyes tünetek normálisnak számítanak-e. Több olyan esettel is találkoztunk, ahol az időnkénti nyáladzást a gazdi teljesen természetesnek tekintette, míg mások azonnal orvoshoz rohantak vele, mert a legrosszabbra számítottak.

Mindkét gazdatípusnak igaza lehet – a körülmények a legfontosabbak a helyzet súlyosságának megállapításában. A következőkben szó lesz a macska nyáladzásának lehetséges okairól, és persze arra is kitérünk, hogy mikor kell vele orvoshoz fordulni.

Induljunk az alapoktól: normális-e, ha a macska nyáladzik?

Teljesen megszokott és problémamentes dolog, ha a kedvenced akkor nyáladzik, amikor simogatás közben ellazul és boldog, elégedett. Amelyik macska könnyen átlép egy „másik dimenzióba”, az valószínűleg kiskorától kezdve ilyen, nem jellemző, hogy idősebbként vesznek fel egy ilyen szokást. Ha a mégis megtörténne, érdemes egyeztetni az állatorvossal, aki a körülményeket megismerve el tudja dönteni, hogy mi állhat a háttérben.

Ha a cica bekábul a macskamentától, az is okozhat nyáladzást. Ebben az esetben is teljesen evidens a reakció, nem kell miatta aggódnod!

Ezekben az esetekben jelezhet bajt

A nyáladzás mögött azonban számos egészségügyi probléma és egyéb ingerlő körülmények is meghúzódhatnak.

Fogászati probléma

Ínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, fogfelszívódás, fogkő; hogy csak néhányat említsünk a sok fogászati panasz közül, amelyek okozhatnak nyáladzást. A fogászati betegségtől szenvedő macska a nyáladzás mellett nehezen eszik, rágcsálhatja a száját belülről, kiejtheti a szájából az ételt, a keményebb eledelt vagy falatokat meghagyhatja, rossz lehet a lehelete és véres a nyála.

Felső légúti fertőzések

Néha a felső légúti fertőzések szájüregi fekélyeket és nyáladzást okozhatnak. A megjelenő tünetek a következők lehetnek: tüsszögés, orrfolyás, a szem váladékozása, az étel és a víz megtagadása.

Hányinger

Azok a macskák, amelyek nyáladzanak és nem esznek, hányingertől szenvedhetnek. Ennek több oka is lehet, például mérgezés (enyhe vagy súlyos is), vírusos, bakteriális vagy parazita okozta fertőzés, gyomor- és bélrendszeri betegségek, vesebetegség, májbetegség, cukorbetegség vagy tumor, a teljesség igénye nélkül.

Idegen test okozta elzáródás

A gyomor-bél traktus idegen test miatti elzáródása hányingert és nyáladzást okozhat a macskáknál. Sok esetben például egy darab madzag vagy szalag ragad a cica nyelve alá vagy a fogai közé, amelyet megpróbál lenyelni, ezáltal a másik vége ingerli a nyelőcsövét.

Trauma

Az elektromos vezetékek rágása miatt sérült, illetve a töréses vagy zúzódásos traumát elszenvedő állatok szintén nyáladzhatnak.

Keserű íz

Nyáladzás akkor is jelentkezhet, ha keserű ízt éreznek, például gyógyszer beadása után. Ilyenkor emiatt ajánlott azonnal vízzel is megkínálni az állatot. A folyékony és szilárd gyógyszerek beadásáról itt írtunk részletesen.

Neurológiai betegség

Az olyan neurológia betegségek következtében, melyek akadályozzák a macskát a nyelésben és az étel megrágásában, szintén jelentkezhet nyáladzás. Ha erről van szó, rendszerint a következő tüneteket is megfigyelheted: a nyelv nehézkes mozgatása, egyensúlyproblémák, a teljes test gyengesége.

Ebben az esetben fordulj orvoshoz

Ha a nyáladzás mellett rossz leheletet, étvágytalanságot, hányást, fogyást, tüsszögést, orrfolyást vagy letargiát tapasztalsz, akkor nincs vesztegetni való időd! Sokszor említjük, hogy a macskák remekül kendőzik el a fájdalmaikat, így általános érvényű szabály, hogy ha változást veszel észre a viselkedésében, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen probléma áll a háttérben.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon